krewetka wg tego co pisza to najpóźniej to badanie musi byc zrobione w 13 i 6 tc
no wlasnie tez czytałam, wiec u mojej gin juz nie zdążę, zapytam jeszcze tego drugiego gina
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
krewetka wg tego co pisza to najpóźniej to badanie musi byc zrobione w 13 i 6 tc
Ja też miałam. O ile mi wiadomo 3 badania usg w ciąży są standardem, wprowadzonym przez Polskie Towarzystwo Ginekologiczne i nie jest to żadna moda. Są to: usg przesiewowe 11-14 tc, połówkowe 20 tc (+-2 tyg) i w 30 tc (+-2 tyg). To samo jest z badaniem na hiv w ciąży (2 razy, na początku i pod koniec). Szczerze to jestem zdziwiona, gdy czytam Was, jak wygląda opieka w niektórych regionach Polski. Jak byłam w ciąży, czy ja czy moje koleżanki, to to były standardy.
Ale oczywiście 3 badania USG te o których mówisz sa standardowe,ale badanie genetyczne nie jest standardem bynajmniej mój lekarz powiedział mi żebym się nad nim zastanowiła i sama podjeła decyzję,ona mnie nie namawiała ani nie odradzała
Ja badania genetyczne będę robić. Głównie dla własnego spokoju. Po poronieniu to się jakoś inaczej do sprawy podchodzi. W pierwszej ciąży pewnie bym nie poszła ale teraz to ja nie ominę żadnej okazji żeby chociaż sprawdzili czy serduszko bije. Oczywiście w granicach rozsądku bo nie wiem czy takie robienie usg co chwile nie zaszkodzi maleństwu. Na 3d i nagrywanie filmu też chcę iść. Skoro technologia pozwala nam na takie cuda to czemu nie skorzystać? Wg mnie fajna pamiątka.
No najchętniej to kupiłabym sobie detektor tętna płodu ale chyba jeszcze trochę na to za wcześnie. (Na to też jest chyba moda)