reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październik 2015

Witam:)

Byłam dziś u lekarza i dziewczyny powiedźcie mi co o tym myślicie:

Byłam dziś pierwszy raz u lekarza powiedziałam jakie leki przyjmuje jakie choroby mam. Lekarz założył kartę ciąży, zapytał czy to pierwsza ciąża, wpisał wagę wiek itp
Dałam mu wyniki z morfologi gdzie dużo wskaźników mam w dolnych granicach (czyli minimalne wartości) wychodzą braki żelaza, które już wcześniej miałam. Zapytałam czy powinnam przyjmować żelazo lekarz powiedział że nie, że poczekamy i zobaczymy za 2 tyg czy te wartości spadną.

Druga sprawa to przeprowadził badanie i nie powiem bolało mnie trochę, usg również po czym powiedział mi że mam polipa na szyjce macicy i że zaczął on krwawić i on cytologi dziś mi nie zrobi bo nie da rady (materiał byłby z krwią). Polipa miałam wcześniej kiedyś wyskoczył przy zaburzeniach hormonalnych potem się wchłonął i go nie było teraz znowu się pojawił. Lekarz powiedział, że na razie obserwujemy go i nic nie robimy i że martwi go ten polip.
Czytałam na forach, że polip w ciąży może być niebezpieczny bo organizm chce się polipa pozbyć i można w tym czasie poronić. Czytałam też że dziewczyny miały usunięte polipy lub się one po 3 miesiącach wchłonęły.

I teraz moje pytanie lekarz mi się nie spodobał ze względu na niezbyt delikatne badanie, dodam ze polip mi nie krwawił nawet jak ćwiczyłam czy uprawiałam seks. Druga sprawa to żelazo boję się, że mam go za mało. Trzecia rzecz nie wiem czy lekarz Wam dał może nr tel jakby coś się działo? Czy numer tel dostaje się dopiero później jak ciąża jest pewna? I myślę, żeby iść do innego lekarza aby mi ciążę prowadził mam zmienić go czy dać jeszcze szanse i iść za 2 tyg na badanie kontrolne?

Z dobrych newsów widziałam serduszko, wszystko jest okey, nie dostałam zdjęcia a głupio mi było się zapytać:p

reklama
Klaudixxon no no no poszalała z ta beta ;) pieknie

Kate gratulacje! Zazdraszczam ;)

Adaskowa gratki bety ;)

MadziaLena witaj ;)

MoniaJadzia gratulacje! Dzieciątko cudowne!!!

Klaudixxon niestety nie słyszałam nic o polipach w ciąży :(
Ale na Twoim miejscu skonsultowalabym to z drugim lekarzem - tak dla pewności. Tym bardzie jeśli wydał Ci się niedelikatny. .. z jednej strony może musiał żeby dobrze wszystko obejrzeć i usg dopochwowe nie należy do delikatnych ani przyjemnych...a z drugiej strony może inny będzie potrafił Cię uspokoić lub wzbudzi większe zaufanie. Popytaj o dobrego gina w Twojej okolicy.

Klaudixxon, ja bym zmieniła lekarza. To jest podstawa...musisz lubić i przede wszystkim ufać osobie, z którą będziesz się teraz widywać minimum raz w miesiącu, i która będzie odpowiedzialna za zdrowie Twoje i dziecka. Ja w pierwszej ciąży zmieniłam ginekologa po dwóch wizytach :) Co do nr telefonu to różnie bywa. W LuxMedzie, gdzie ja chodzę, nie praktykuje się tego, niestety. Chyba u prywatnego gina, takiego z własną praktyką ma się takie luksusy :)

madziaLena00 panel użytkownika >> edytuj sygnaturę i tam się wkleja

Klaudixxon jeżeli chodzi o ginekologa oczywiście, że możesz zmienić, tak jak dziewczyny wcześniej pisały musi to być osoba której ufasz, której możesz zadać nawet głupie pytania, bo to Twoja pierwsza ciąża i wiele nie wiesz..
Jeżeli chodzi o wyniki badań to w ciąży raczej nie stosuje się tych norm obok mój ginekolog mówił, że czasem jest tak że są niższe niż powinny być ale to nic strasznego więc nie przejmuj się, jeżeli są wielkie spadki to faktycznie nie jest dobrze i wtedy coś trzeba zadziałać..
niestety też nic nie wiem na temat polipu w ciąży, ale to może być indywidualna sprawa, każdy ma inaczej po prostu..
Gratuluję bicia serduszka to piękna chwila - gratulacje dla wszystkich mamusiek, które już miały okazję to przeżyć :)

Miłego dnia wszystkim życzę :)

Cześć Dziewczyny, Byłam dziś na usg i widziałam bijące serduszko!! :)
Aaaaaa, kolejna! Zazdraszczam Ci :-D Ja jeszcze 6,5 dnia! Wrrrr, wlecze się to niemiłosiernie...

(...) Zapytałam czy powinnam przyjmować żelazo lekarz powiedział że nie, że poczekamy i zobaczymy za 2 tyg czy te wartości spadną. (...) Druga sprawa to przeprowadził badanie i nie powiem bolało mnie trochę, usg również po czym powiedział mi że mam polipa na szyjce macicy 9...) czy lekarz Wam dał może nr tel jakby coś się działo? (...) dać mu szanse i iść za 2 tyg na badanie kontrolne?

Z dobrych newsów widziałam serduszko, wszystko jest okey, nie dostałam zdjęcia a głupio mi było się zapytać:p
Koleżanko - ja bym od razu zmieniła lekarza, on MUSI wzbudzać Twoje zaufanie, a jestem przekonana, że w Twojej okolicy jest tych ginekologów więcej. Idź do innego dla spokoju Twojego i Dzidziusia. Skoro od jakiegoś czasu miałaś za mało żelaza to brałabym go pomimo braku zalecenia przez lekarza. Ty sama musisz uznać, jak czujesz - jak powinnaś zrobić. Na początku ciąży i w jej trakcie produkujemy więcej krwi i to żelazo jest nam potrzebne. Asekuracyjnie na Twoim miejscu bym wzięła.
Skoro masz polipa a on nic na to nie poradził, to co to za lekarz? Moja mama miała raka szyjki macicy wykrytego w ostatniej ciąży i każdy lekarz jej zalecał usunięcie ciąży, tylko jeden się podjął i moja siostra w tym roku kończy 18 lat. A mama ma się dobrze. Więc dużo zależy od lekarza. Twój nie wzbudził we mnie żadnego zaufania.
Ja nigdy nie dostałam numeru telefonu do lekarza, dzwonię po prostu do rejestracji że sprawa pilna, lub jeśli to naprawdę coś złego (krwawienie, czy brak ruchów dziecka przez 48 godzin w III trymestrze) to po prostu jadę prosto do szpitala do byle jakiego lekarza.
No i na koniec - extra że widziałaś serduszko, ja się nie mogę doczekać mojego... (albo dwóch o zgrozo...) :szok:

MadziaLena00 witaj :)

kate, madzia.jadzia super wiadomości, miejmy nadzieję, że zaraz będzie wysyp bijących serduszek, życze sobie tego ja sama i wam dziewczyny hehe :)

Klaudixxon jak chcesz to idz do innego lekarza i sobie porównasz, a pózniej zdecydujesz do którego będzie chodzić przez całą ciąże, ale jeśli ci od początku nie przypasował to może jednak warto zmienić. Jeśli chodzi o żelazo to mój lekarz kazał mi przyjmować dopiero jak widział spadki, a znowu moja siostra chodzi do wielkiej sławy profesora, a on nie każe jej brać nic póki jeszcze wyniki są w normie, chyba żeby się zbytnio nie faszerować, a jednak normydla kobiety w ciąży są chyba troche inne. A nr tel też nie dostałam i nie wiem jak to jest, kiedyś słyszałam od dziewczyny, ze mój lekarz dawał, ale ja nie dostałam i w tym czasie co chodziłam w sumie nikt, więc może zrezygnował z tego, ale było ok, jak masz jaieś problemy to są też położne do których można zadzwonić :)

Klaudixxon ja tez bym zdecydowanie odwiedziła jeszcze innego lekarza:tak: dziewczyny ratujcie coś mnie bierze:no::no::no: gardło boli od wczoraj i chyba zaczyna się katar jakie polecacie naturalne sposoby oprócz mleka miodu i czosnku, co myślicie o syropku z cebuli? na gardło możę jakaś płukanka z soli? najgorsze że do pracy trzeba chodzić, zawsze coś:crazy::crazy::crazy: ale przynajmniej w Trójmieście pogoda wiosenna to chce się żyć, miłego

reklama
Ewa ja jak wypije mleko z miodem i czosnkiem to jakby odjął wszystkoo przechodzi, na gardło do ssania polecam islę, można ją stosować w ciąży

Do góry