reklama
Madziula 27
Moderatorka
Dolga ostatnio wlaczylas z zusem czy poszło gładko ??? Trzymam kciuki żeby nie było problemów ;-)
waniliowe.love
Fanka BB :)
W Polsce tak narzekają że mało dzieci się rodzi a przyjdzie co do czego to kobiecie na robią tyle nieprzyjemności że na starcie im się odechciewa.. Szkoda gadać w Polsce nigdy nie będzie dobrze
Madziula 27
Moderatorka
Wirginia,to nie wina Polski tylko ludzi mieszkających - niestety Polak ma to we krwi ze we wszystkim kombinuje (oczywiście nie wszyscy) ale jak ktoś celowo zakłada firmę żeby wyłudzić kasę to tak jest :-( No i jeszcze dramat ze nie chcą wypłacać :-/ w przypadku Kate.. to coś innego bo płaci składki firma prosperuje itd a robią problemy :-(Poza tym w PL nie jest tak źle jak w innych krajach chociaż możemy iść na L4 ;-) temat rzeka :-)
so_happy
dolga ja byłam na L4 w grudniu bo miałam zabieg cystoskopii w szpitalu, a od lutego na L4 ciążowym, odmowe dostałam w marcu,
całe uzasadnienie odmowy tak w skrócie to to, ze jestem w ciąży i celem otwarcia firmy były swiadczenia, nie ineresuje ich to,że prawie pół roku wczesniej firmę otwarłam, i mam mase dowodów na to, że pracowałam,oni wiedzą swoje, zresztą w ciąży tez mozna firme otwierać, nie ma takiego zakazu
całe uzasadnienie odmowy tak w skrócie to to, ze jestem w ciąży i celem otwarcia firmy były swiadczenia, nie ineresuje ich to,że prawie pół roku wczesniej firmę otwarłam, i mam mase dowodów na to, że pracowałam,oni wiedzą swoje, zresztą w ciąży tez mozna firme otwierać, nie ma takiego zakazu
so_happy
ja uważam, ze skoro zus ma luke w prawie i kobiety w 9 miesiacu otwieraja firmę na najwyższej składce po to, żeby miec macierzyński to niech sobie to ureguluja, a nie ze wypłacja tym co chcą, albo niech zmienia przepisy na jasne i po sprawie,
a teraz ogólnie jets nagonka ma matki przez zus, bardzo cząsto zdarzaja sie sytuacje, ze jak kobieta zachodzi w ciązę a krótko pracuje to na pewno umowa była fikcyjna i zus nie wypłaca jej świadczeń, mało która oddaje sprawe do sadu poniewaz pracodawca i inni pracownicy musza równiez chodzic do sądu jako swiadkowie, jak dla mnie to jest chore,
tak jak wirginia pisze, płaczą ze na nasze emerytury nie będział miał kto pracowac a sami się do tego przyczyniają,
a teraz ogólnie jets nagonka ma matki przez zus, bardzo cząsto zdarzaja sie sytuacje, ze jak kobieta zachodzi w ciązę a krótko pracuje to na pewno umowa była fikcyjna i zus nie wypłaca jej świadczeń, mało która oddaje sprawe do sadu poniewaz pracodawca i inni pracownicy musza równiez chodzic do sądu jako swiadkowie, jak dla mnie to jest chore,
tak jak wirginia pisze, płaczą ze na nasze emerytury nie będział miał kto pracowac a sami się do tego przyczyniają,
Miałam wam opowiedzieć dzisiejszy swój sen. Snila mi się moja zmarła babcia. Pokazywała mi noworodka - dziewczynkę. I na kalendarzu zaznaczyła datę 29.10 godz.23:50. Dodam, że był to czwartek - tak jak w tym roku wypada.
WoW ciary na ciele,a faktycznie na kiedy masz termin porodu ??
Madziula 27
Moderatorka
Kate ...ale chyba teraz jest już uregulowane ze trzeba mieć działającą firmę na 3 mc przed zajściem w ciążę inaczej nie zapłacą ale nie jestem pewna. No i wiele jest takich przypadków ze kobiety zatrudniają się juz w ciąży po czym zanosza L4 i zadowolone. :-( Nie wspomnę ile kosztów ponosi pracodawca :-( trochę nie hallo w stosunku do uczciwych ludzi.
dolga
wigrinia, kate zgadzam się z wami w 100% włąsnie to jest chore i w tym wszystkim najgorsze, że nawet jak sobie laska otworzy i miesiąc przed to przecież to jest wszystko zgodnie z prawem, wiec o co im chodzi, a jednak niby cofają, aczkolwiek w moim otoczeniu nikomu nie cofneli ani nie zmniejszyli, ale jakos w interncie duzo o tym czytam
Madziula ja nie miałam ani konroli, ani nic, wszystko poszło gładko i nie nie ma takich przepisów, że musi mieć 3 miesiące, tylko poprostu po 3 miesiacach mozna isc na l4, a na samo macierzynskie po miesiacu
Madziula ja nie miałam ani konroli, ani nic, wszystko poszło gładko i nie nie ma takich przepisów, że musi mieć 3 miesiące, tylko poprostu po 3 miesiacach mozna isc na l4, a na samo macierzynskie po miesiacu
Ostatnia edycja:
reklama
so_happy
madziula trzeba miec firme 3 miesiace zanim pójdzie się na L4, więc można byc już w ciąży otwierajac firmę a dopiero po 3 miesiacach iść na L4, natomiast żeby dostac macierzyński wystarczy opłacić 1 składkę czyli byc ubezpieczonym 1 miesiąc przed porodem
Podziel się: