reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październik 2015

Dzięki za odp. ;-)
13 mam wizytę, wtedy też pewnie omówimy jakieś szczegóły związane z porodem i wówczas przejdę się do szpitala by się wszystkiego dowiedzieć..

Co do tych piżam to może faktycznie jeśli chodzi o te badania to lepiej koszule, muszę sobie zatem kupić bo nie mam żadnej... Dwie wystarczą?

Coś chyba w powietrzu było, bo też kompletnie nie mogłam spać. Dziwny ból brzucha mnie dopadł w nocy. Nie wiem czy się nie przejadłam...

Coś się moja mała za wiele nie rusza, zaczynam panikować. Lekarz mi powiedział, że jak się zacznie inaczej ruszać to mam jechać do szpitala, ale nie wiem czy to ten moment... Jeszcze dzisiaj poobserwuje.

Ja tez zaliczam się do tych co nie śpią.

Do szpitala będę potrzebowała wszystko i dla siebie i dla dziecka. Szpital zapewnia tylko talerze. Buuu.

No chyba, że dziewczyny urodzilyby się przed 32tc to wtedy rodzilabym w Toruniu i powiem, że nie bardzo wiem jak tam sprawa wygląda :>

We Włocławku jest jeden szpital? Bo kojarzy mi się jakaś afera z bliźniętami właśnie stamtąd... :crazy:

reklama
A octenisept nie wiedziałam że używa się po porodzie :-) a do pielęgnacji pepuszka też się go używa?

U mnie w szpitalu preferuja ocetnisept do pepka. U nas byla taka sytuacja ze malemu bardzo dlugo nie chcial odpasc pepek i juz pedoatra dal nam skierowanie do chirurga, ale my zaczelismy starymy metodami czyli spirytusem przemywac i 3 dni i odpadl, takze teraz zobacze, pewnie na poczatku sprobujemy tylko octeniseptem.

Koszule wezme 2- chyba ze bedzie gorąco to jeszcze zwykła pizame choc po cc to jednak lepiej koszula, majtki jednorazowe- super sprawa- mialam po 1 porodzie i sie sprawdziły a i takie duze podklady, choc po cc mniej sie krwawi wiec chyba tylko wezmę duże podpaski...

ja tez wzielam te duze podklady, a okazalo sie, ze w moim szpitalu daja, ale wlasnie czesciej dawali te wielkie podpaski niz podklady, ale rzecywiscie po cc nie ma az takiego duzego krwawienia, wiec spokojnie daja rade i sa wygodniejsze

Ja też dzisiaj spać nie mogłam..od 4:30 jestem na nogach. Ostatnio coraz częściej budzę się ok.4,idę siku i później nie mogę zasnąć.

malinka89 dzięki za info odnośnie USC:) a z tymi rzeczami dla maluszka i Ciebie to tak jak dziewczyny piszą,w każdym szpitalu jest inaczej. W moim nawet ubranka zapewniają, ale chyba wolę wziąć własne;)

Dolga mi położna zaleciła,żebym po porodzie używała tego samego płynu do higieny intymnej co w ciąży. Lepiej nie próbować żadnych nowości, bo można uczulić skórę. Ja używam płynu Facelle z Rossmanna i jestem zadowolona. Słyszałam o Octenispecie,może też zakupię. Ponoć nasiadówki z kory dębu przynoszą ulgę,rumianek i nagietek też działają kojąco.

Kamilove kurcze dobrze,że miałaś ten monitor oddechu. Ja się nie dziwię,że przy takiej temperaturze Twoje dziecko miało problem z oddychaniem,ja w taką pogodę też ledwo dycham,a co powiedzieć takie maleństwo..

Facelle z Rossmana tez jakis czas temu uzywalam, ma bardzo dobry sklad. Teraz mam lactacyt, tez go lubie , ale ma podobno duzo gorszy sklad. A ten Facelle jest super, bo mozna go uzywac do calego ciala, wiec fajna opcja do szpitala, bo zabiore jedna butelke i bede miala do wszystkiego :)
U mnie w szpitalu tez maja ubranka dla dzieci, ale ja mialam swoje, teraz tez wezme. Od razu po cc jak ubierali malego to wzieli swoje, ale ze juz mieli na wykonczeniu to ubrali mojego synka w rozowe ubranko hihi smiesznie wygladal. Ale w sumie fajnie, ze ubrali w swoje, bo maly byl wykapany dopiero na drugi dzien, wiec byl w tej mazi itd a pozniej jak go wykapli to juz ubrali w moje.

Dbdg nie muszą być tylko koszulki. Sama wolę spodenki do spania, ale w tym stanie kosxulki są praktyczniejsze. Przed czy po porodzie w sxpitalu co chwila jakies badanie, sprawdzanie tam bardziej dyskretnie uniesc ta koszulkę niz spodenki ściągać.

Ja nie spie w domu w koszulach, bo strasznie ich nie lubie, wole pizamki, ale tez uwazam, ze w tym stanie koszule jednak sa lepsze, czy po porodzie naturalnym czy po cc. Ja przed porodem kupilam dwie koszule, teraz moze jeszcze z jedna sobie dokupie, bo jednak czesto musialam zmieniac i maz wozil do prania. A do porodu mialam taki zwykly, ale dluzszy t-shirt,

Ostatnia edycja:
Kamila też sobie życzę takiego porodu jak ty miałaś hehe a u was w Białymstoku to chyba tez wszystko dają

Malinka ja tam przez pierwszy miesiąc lubiłam usztywniany rożek i dla męża był wygodniejszy, a później usztywnienie wyjęłam i mialam miękki, a octenisept to na pepuszek choć mojej siostrze lekarz Prędkość pobraniem moczu do badania też kazał psiukac siusiaka, żeby ładnie odkazic, a co więcej napiszę później bo muszę lecieć :)

Na stronie "mojego" szpitala jest taki spis zamieszczony.

Potrzebne będą:
- koszula nocna umożliwiająca karmienie, szlafrok oraz kapcie,
- biustonosz, bawełniana bielizna osobista,
- przybory toaletowe oraz ręcznik,
- zapas podkładek (podpasek) ginekologicznych, niejałowych, z wkładem
chłonnym na cały okres pobytu
- podkłady jednorazowe na łóżko o wymiarach ok. 60x60 cm
- miękkie, tekstylne obuwie dla osoby towarzyszącej.

Wyposażenie dla noworodka:
- 5 pieluch tetrowych
- 1 paczka pieluszek jednorazowych
- 10 opakowań gazików jałowych 5x5 cm
- 1 kocyk lub rożek
- 3 koszulki
- 3 pary śpiochów lub pajacyków
- 3 czapeczki
- 3 pary skarpetek
- 2 ręczniki frotte
- chusteczki nawilżające
- krem pielęgnacyjny na pośladki

Koszulki i śpiochy powinny być wyprane i wyprasowane.
Bielizna i odzież pozostająca w bezpośrednim kontakcie ze skórą dziecka powinna
być wykonana z naturalnych włókien.
Zabieramy ze sobą tylko niezbędne, wymienione powyżej rzeczy w jednej niedużej
torbie lub walizce.
W dniu wypisu ze Szpitala należy przynieść ubranka dla dziecka dostosowane do
pory roku.
Niezbędne dokumenty:
- dokument tożsamości
- karta przebiegu ciąży
- wyniki badań laboratoryjnych, przede wszystkim: grupy krwi, WR, GBS, HBsAg,
USG, posiewu z pochwy oraz innych dodatkowych badań i zaświadczeń
informujących o Twoim stanie zdrowia
- wskazane jest zabranie ze sobą wypełnionej ankiety „Plan porodu”

Dzięki za odp. ;-)
13 mam wizytę, wtedy też pewnie omówimy jakieś szczegóły związane z porodem i wówczas przejdę się do szpitala by się wszystkiego dowiedzieć..

Co do tych piżam to może faktycznie jeśli chodzi o te badania to lepiej koszule, muszę sobie zatem kupić bo nie mam żadnej... Dwie wystarczą?

Coś chyba w powietrzu było, bo też kompletnie nie mogłam spać. Dziwny ból brzucha mnie dopadł w nocy. Nie wiem czy się nie przejadłam...

Coś się moja mała za wiele nie rusza, zaczynam panikować. Lekarz mi powiedział, że jak się zacznie inaczej ruszać to mam jechać do szpitala, ale nie wiem czy to ten moment... Jeszcze dzisiaj poobserwuje.

We Włocławku jest jeden szpital? Bo kojarzy mi się jakaś afera z bliźniętami właśnie stamtąd... :crazy:

Poobserwuj. Zjedz coś energetycznego (banan, coś słodkiego, czekolada) lub po posiłku. Połóż się na lewym boku i licz ruchy. Jak doliczysz do 10, to powinno być wszystko ok.

Ja tez zaliczam się do tych co nie śpią.

Do szpitala będę potrzebowała wszystko i dla siebie i dla dziecka. Szpital zapewnia tylko talerze. Buuu.

No chyba, że dziewczyny urodzilyby się przed 32tc to wtedy rodzilabym w Toruniu i powiem, że nie bardzo wiem jak tam sprawa wygląda :>
A próbowałaś na stronie szpitala szukać lub wbić się na jakieś dni otwarte?

Julisia fajnie że się obrócił. Ja sie przyznam ze uwielbiam jak mnie mój mały bomblaczek bombarduje ciosami, a jak jest ich mało to jej tam pukam żeby mamie kopa sprzedała- w tedy wiem że wszystko jest ok.

I octanisept na pępuszek starczy- to będzie chyba przyjemniejsze niz spirytus o którym wyczytałam w jakimś artykule. Macie większe doświadczenie.

Ladyk właśnie udowodniła że co szpital to inny zwyczaj :-) ja wiem że w Raciborzu trzeba mieć tylko badania pieluchy i podpaski, ubranka dla dzieci daje szpital, w Żorach podobnie z tym że jeszcze podkłady swoje, a do Rybnika dopiero się wybieram- boję się szpitala we własnym mieście.

U mnie jest podobnie jak u Ladyk, czyli wszystko trzeba mieć ze sobą

Do pupci polecam bephanten, sudocremu np nienawidzę, a wiem że jest dosyć popularny

Abjak chodzi o pepuszek to chyba najlepiej się goi na sucho, ja octeniseptem psiukalam, ale niezbyt czesto

Dzięki za podpowiedź :-)
Nic ja dziś się stąd ewakuuję będę nadrabiać wieczorem. Dziś krótki wypad na wieś po miód- nowy pomysł mojego męża- sprzedaje miód do sklepiku. A potem czeka mnie renegocjacja umowy z internetu bo za duuużo za niego płacę. Miłego dnia kochane

U mnie jest podobnie jak u Ladyk, czyli wszystko trzeba mieć ze sobą

Do pupci polecam bephanten, sudocremu np nienawidzę, a wiem że jest dosyć popularny

Abjak chodzi o pepuszek to chyba najlepiej się goi na sucho, ja octeniseptem psiukalam, ale niezbyt czesto

Ja Sudocremu też nie lubię. Na zdrową pupę bez odparzeń używam Linomag Bobo A+E Krem. Na wypadek odparzeń stosuję Bepanthen wymiennie z Alantan Plus Krem. I dużo wietrzę jej pupę. Na szczęście bardzo rzadko ją dopadają. U chłopaków też zastosuję taki zestaw, zobaczę jak zareagują.
Generalnie, skóra dzieci różnie reaguje. Każde dzieciątko jest inne i trzeba przetestować różne rozwiązania. Ja tak miałam z pieluchami. Na samym początku używałam Pampers Intensive. U Mai się sprawdziły, ale cóż.... do tanich nie należą, a w koszu lądują. Jak Maja skończyła 3 miesiące przerzuciłam się na rossmannowe pieluchy Babydream. Niestety, dostała uczulenia i odparzeń. Odstawiliśmy momentalnie. Potem kupiliśmy Dada i do tej pory używamy. Nic się z pupą Mai złego nie dzieje. Teraz używamy Dada Pants - duża wygoda. Dla chłopaków teraz kupię Dada Newborn i będę obserwować. Jak uczulą/odparzą, to będę szukała innych. :)

A jeśli chodzi o pielęgnację pępuszka to mnie neonatolog przy Mai zalecił przemywanie wacikiem nasączonym wodą z mydłem dla dzieci (używałam i używam Bambino) i dokładne osuszanie przy każdej zmianie pieluszki i do tego 2x dziennie Octanisept. I powtarzał każdej mamie na sali "nie bać się tego pępka, dokładnie przemywać" :D

Ostatnia edycja:
reklama
ja z własnego doświadczenia powiem: dopakujcie więcej bielizny niż się wydaje potrzebne i ulubiony żel do kąpieli z ręcznikiem, płyn do płukania jamy ustnej i dezodorant bo np ja odczuwalam ciągłą potrzebę odświeżania się ;)

Do góry