reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październik 2015

Migotka dziękuję za odpowiedź, czekam jak mi przyniosą i od razu biorę bo juz schudłam prawie kilo a dopiero od wczoraj wymiotuje

reklama
Witam piąteczkowo :)

co za dzień....

Mrówka - trzymam kciuki, musi być dobrze!!!!!!!

Ja się ciągle zastanawiam czy iść czy nie,uważam że troszkę jest na to badanie MODA,w poprzednich ciążach nie słyszałam o czymś takim,żeby każdy robił,robiły kobiety u których występowało jakieś ryzyko

Wady genetyczne mogą zdarzyć się każdej kobiecie bez względu na wiek, rasę czy higienę życia. Wiadomo że wraz z wiekiem wzrasta ryzyko, także przypadki w bliższej rodzinie podnoszą ryzyko wystąpinia wad. Jeślu usg wykonane między 11-14 tyg daje choć cień wątpliwości pacjętkę z podwyższonym ryzykiem kieruje się na badania inwazyjne - biopsję trofoblastu.To usg to nie moda to podstawa i zalecenie PTG. Nie znam wśród moich znajpmych żadnej mamy która podważałaby sens i ważność tego badania. Bez względu czy rozważałyby w przypadku ujawnienia poważnych wad terminację ciąży czy nie. To tak jak mówi się że moda jest na cc ja uważam że to nie moda to możliwość wyboru jaki daje nam wspólczesna medycyna. Któraś kiedyś mówiła że gdyby to było zdrowe i naturalne to kobiety miałyby suwaki ;) jeśli iść tym tropem to natura też decyduje o wcześniaczych porodach....i co w tym przypadku??? Bez wsparcia medycyny i dobrodziejstw techniki te maluszki nie miały by szans....kiedyś poprostu była to selekcja naturalna....dziecko niezdole do życia poza łonem mamy nie miało szans.....teraz maluchy mają szansę, często na normalne życie. A ich rodzice na rodzicielstwo. Więc nie wychwalajmy tej natury tak do końca ;) i dziękujmy za dary współczesnej medycyny bo mamy możliwość bycia mamami :)

Przezierność karkowa jako standard opieki prenatalnej. | Poradnik położnej

ja się chyba właśnie na takie połączenie zdecyduję :) wow biały? i to jeszcze na zimę i chlapę? odważna jesteś :-D

Też się za odwagę podziwiam ;) ale poważnie mówiąc ja mam jeszcze po Franku ze 3 wózki więc na chlapę mam turkusowego Quinniaka ;)

Moj lekarz powiadomił mnie o mozliwosci testu Potrójnego ale ja go nie zrobie, bo to i tak nic nie zmieni. Jesli dziecko bedzie chore tfu tfu i tak nie usunę, wiec nie widzę sensu. Poza tym moj lekarz ma dobry sprzęt i jak byłam w ciazy z synkiem tez nie robiłam tego testu. Takze jak dla mnie owszem badanie ma sens wtedy gdy kobieta albo ma wskazania medyczne (np wady rozwojowe w rodzinie) albo wiek 35+ ;)
A ja zrobie tylko te standardowe miedzy 11 a 14 tyg ;)

Migotka jeśli nie masz wskazań a przezierność wyjdzie ok to chyba nie ma sensu . Test potrójny i tak ma słabszą wykrywalność niż test PAPPA. Ja generalnie jestem za dokładną diagnostyką prenataną. Bo wiele wykrytych wad można skorygować jeszcze w łonie matki i wtedy maluszek rodzi się zdrowy albo ma dużo większe szanse. Często wady genetyczne wykrywane podczas badań prenatalnych są tak duże że dziecko poprostu bardzo cierpi i albo umiera jeszce w łonie 7-8 mc albo chwilkę po porodzie.... mając dokładne rozeznanie sytuacji można oszczędzić wielu cerpień. Choć czasami zdarzają się cuda, wyniki badań swoje a rodzi się zdrowe dziecko to jest ten margines błędu bo ani człowiek ani natura nie są nieomylne.

Hej dziewczyny
Ja już po usg. Wszystko jest ok! Nie umieją mi wytłumaczyć dlaczego wczoraj krwawiłam. Może po progesteronie który biorę bo może podrażniać szyjkę macicy. No ale nikt mi nic złego nie powiedział :-) cieszę sie ze wszystko ok. Dzieki za wsparcie cudowne jestescie[emoji8]

Mrówka nie martw sie będzie dobrze zobaczysz trzymam za ciebie kciuki! Ida sie zobaczysz !

ale się zdenerwowałam, dostałam smsa że będą mi przysyłać smsy za 2,46 jeden dziennie i że mogę za to nie płacić jeśli wyślę smsa na jakiś nr. Nie odp i zadzwoniłam do operatora, zablokowali mi smsy premium i gość powiedział że to pomoże, mam nadzieję. W ogóle polecam przeczytać: Zobacz: » Korzystasz z internetu mobilnego? Uważaj na “WAP Billing” - Wykop.pl bo żeby i Was to nie dopadło...

Ela no to super :) czyli to co u mnie, tylko ja miałam brązowe plamienie, ale lekarka też powiedziała że przy aplikacji lutki mogą zdarzyć się podrażnienia a co za tym idzie- plamienia...
Najważniejsze że z Maleństwem wszystko dobrze :)

Buba nie mniej jednak odważna z Ciebie kobieta :p ja bym się bała białego wózka, ale fakt że bardzo mi się podobają :)

Mrowkaa,

Oby byli dobrze! Trzymaj się kochana z maleństwem!

Dreamgirl,

To badanie jest obarczone dużym błędem. Sam lekarz mi powiedział, że często jego pacjętkom wychodzi podwyższone ryzyko, a dzieci są zdrowe wiec to tylko niepotrzebny stres. Ona zaleca ten cały test dopiero wtedy gdy usg wychodzi źle.

Współczuję zachowania chłopa :( mój widzę, że teraz po ostatnich przejściach bardzo się stara. Czasem, aż jest nadgorliwy i oby mu to zostało na dłużej. Bo jak znów zacznie wywijac to już nie będę się starać i prosić pakuje go i won.

Ela,

Super, że wszystko jest dobrze :)

bata tak, na pewno będe mieć taki zestaw fotelik plus baza, myśle ze w lepszej cenie\
mrówka trzymam kciuki &&&&&&
malinka ja brałam Torecan przy 2 ciąży i teraz doraźnie, moja kuzynka przy każdej ciąży,

reklama
Do góry