reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październik 2015

kate walcz o swoje, a od kiedy jestes na zwolnieniu? szybko dosyć to wszystko, no ciekawe jak u mnie tym razem bedzie, bezsensu jest to wszytsko

reklama
Wirginia,to nie wina Polski tylko ludzi mieszkających - niestety Polak ma to we krwi ze we wszystkim kombinuje (oczywiście nie wszyscy) ale jak ktoś celowo zakłada firmę żeby wyłudzić kasę to tak jest :-( No i jeszcze dramat ze nie chcą wypłacać :-/ w przypadku Kate.. to coś innego bo płaci składki firma prosperuje itd a robią problemy :-(Poza tym w PL nie jest tak źle jak w innych krajach chociaż możemy iść na L4 ;-) temat rzeka :-)

dolga ja byłam na L4 w grudniu bo miałam zabieg cystoskopii w szpitalu, a od lutego na L4 ciążowym, odmowe dostałam w marcu,
całe uzasadnienie odmowy tak w skrócie to to, ze jestem w ciąży i celem otwarcia firmy były swiadczenia, nie ineresuje ich to,że prawie pół roku wczesniej firmę otwarłam, i mam mase dowodów na to, że pracowałam,oni wiedzą swoje, zresztą w ciąży tez mozna firme otwierać, nie ma takiego zakazu

ja uważam, ze skoro zus ma luke w prawie i kobiety w 9 miesiacu otwieraja firmę na najwyższej składce po to, żeby miec macierzyński to niech sobie to ureguluja, a nie ze wypłacja tym co chcą, albo niech zmienia przepisy na jasne i po sprawie,
a teraz ogólnie jets nagonka ma matki przez zus, bardzo cząsto zdarzaja sie sytuacje, ze jak kobieta zachodzi w ciązę a krótko pracuje to na pewno umowa była fikcyjna i zus nie wypłaca jej świadczeń, mało która oddaje sprawe do sadu poniewaz pracodawca i inni pracownicy musza równiez chodzic do sądu jako swiadkowie, jak dla mnie to jest chore,
tak jak wirginia pisze, płaczą ze na nasze emerytury nie będział miał kto pracowac a sami się do tego przyczyniają,

Miałam wam opowiedzieć dzisiejszy swój sen. Snila mi się moja zmarła babcia. Pokazywała mi noworodka - dziewczynkę. I na kalendarzu zaznaczyła datę 29.10 godz.23:50. Dodam, że był to czwartek - tak jak w tym roku wypada.

WoW ciary na ciele,a faktycznie na kiedy masz termin porodu ??

Kate ...ale chyba teraz jest już uregulowane ze trzeba mieć działającą firmę na 3 mc przed zajściem w ciążę inaczej nie zapłacą ale nie jestem pewna. No i wiele jest takich przypadków ze kobiety zatrudniają się juz w ciąży po czym zanosza L4 i zadowolone. :-( Nie wspomnę ile kosztów ponosi pracodawca :-( trochę nie hallo w stosunku do uczciwych ludzi.

wigrinia, kate zgadzam się z wami w 100% włąsnie to jest chore i w tym wszystkim najgorsze, że nawet jak sobie laska otworzy i miesiąc przed to przecież to jest wszystko zgodnie z prawem, wiec o co im chodzi, a jednak niby cofają, aczkolwiek w moim otoczeniu nikomu nie cofneli ani nie zmniejszyli, ale jakos w interncie duzo o tym czytam

Madziula ja nie miałam ani konroli, ani nic, wszystko poszło gładko :) i nie nie ma takich przepisów, że musi mieć 3 miesiące, tylko poprostu po 3 miesiacach mozna isc na l4, a na samo macierzynskie po miesiacu

Ostatnia edycja:
reklama
madziula trzeba miec firme 3 miesiace zanim pójdzie się na L4, więc można byc już w ciąży otwierajac firmę a dopiero po 3 miesiacach iść na L4, natomiast żeby dostac macierzyński wystarczy opłacić 1 składkę czyli byc ubezpieczonym 1 miesiąc przed porodem

Do góry