reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październik 2015

Dbdg,

Haha no ja też pisze o Bielanach:D ja tam nie chce rodzic ze względu na odległość. Niby autostradą piorunem się jedzie, ale mój na pewno nie byłby u mnie codziennie tylko w weekend i pewnie cały czas byłabym sama. A tu szpital mam 5minut spacerem od siebie. I mimo, ze tyle osób narzeka na porodówkę we Włocławku to ja byłam zadowolona :D

A ty będziesz w takim razie w Bydgoszczy rodzic? A w którym szpitalu? Msw? Wiem, ze w Bydgoszczy w którymś hospitalu po porodzie SN leżało się tylko dobę. Bardzo ta opcja mi się podobała i nawet rozważałam Bydgoszcz i jeszcze chełmże tamta porodówka ma świetne opinie. - chyba nie pokrecilam miejscowości:D

Aha co do taksówkarza to warto podejść do paru na postoju powiedzieć jak sie ma sytuacja wziąść numer i umówić sie, że gdyby była potrzeba to będziesz dzwonić i on Cię zawiezie za ustaloną kwotę. Pamiętam, ze na kwietniówkach jedna dziewczyna właśnie tak robiła. I faktycznie nie każdy chciał się zgodzić :)

Wysłane z mojego LG-D390n przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
reklama
Dbdg,

Haha no ja też pisze o Bielanach:D ja tam nie chce rodzic ze względu na odległość. Niby autostradą piorunem się jedzie, ale mój na pewno nie byłby u mnie codziennie tylko w weekend i pewnie cały czas byłabym sama. A tu szpital mam 5minut spacerem od siebie. I mimo, ze tyle osób narzeka na porodówkę we Włocławku to ja byłam zadowolona :D

A ty będziesz w takim razie w Bydgoszczy rodzic? A w którym szpitalu? Msw? Wiem, ze w Bydgoszczy w którymś hospitalu po porodzie SN leżało się tylko dobę. Bardzo ta opcja mi się podobała i nawet rozważałam Bydgoszcz i jeszcze chełmże tamta porodówka ma świetne opinie. - chyba nie pokrecilam miejscowości:D

Tak, ja w MSWiA planuję. Nie słyszałam jeszcze żadnej negatywnej opinii na temat tej porodówki. ;-) No z Włocławka do Bydgoszczy to spory kawałek. Tym bardziej gdybyś miała tam leżeć dłuższy czas...

Chełmża? No to jestem w szoku. :szok::-D W tym mieście mi się wszystko takie obskurne wydaje, że bałabym się do tego szpitala wejść, ale może to tylko pozory, choć jakoś mnie takie małomiasteczkowe szpitale nie przekonują.

Katjana,

Po pierwsze rtęciowych termometrow już nie ma chyba w sprzedaży? :) Są tylko alkoholowe. Te lubią ulegać dziwnym uszkodzeniom, a dwa są dużo mniej wiarygodne niż te stare rteciowe- no chyba, że ja miałam takiego pecha i na dwa wadliwe trafiłam. Co do termometru bezdotykowego no to mój bardzo dobrze wypada w konfrontacji z rtęciowym. Tam np jest 37,4 a na tym bateryjnym 37,3 i to takie minimalne są różnice. I wygoda jaka dla matki i dziecka :) ale to jak to woli.

są rtęciowe do kupienia na allegro :)
ale skoro bezdotykowy wiele nie zmienia wyniku to tak jak mówicie z dbdg rzeczywiście szybciej i wygodniej jest z tym bezdotykowym. a może polecacie jakiś konkretnej firmy? widziałam taki za 39zł nie pamiętam firmy. czy lepiej zainwestować w porządniejszy (droższy) ?

dbdg -też bym chciała znać termin porodu :D

Dbdg,

Może pokrecilam i to było Chełmno... Coś pamiętam, że ta porodówka dosyć słynna była w kujawsko-pomorskim. No ale to dwa lata temu ponad było :D

Ją w każdym razie miałam taki okres, ze byłam gotowa rodzic wszędzie tylko nie we Wloclawku. Nawet zjeździłam toruńskie szpitala i jednak wszędzie mi nie odpowiadało bo i tak nie było znieczulenia. A jak były to praktycznie niemożliwe i tak do wzięcia:)

W Bydgoszczy bardzo dobry jest tez Biziel no i ma III st referencyjnosci. A msw, który ma bo już w sumie nie pamiętam.. Coś mi swita, ze I ale chyba nie mam racji :)

Dbdg,

Może pokrecilam i to było Chełmno... Coś pamiętam, że ta porodówka dosyć słynna była w kujawsko-pomorskim. No ale to dwa lata temu ponad było :D

Ją w każdym razie miałam taki okres, ze byłam gotowa rodzic wszędzie tylko nie we Wloclawku. Nawet zjeździłam toruńskie szpitala i jednak wszędzie mi nie odpowiadało bo i tak nie było znieczulenia. A jak były to praktycznie niemożliwe i tak do wzięcia:)

W Bydgoszczy bardzo dobry jest tez Biziel no i ma III st referencyjnosci. A msw, który ma bo już w sumie nie pamiętam.. Coś mi swita, ze I ale chyba nie mam racji :)

Tak, Biziel jest spoko pod względem fachowości. Gdybym w razie miała rodzić przedwcześnie to bym go wybrała... :tak: Ale wśród miejscowych nie ma dobrych opinii. :-D

O co chodzi z tymi stopniami referencyjności? Rety, człowiek sie uczy całe życie. :-)

Z Włocławkiem to mi się tylko jedna historia z bliźniętami kojarzy, ech...

Dbdg,

To stopień wyspecjalizowania oddziału.

I stopień z reguły zajmuje się tylko ciazami niepowikłanymi i nie obarczonymi żadnym ryzykiem. Gdy jednak po porodzie coś jest nie taj z dzieckiem to zwykle przewozi je się do innego szpitala. II stopień chyba przyjmuje już porodu od 33tc nie pamiętam dokładnie. Ma też możliwość zajmowania się wczesniakami czy dziećmi z mniejszymi problemami.

A III przyjmuje wszystkie i ma sprzęt by ratować maluszki wrazie potrzeby. To tak w skrócie.

No tak nad Wloclawkiem ta sprawa z bliznietami ciąży. Cóż było to po tym już jak ja urodziłam Jagode... Ale mysle, ze każdy szpital ma jakieś "trupy" w szafie. Ja po pierwszym porodzie przekonałam się do naszego szpitala i mam nadzieję, ze nie będę musiała zdania zmieniać

doris33- moja pierwsza ciąża była z przebojami bo jak jak byłam 4,5 miesięcy w ciąży dostałam skurczy. pojechałam wtedy do szpitala i chyba z tydzień tam leżałam. nie pamiętam jakie były przyczyny ale jedno na pewno....nerwy bo tamta ciąża była bardzo nerwowa. w efekcie i tak urodziłam w 40 tygodniu
od tego czasu minęło 10 lat, zapomniałam o bólu i mękach porodowych.
owszem boję się samego porodu zwłaszcza że może być ciężko rodzić SN duże dziecko przy ułożeniu pośladkowym. ale zobaczymy w praniu :-D
zazdroszę wypadu do kina. my z mężem byliśmy wczoraj załatwiać sprawy przedłużenia umowy z Polsatem cyfrowym i mój M zaprosił mnie na pyszne lody :D
dałaś radę wysiedzieć tyle czasu w kinie?

Moja druga ciąża tez dała mi się we znaki ale minęło od niej 7 lat więc tak jak Ty, pewnie zapomniałam.
Pół filmu przesiedziałam normalnie ale potem już nie mogłam sobie miejsca znaleźć. Kręciłam się jakby mnie coś w tyłek uwierało :-D

Pół filmu przesiedziałam normalnie ale potem już nie mogłam sobie miejsca znaleźć. Kręciłam się jakby mnie coś w tyłek uwierało :-D

mnie mój też namawiał na kino ale z moimi plecami to sobie odpuściłam

kurcze nie wiem co jest.brzuch boli jakbym miała niestrawność....a za chwilę czuję taki głód że muszę coś przekąsić. napiłam się odgazowanej coli ale nie pomogło.
i znów myślę co by tu zjeść....:eek:

reklama
Ladyk,

No mi lekarz powiedział, że już 33-34tc to nie jest źle jak na ciążę bliźniaczą jednołożyskową i tak naprawdę wtedy mogę odetchnąć. Nie stresować bo będzie dobrze. - według niego sporo właśnie ciąży mnogich w tym okresie samoistnie się rozwiązuje- Najgorszy okres jest od 26-32 tc ponoć. Ale ja się nie znam. Mówię co lekarz mi mówił :) wiadomo, że najlepiej rozwiązać ciążę donoszoną. To jest najbezpieczniejsze.

Ale ja już teraz też spokojniejsza jestem bo dostałam sterydy i kolejna dawkę będę miała w 33tc. Tak na wszelki wypadek.

No i ja np gdybym zdecydowała się na rodzenie w Toruniu u mojego gina to w szpitalu byłabym od 34tc I on planował CC między 35-36tc bo jednak według niego trzymanie do 37tc przy jednym łożyska może być ryzykowne. Tu we Włocławku mi powiedzieli, ze lekarz ma mi skierowanie na ktg wypisać od 35tc i tak do końca 36tc co drugi dzień będę jeździć na badanie i przy okazji usg, a oni będą obserwować dzieci, Ale przed 37tc ciąży nie chcą rozwiązać. Termin CC wyznaczyli mi na 37t 2d. Tak więc wszędzie inaczej.

Dobrze wiedzieć :-). Mi lekarz tylko mówił, że mogą się urodzić miesiąc przed terminem (mogą, ale nie muszą. Statystyki są ponoć takie, że 75% porodów bliźniaczych kończy się przed terminem. Do zagospodarowania pozostaje 25% ;-)). Ale ja tak dokładnie dowiem się wszystkiego w pierwszym tygodniu września. 4.09. mam konsultację ordynatorską ws. porodu. Mam nadzieję, że wtedy ordynator dużo więcej mi opowie o porodzie, przebiegu, czy wcześniej mnie wezmą do szpitala itp. Spisuję sobie na bieżąco listę pytań. Już jest baaaardzo długa :-).

Do góry