reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październik 2015

Witajcie piątkowo :) nie pisałam ostatnio trochę z braku czasu trochę z tego że poszłam na wizytę i nie dostałam się bo są limity o których wiedziałam tylko wspaniałe panie które tam siedziały trzymały również kolejkę dla swoich koleżanek i zamiast 15 byłam 17 i się nie dostałam.. eh tylko 15 przyjmuje a zapisów nie ma. I takim to sposobem jeszcze nie byłam u ginekologa i nic nie wiem co u maleństwa pod moim sercem.. trochę mnie to podłamało i znowu muszę czekać do wtorku.
Po za tym okazało się że moja kuzynka mnie tu znalazła, która też będzie rodzić w październiku i też jest tutaj z nami z czego ja sobie nie zdawałam sprawy :) cieszę się bardzo! Ale to numer nie przypuszczałabym a jednak.. taka historia :)
Mam pytanie czy robicie dziewczyny te badania chodzi mi głównie o USG prenatalne..? Bo ja nie robiłam tego wcześniej a teraz się zastanawiam na ile się to opłaca tyle że musiałbym to sobie zapłacić ze względu że młoda chyba jeszcze jestem i w rodzinie nie ma takich wad genetycznych puki co.. wiem że na to się trzeba wcześniej zapisać temu już się zastanawiam nad tym..

reklama
ooo jaa igem ale numer, no nie pomyślałabym, więc co już wszyscy więdzą? :)

ja tam bedę miała normalne usg tzn to jst niby prenatalne, ale nie ide na żadne jakieś tam dodatkowe, moim zdaniem powinny je robić kobiety po 35 roku życia, właśnie z jakimiś wadami w rodzinie, no i może te które np kilka razy poroniły, albo miały jakieś inne poważne problmy, nie ma tez chyba co przesadzać :)

Mi lekarka jedynie mowila o tym zeby nie jesc serow plesniowych surowego miesa i wedzonych ryb z niewiadomego pochodzenia zeby nie mialy w sobie za duzo czegos tam zapomnialo mi sie :/

i jeszcze tam alkoholu i papierosow oraz oczywiscie narkotykow, a nawet pozwolila pic jedna szklanke coli dziennie i 2 filizanki kawy, ale coli i tak nie pije bo nigdy za nia nie przepadalam a od kawy mnie odrzucilo a przed ciaza pilam do 5 na dzien.

A z tym lekiem to mnie troche przestraszylyscie bo ja tak co drugi dzien robie sobie platki na mleku tylko takim mlekiem prosto z kartonika :/

Mnie w pierwszej ciąży robili między 11 a 13 tc USG, gdzie oceniali NT i NB i tyle. Nikt mi nie mówił, że są jakieś badania prenatalne, testy potrójne czy pappa. Przyznam, że nie wiedziałam o tym. Myślałam, że takie badania prenatalne robi się po 35 rż. Ale też dlatego pewnie się nie interesowałam tematem, bo USG wyszło prawidłowe.

ooo jaa igem ale numer, no nie pomyślałabym, więc co już wszyscy więdzą? :)

No myślę że nikomu nie wypapla taka tajna umowa :p ja też nikomu nie powiedziałam o jej stanie ;) bo u mnie nikt po za moim mężem i nią właśnie nic nie wie i myślę że do świat uda się to utrzymać w tajemnicy.. choć nie czuje się najlepiej i babcia coś zaczęła podejrzewać.. ah te babcie. Ale dziś wracam do domu i myślę że zapomni i uzna że jej się wydawało.
No w pierwszej ciąży też myślałam że to zbędne dodatkowe usg ale koleżanki chwaliły i fajne przeżycie podobno.. Więc się zastanawiałam teraz.

Ostatnia edycja:
Hej u mnie gin sprawdz tak okolo 12 tyg przeziernosc karkowa i pozniej kolo 20 tyg wszystkie przeplywy serdudzko dl kosci udowej
A z tymi serami plesniowymi to nie jest do konca tak ze nie mozna, ja bardzo lubie wiec sie dowiadywalam, na polske sa przewaznie sery z mleka pasteryzowanego np turek , typowe sery francuskie sa z mleka bez obrobki termicznej, trzeba czytac etykiety
A ktos pisal o zielonych wodach. Ja nie palilam nie przenosilam ciazy a mialam. Okazalo sie ze maly byl okrecony pepowina i go scisnela ze strachu wydalil smulke w brzuchu dobrze ze wody mi wczesniej odeszly to szybko cc zrobili
Mnie nadal mecza mdlosci calodzienne a do tego slabo mi sie robi. Ciezka ta ciaza dla mnie.

Ten test pappa to na dwoje babka wróżyła, nie do końca jest wiarygodny, najbardziej wiarygodne jest usg prenatalne.

Ryb z niewiadomego pochodzenia nie jeść bo mogą zawierać duże ilości rtęci, tyczy sie to tez tuńczyka. (Info z netu)
Mi colę lekarz pozwolił, oczywiście w niedużych ilościach, ale jak przed ciąża byłam wręcz uzależniona tak teraz wypije moze puszkę 0,2 na tydzień...

Mleko to czytałam ze jeśli pic to pasteryzowane.

To usg miedzy 11 a 13 tyg u nas jest standardem w każdej ciąży. Różnie go nazywają genentyczne, prenatalne zależy od rejonu i lekarza. Mój na to mówi ze to jest usg pierwszego trymestr. Ja dodatkowo będę robiła test z krwi PAPPA ale to nie jest obowiązkowe i nie wszyscy lekarze zalecają a po 35 roku życia jest refundowane przez NFZ. Niektórzy lekarze zlecają PAPPę jak się jest po dwóch poronieniach

reklama
Hejka Mamuśki

IGEM nieźle z tym ginem,masakra jakaś,ja bym się wściekła na te z rejestracji :wściekła/y: może powiedz że ciężarna jesteś i musisz iść na wizytę,to następnym razem może zmieścisz się w 15 :cool:

Jeśłi chodzi o zachcianki to ja zaczynam chcieć wszystko,zjadła bym kebaba mniammmm,chce mi się i słodkiego i kwaśnego i wariuje już bo chce wiedzieć co za niespodziankę mam w środku i chce już zacząć kupować ciuszki :-)

A powiedzcie mi czy śniły się wam już wasze dziecinki,mi się nie przyśniło jeszcze ani razu,a koleżanka jest kilka tyg wyżej w ciąży i od pewnego czasu mówi że co dziennie śni jej się dzidziuś,i jest chłopcem :-)

Jeśłi chodzi o badania prenatalne to miałąm iść za niecały miesiąc,ale postanowiłam nie iść,po co ? bo modne jest teraz ? ja wiem że moje dzieciątko jest zdrowe,w poprzednich ciążach nie robiłam i mam zdrowiutkie córeczki,może pójdę w ok 20 tyg jeśli do tej pory mój lekarz nie powie mi płci dziecka,a jeśli chodzi o cenę to u mnie takie badanie 260 zł

Do góry