reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październik 2015

Dzień dobry :)

U nas idealna pogoda 22st. Od razu lepiej się czuje.
Chyba zacznę oglądać jakieś filmiki o pielęgnacji dziecka, żeby choć trochę przybliżyć sobie temat. Fajno, że tyle piszecie o kosmetykach, pieluchach i odkażaniu, lepiej coś wiedzieć na ten temat. Z drugiej strony życie i tak to zweryfikuje, bo każde dziecko inaczej przyjmuje środki pielęgnacyjne, to raczej indywidualna sprawa.

Kurcze, nie spałam do 3.00 :( To chyba wina Ł., dziś wraca :D

hejka

Ja dziś ledwo zeszłam z łóżka. Nad ranem strasznie mnie lewy bok bolał i położyłam się chwilę na prawy, strasznie mnie rozbolał brzuch i krocze że nie mogłam z łóżka zejść a jak się zwlokłam to dojść do kuchni było ciężko. Do teraz czuję dyskomfort w chodzeniu.

mnie się wydaje że druk RUMUA nie jest już potrzebny bo w całej Polsce działa e-wuś i mogą sobie sprawdzić czy jesteś ubezpieczona czy nie.

Ja do swojego szpitala muszę zabrać raczej wszystko to co wy :)
a dla dziecka muszę mieć swoje ubranka, pampersy, butelke i teraz wezmę krem na odparzenia bo ostatnio nie miałam a dwie pierwsze noce był u pielęgniarek i strasznie mi synka odparzyły. W moim szpitalu kapią dziecko dopiero w 3 dobie bo ponoć wtedy lżej przechodzi żółtaczkę, choć nie wiem ile to w tym prawdy.

Mężuś trochę się wystraszył tym bólem brzucha i powiedział że weźmie wcześniej zaliczkę w pracy i jedziemy kupić resztę brakujących rzeczy hehe
W pierwszej ciąży torbę spakowałam już w 34tc bo od 35tc jeździłam 2 razy w tyg na ktg a w 38tc5d urodziłam

Paulka trochę niepokojący ten ból. Ja przed wczoraj miałam kłucie w prawym boku, szczególnie przy większym oddechu. Na szczęście przeszedł po godzinie.

Z tą RMUA to ja na światłość mojego szpitala nie liczę i wolę mieć ze sobą, niż później Ł. wysyłać do pracodawcy. Zresztą moja Kadrowa sama przypominała mi o tym, że tak trzeba się zabezpieczyć i w ostatnim m-cu mi taką wyda.

reklama
Akatsuki, Kamila dzięki ale pierwszy raz tak mi się przytrafiło i no nie sądziłam że aż tak może to boleć a na prawdę jestem wytrzymała na ból, masakra... Ale dobrze ze to mięśnie tylko bo już się wystraszylam że może te więzadła jakieś albo co eh muszę uważać

Ja myślalam że maluszka kapia od razu po porodzie, ciekawe jak tu praktykuja

Kitek ja wczoraj szukałam jakieś książki o pielęgnacji i na razie jeszcze nie znalazłam nic fajnego, ale jak znajdziesz jakieś filmiki to podziel się :-)

Wydaje mi sie ze to od tego ze mam nisko brzuch i maly caly czas tam kopie, wzięłam magnez i troche polezalam i juz jest lepiej. A poza tym nie wiem ile spalam na prawym boku i może to tez troche dalo w kość. Jak będzie mnie tak częściej bolec to pojadę na IP.

kamila siostra rodzila w tym roku i da dziecka to napewno nic nie musiala miec, nie wiem dokladnie jak tam dla siebie, no i nie wiem w ktorym szpitalu rodzila, wiec sie dowiedz :)

paulka bardzo prawdopodobne, ze maluch ci nisko lezy, wiec pewnie nie ma innej opcji jak duzo odpoczywac

Hejka :-)
Mój bąbel w nocy spokojny był, ale tak czy inaczej jakaś taka leniwa i zamulona jestem. Miałam zaplanowane jakieś porządki, ale chyba tylko poćwiczę :-p Dobrze, że piszecie kochane o tych różnych maściach, oliwkach i pieluchach, to dla mnie na prawdę bardzo przydatna rzecz . A jeśli chodzi o wyprawkę na stronie mojego szpitala znalazłam taka rozpiskę, że huhu, oprócz oczywiście dokumentów, które trzeba przynieść lista obejmuje jeszcze takie rzeczy jak:
Na czas porodu:
• ubranie dla mamy (1 lub 2 długie koszulki bawełniane typu T-shirt, szlafrok ew. rozpinany sweter lub bluza, ciepłe skarpetki, kapcie)
• wygodne ubranie dla taty (czasem wymagany jest zestaw jednorazowy: fartuch, maska, ochraniacze na buty – wówczas sprzedawane są w szpitalu) oraz kapcie
• jednorazowe pieluchy w kształcie podpasek
• jednorazowe chusteczki
• pielucha lub bawełniana chusteczka (do przecierania twarzy, do okładów)
• woda kosmetyczna w aerozolu do odświeżania twarzy
• termofor z gorącą wodą (do okładów), owinięty w poszewkę
• pomadka do ust (wysuszonych podczas długotrwałego oddychania)
• ulubiona muzyka
• coś do jedzenia i picia (szczególnie dla taty)
• dla chętnych: aparat fotograficzny

Dla mamy po porodzie:
• koszula z rozpięciem, wygodna do karmienia
• 6 par jednorazowych majtek
• przybory toaletowe i kosmetyki
• 2 ręczniki
• kapcie
• szlafrok i klapki pod prysznic
• 20 pieluch jednorazowych w kształcie podpasek
• ręczniki papierowe, papier toaletowy
• dziecięce kółko do pływania lub poduszka z dziurką (do siadania w okresie gojenia się krocza)
• poduszeczka „jasiek” – przyda się do karmienia
• 2 staniki do karmienia i wkładki laktacyjne
• woda mineralna niegazowana
• ulubiony poradnik dla młodych mam
• telefon i ładowarka
Dla dziecka na trzydniowy pobyt w szpitalu:
• najmniejszy rozmiar jednorazowych pieluch lub pieluchy wielorazowe
• kilka pieluch tetrowych – na pewno się przydadzą np. po kąpieli
• 3 bawełniane koszulki
• 2 bawełniane cienkie czapeczki i jedna cieplejsza
• 3 pajacyki (śpiochy z rękawami i nogawkami – wygodniejsze są rozpinane w kroku) lub 3 kaftaniki i 3 pary śpiochów
• skarpetki i rękawiczki (żeby dziecko nie drapało się po buzi)
• kosmetyki dla dziecka (dowiedz się wcześniej w szpitalu, co będzie potrzebne)
• ręcznik kąpielowy
• szczoteczka do włosów
• kocyk lub śpiworek

Na powrót do domu:
• ubranie dla mamy (pamiętaj, że Twój brzuch nie od razu będzie płaski)
• odpowiednie do pory roku ubranko dla dziecka
• krem ochronny
• fotelik samochodowy dla noworodka lub specjalnie przystosowana do przewożenia dzieci gondola

We Włocławku jest jeden szpital? Bo kojarzy mi się jakaś afera z bliźniętami właśnie stamtąd... :crazy:

Tak tylko jeden i to właśnie ten co zmarły bliźnięta. Ale nastąpiła tam rotacja personelu jest nowy ordynator - patafian taki, że szok ale kobiety bardzo sobie chwalą. Zresztą ja też byłam zadowolona i bardzo chciałabym tu rodzic bo mam 5 minut spacerkiem do szpitala.

Doris,

To daj znać na kiedy termin Ci wyznacza. Ja w poniedziałek pewnie bede szła na pierwszą dawkę sterydów wiec dowiem się też kiedy mogę się zapisać, a może od reki to zrobią. Zobaczmy.

Udanej środy! :)

Ostatnia edycja:
Krewetka mi na Żelaznej powiedzieli, żebym przyszła najpóźniej w 30 tygodniu bo muszą mnie umówić z anestezjologiem i i coś tam jeszcze więc idę dziś bo jestem w środku 30 tygodnia. A jak byłam na IP na Żelaznej to tez mi lekarz powiedziała, że musi być wcześniej bo kobiety przychodzą w 34 - 35 tc i wtedy to już jest za późno. Nie wiem może chodzi o to, że Żelazna jest oblegana?

Chyba jejku jaka długa i szczegółowa lista!

A u mnie jest taka:

Szanowna Pacjentko, Przyszła Mamo
Zgłaszając się do naszego szpitala koniecznie zabierz ze sobą następujące dokumenty:

dowód osobisty
karta przebiegu ciążywyniki badań – grupa krwi, HIV, HCV, WR, HBS, GBS, USG ciąży – wszystkie wyniki

Szpital zapewni Pani i dziecku wszystkie niezbędne środki higieniczne i sanitarne, niemniej dla większego komfortu i osobistej wygody proponujemy zabrać ze sobą:

dla Pani:

przybory toaletowe,
wkładki laktacyjne,
ewentualnie: biustonosz dla kobiet karmiących,
podpaski higieniczne duże,
majtki jednorazowe,
ręczniki 2 szt.,
szlafrok,
kapcie,
klapki pod prysznic,
koszula nocna – rozpinana z przodu (ok. 2 – 3 szt.),
talerzyk,
kubek,
sztućce,
woda mineralna niegazowana;

dla Dziecka:

pampersy,
chusteczki nawilżone,
body,
pajacyki,
pieluszki tetrowe (4 – 5  szt.),
kocyk lub rożek,
ewentualnie krem do pielęgnacji pośladków,
żel do mycia ciała,
oliwka.

Ostatnia edycja:
reklama
Malinka89 No na prawdę szczegółowa, ale może to i dobrze. Zapisałam się na szkołę rodzenia i jak zacznę na nią chodzić to na pewno tam też jakoś dokładniej się dowiem co i jak. Ale jeśli tak rzucić tylko okiem na moją czy Twoją listę to z góry mogę przewidzieć, że koszty samego zaopatrzenia będą masakryczne :-(
Jest też na tej str informacja o ty, że jest brak golenia oraz lewatywa do decyzji personelu, a wydawało mi się, że lewatywa to chyba obligatoryjna powinna być :-p

Do góry