reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październik 2015

Akatsuki u mnie bez zmian niestety. Cały czas plamię. Brzuch mnie boli. A jeszcze pokłociłam się z P. , że nie pomaga, jak mu się nie powie to się nie ruszy, to się wziął w końcu, ale najpierw to musiał mi wyrzucać moje wady. Tak więc teraz się do mnie nie odzywa wielce obrażony, że śmiałam mu zwrócić uwagę.

Kate współczuję walki z zusem i życzę powodzenia.

Faktycznie dużo jest październikówek i czasem trudno jest każdej odpisać. Szczególnie jak się pisze na telefonie.

reklama
landyk, wirginia najbardziej denerwuje mnie to, że w ciązy będe musiał chodzić po sądach, żeby udowodnic naszej instutucji zus,
że mam rację, zamiast spokojnie bez nerwów odpoczywac w ciąży, taki niesty system mamy,

Mrowka ciesze sie ze wszystko ok :) co do zusu to studiowalam zaocznie z babka co w zusie pracuje i jak pytalam o kontrole to powiedziala, ze to komputer losuje kogo kontroluja plus donosy

Kate..nie daj się !!! Ale fakt coś tak się przepisy zmieniły oststnio czytałam cyt" Od stycznia 2015 r. zmianie ulec ma tryb wyliczania wysokości zasiłków macierzyńskich, których wysokość dla kobiet prowadzących działalność gospodarczą krócej niż 12 miesięcy i opłacających składki przewyższające ustawowe minimum zależeć ma od wysokości i liczby opłaconych składek ubezpieczeniowych. Bazowe 60% średniego prognozowanego wynagrodzenia będzie więc powiększane o 1/12 kwoty, jaką prowadząca działalność płaciła ponad wymaganą stawkę minimum dla jednego z dwunastu miesięcy, w których regulowano podwyższone składki przed urodzeniem dziecka. Co za tym idzie, prowadząca działalność 3 miesiące i opłacająca podwyższone składki matka otrzyma zasiłek w wysokości 60% średniego prognozowanego wynagrodzenia oraz 3/12 podwyższonej składki. By uzyskać zasiłek w pełnej wysokości, odpowiadającej podwyższonej składce, konieczne będzie więc opłacanie wyższych składek ubezpieczeniowych przez 12 miesięcy przed porodem. Opłacenie wyłącznie jednej składki o maksymalnej wysokości spowoduje, że świeżo upieczona matka, zamiast ponad 6 tysięcy otrzymywanych dziś, otrzyma mniej niż 2 tysiące złotych na rękę."

tylko zus jedzie na tym, że odmawiając świadczeń kobietom w ciąży one nie mają siły w ciąży albo zaraz po porodzie
odwoływac sie do sądu, bo walka z nimi w sądzie trwa około pół roku, i tylko około 1 % osób się odwołuje,bo po prostu nie ma siły i często pieniedzy na prawnika lub radce prawnego, ja nie odpuszczę tego bo jak składki płaciłam to pieniadze brali a jak mi się należą to oni nie chcą mi wypłacić

Madziula niech uregulują przepisy, a nie czepiają sie bezpodstawnie, ja nie płaciłam najwyższej składki,
ale gdy by nawet to skoro wolno , skoro przyjmuja wpłaty to dleczego później nie chcą ubezpieczonym wypłacać
tego co się im należy, mnie chyba i tak nie obowiazują te nowe przepisy bo ja firme otworzyłam w tamtym roku

reklama
Kate...,dokładnie tak jak piszesz!! Mało tego znam przypadek gdzie dziewczyna założyła firmę w 7 mc i teraz wypłacaja jej normalnie macierzyński i to nie małe pieniądze - dodam jeszcze że normalnie by to nie przeszło tylko dziewczyna ma znajomości w zusie :-/ i gdzie jest sprawiedliwość :-( Oczywscie firma założona na potrzeby macierzyńskiego :-/

Do góry