reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październik 2015

reklama
Witajcie piatkowo :)

Witam nowe mamusie :)

Chcialam wam wczoraj odpisac ale podaczas czytania drugiegi watka zasnelam gdzies w polowie :) wieczorna szkola daje mi za bardzo w kosc :p
Tak piszecie o tych badaniach genetycznych a ja bylam w ten czwartek to byl 10tydz 4dzien i ani slowa o genetycznym a nastepne badanie jak bede miala to jak bede juz w prawie 16tygodniu :/
Moze tutaj inaczej wyglada prowadzenie w ciazy chociaz mi sie wydaje ze badania wszedzie sa takie same :/

Ja rozmawialam ze swoim D i w sobote jedziemy przejsc sie po sklepach moze kupie juz dla siebie jakies ciuszki bo powoli nie mam w czym chodzic o_O

Blair super ze z partnerem juz ci sie wszystko ulozylo :)

A za dziewczyny, ktore maja plamienia trzymam bardzo mocno kciuki napewno wszystko dobrze sie ulozy :)

Ja też miałam. O ile mi wiadomo 3 badania usg w ciąży są standardem, wprowadzonym przez Polskie Towarzystwo Ginekologiczne i nie jest to żadna moda. Są to: usg przesiewowe 11-14 tc, połówkowe 20 tc (+-2 tyg) i w 30 tc (+-2 tyg). To samo jest z badaniem na hiv w ciąży (2 razy, na początku i pod koniec). Szczerze to jestem zdziwiona, gdy czytam Was, jak wygląda opieka w niektórych regionach Polski. Jak byłam w ciąży, czy ja czy moje koleżanki, to to były standardy.

Ale oczywiście 3 badania USG te o których mówisz sa standardowe,ale badanie genetyczne nie jest standardem bynajmniej mój lekarz powiedział mi żebym się nad nim zastanowiła i sama podjeła decyzję,ona mnie nie namawiała ani nie odradzała

Hej :happy2:

Przesyłam Wam troszkę słońca images.jpg

Załączniki

• images.jpg
    images.jpg
    12,1 KB · Wyświetleń: 43
Ale oczywiście 3 badania USG te o których mówisz sa standardowe,ale badanie genetyczne nie jest standardem bynajmniej mój lekarz powiedział mi żebym się nad nim zastanowiła i sama podjeła decyzję,ona mnie nie namawiała ani nie odradzała

to badanie usg włśnie między 11 a 14 tc często nazywa sie badaniem genetycznym ze względu na to, ze mierzy się ten fałdek na karku, niektórzy nazywają je przeziernością karkowa a niektórzy badaniem NT. Jak się fałdek wchłonie to jest ok, a jak zostaje to możliwe są różne wady genetyczne u dzieci.
Ja dostałam skierowanie na to usg na pierwszej wizycie i jeszcze babka mi powiedziała,ze jeśli mam możliwość żebym poszła prywatnie na dokładniejsze badanie, ze względu na mój wiek (mam 34 lata:-)). Sa lekarze co mają specjalne certyfikaty. Jak szukałam sobie takiego specjalisty to znalazłam jednego lekarza co to usg robi nawet 60 minut.

Ja badanie to przesiewowe będę miała w 13t 4d ale chyba nie zgodzę się na test pappa. Zobaczę jeszcze. A wy robicie go?
A i HIV robiłam tylko raz na początku ciąży :)

Mój lekarz ma ten certyfikat, ale dał mi skierowanie i kazał zrobić badanie w innej przychodni tez co by inne oko mogło ocenić. Jak to powiedział co dwie głowy to nie jedna. U niego badanie będę miała 13.04 czyli równo w 12t a w tej drugiej przychodni w 13t4d :) i tam też będę mogła zrobić test pappa...

Ale u nas pogoda. Pada śnieg. Masakra :(

Ela,

Daj znać co po usg. Mocno trzymam kciuki za ciebie i maleństwo.

Gosia,

Twój mały wielki silacz da rade i będzie serducho [emoji8]

Miłego dnia :)

Ja badania genetyczne będę robić. Głównie dla własnego spokoju. Po poronieniu to się jakoś inaczej do sprawy podchodzi. W pierwszej ciąży pewnie bym nie poszła ale teraz to ja nie ominę żadnej okazji żeby chociaż sprawdzili czy serduszko bije. Oczywiście w granicach rozsądku bo nie wiem czy takie robienie usg co chwile nie zaszkodzi maleństwu. Na 3d i nagrywanie filmu też chcę iść. Skoro technologia pozwala nam na takie cuda to czemu nie skorzystać? Wg mnie fajna pamiątka.
No najchętniej to kupiłabym sobie detektor tętna płodu ale chyba jeszcze trochę na to za wcześnie. (Na to też jest chyba moda)

Ja mam filmik i zdjęcie córci z usg 3d. Byłam wtedy w 32 tygodniu i buziaczka super było widać [emoji7]
Mogę wam fotkę podesłać jak byście chciały zobaczyć jak to wyglądało :)

reklama
Ja badania genetyczne będę robić. Głównie dla własnego spokoju. Po poronieniu to się jakoś inaczej do sprawy podchodzi. W pierwszej ciąży pewnie bym nie poszła ale teraz to ja nie ominę żadnej okazji żeby chociaż sprawdzili czy serduszko bije. Oczywiście w granicach rozsądku bo nie wiem czy takie robienie usg co chwile nie zaszkodzi maleństwu. Na 3d i nagrywanie filmu też chcę iść. Skoro technologia pozwala nam na takie cuda to czemu nie skorzystać? Wg mnie fajna pamiątka.
No najchętniej to kupiłabym sobie detektor tętna płodu ale chyba jeszcze trochę na to za wcześnie. (Na to też jest chyba moda)

A kto mówi, że moda jest zła:-D Po to jest technologia, żeby z niej korzystać.

Krewetka u mnie też tak kosztuje 200-300 zl

Do góry