GosiaLew
Fanka BB :)
Mrówka, ja też mooooooocno trzymam kciuki!!
Czy któraś z Was wie ile dni w przód lekarz może wypisać zwolnienie? Jeśli idę do lekarki 30.03 to może mi wypisać zwolnienie od powiedzmy 2.04?
takie coś znalazłam:
"Zaświadczenie lekarskie, co do zasady, wystawia się na okres od dnia, w którym przeprowadzono badanie, lub od dnia bezpośrednio
następującego po dniu badania. Jest to klasyczna sytuacja, w której wnioskodawca uzyskuje zwolnienie lekarskie od dnia, w którym przyszedł do lekarza lub od dnia następnego. Przepisy przewidują również możliwość wystawienia zwolnienia lekarskiego za okres późniejszy, nie później jednak niż czwartego dnia po dniu badania, jeżeli:
- bezpośrednio po dniu badania przypadają dni wolne od pracy,
- badanie jest przeprowadzane w okresie wcześniej orzeczonej niezdolności do pracy."
i wystawiane wstecz:
"Zaświadczenie lekarskie może być także wystawione na okres poprzedzający dzień, w którym przeprowadzono badanie, jeżeli jego wyniki wykazują, że ubezpieczony w tym okresie niewątpliwie był niezdolny do pracy. Okres ten nie może być jednak dłuższy niż 3 dni. Zwolnienie lekarskie za okres wcześniejszy niż 3 dni może wystawić jedynie lekarz psychiatra w razie stwierdzenia lub podejrzenia zaburzeń psychicznych ograniczających zdolność ubezpieczonego do oceny własnego postępowania."
Krewetka wszystko to co jest zalecane przez PTG to ja mam na takim planie opieki przedporodowej z luxmedu.