reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październik 2015

Malinka U nas w szpitalu dziecko jest zawiniete w pieluszke tetrowa i kocyk i ma koszulke szpitalna nie ubiera sie w swoje ubranka.
Trzeba miec swoje pieluszki jakis krem do pupy chusteczki nawilzane. Pieluszki tetrowe przydatne też są np przy karmieniu

reklama
raaaany kamilove :o co było powodem?? jak reagować??

Nie wiadomo. Pediatra powiedziała, że czasem tak się zdarza u dzieci, że zapominają o oddychaniu. A przy upalach ryzyko takch akcji jest jeszcze wieksze. Wtedy było ok 36 wiec ukrop.

Jagoda nie była w grupie ryzyka dzieci z bezdechami bo i urodzona o czasie z odpowiednią wagą, a się zdazaly. Po tej akcji z monitorem to pilnowalismy jej jak oka w głowie i parę razy jeszcze np widzieliśmy, że po prostu nagle przestaje odsychac. Wystarczyło poruszyć nóżka jej i juz łapał taki głośny oddech. Albo np samo ostrzegawcze pikniecie monitora ja przebudzalo i juz było ok.

Ja mam nosidełko Manduca i tam jest taka wkładka dla noworodka i podobno od urodzenia można go używać. Ja nie spraktykowalam tego bo kupiliśmy je później.

Octenisept dobra rzecz ;) ja się z nim nie rozstaje. Po cesarce w szpitalu tez nim psikali , ja miałam swój i teraz tez zabiorę ze sobą.

Malinka najlepiej dowiedz się co twój szpital oferuje bo w każdym jest inaczej. Ja rożek usztywniany miałam ale teraz wezmę tez zwykły kocyk bo ja ogólnie za rozkami nie przepadalam.

Kamilove kurcze to całe szczęście ze mieliście monitor !!
Ja miałam też monitor oddechu pożyczony, nawet nie myślałam żeby kupować jak teoretycznie nie było wskazań. Ale okazuje się ze nawet bez wskazań może się przydać ....
Tylko powiem szczerze że on mnie tylko denerwował bo czasami wyciągalam małego i zapomniałam go wyłączyć.
Teraz nie wiem czy będę go miała.

Ostatnia edycja:
Kamila, kasik dzięki, widzę że faktycznie wszędzie jest inaczej, doczytam jak to jest tam gdzie będę rodzic. Czas najwyższy chociaż zapisać sobie co i jak i mieć listę w pogotowiu :-)

A octenisept nie wiedziałam że używa się po porodzie :-) a do pielęgnacji pepuszka też się go używa?

Hello Laski,

Chyba mnie dziś czeka bezsenna noc...
Jeju, ile ja jem... :szok::baffled: Teraz pod wieczór to już 56 kg ważę - czyli +8 na plusie, hahaha... A rano 54... :angry:

W takim razie ja niani kupowała nie będę, chyba, że okaże się potrzebna to wtedy zainwestuję.
I tak wyszło mi, że bez ubranek, łóżeczka i wózka wydamy jeszcze ponad 1000 zł na wyprawkę, a jeszcze sobie wyprawkę kupić muszę, bo śpię odziana dość skąpo... :-D Aż boję się liczyć ile już wydałam... :baffled:

Czy koniecznie muszę mieć tylko koszule nocne czy mogą też spodenki z koszulką?

Ja torbę planuję spakować na początku września jakoś, tak w 35tc, chyba, że lekarz zaleci mi inaczej...

Kurcze, moja dzidzia coś mało aktywna od wczoraj. Jak często uaktywniają się Wasze brzuszki?

Dbdg u nas lekarze preferują koszulę nocną, ja chwilowo mam jedną i muszę o tym pomyśleć czy kupować, bo tak jak Ty wole jak ciało oddycha ;)

Moja Mała jest raczej aktywna. Najbardziej z rana, koło 8.00, potem o 12.00, 16.00 i wieczorem. Teraz też daje o sobie znać. Jednak też ma swoje "ciche dni" i wtedy szleje z niepokoju.

Hej dziewczyny,
Wreszcie zjechałam do W-wy już mi się na tej wiosce znudziło ;)
Muszę powiedzieć że mój mężulek się spisał pokoik dla synka odświeżony, mebelki poskręcane, synek jest bardzo zadowolony od rana siedzimy i układamy on zabawki a ja ubrania i resztę skarbów...
Ja o pakowaniu torby to nawet nie myślę bo termin mam na 28.10. na razie czekam na jutrzejsze usg i liczę że dziecko wreszcie zdradzi swoją płeć to będę wreszcie mogła zacząć kompletować wyprawkę. Cześć ubranek mam po synku wiec dużo nie potrzebuję dokupić nawet wózek mi został to tylko mąż będzie musiał przemalować mu koła bo trochę zardzewiały.
Ze dwie godziny temu zjadłam 5 krówek i teraz mnie tak zgaga męczy bleee... dopiero pierwszy raz w tej ciąży.
Wszystkim życzę miłego wieczoru...pa

Kornelcia ja też mam taki termin. Może koło połowy września zacznę się pakować. &&& za wizytę i życzę żeby Maleństwo się "określiło" ;)

Dolga nosidla nie sa dla maluszkow ok dopuero jak dziecko samo siedzi, dlatego lepsza chusta, elastyczna jest do ok 6-8 kg a tkane i dorislego udzwigna ja mam elastyka bo lepiej mi sie wiarze a potem uzywalam nosidelka a teraz kupilam mai tei takie nosidlo Z pasami do wiazania :)

Wy juz o torbie do szpitala myslicie a ja w lesie ale termin 26.10 to mam czas ale powoli pokupuje co musze, na szczescie tylko potrzebuje cos do spania jakies spidenki i bluzke rozpinana, kosmetyki ale to mini kupie bo to na 2-3 doby tylko i cos na codzien mysle leginsy i bluzka do karmienia beda ok - a wy co pakujecie? Ü mnie podklady, podpaski, majtki jednorazowe i cos do podmywania dawaja, w szpitalu , dla dziecka wszystko jest wiec tylko ubranko na wyjscie trzeba i sama nie wiem co jeszcze dla siebie bo 3,5 roku minelo i pozapominalam :/

Sysia to na fajny szpital trafiłaś. Ja muszę mieć "pakiet" podyktowany przez porodówkę. Muszę zapytać czy można zabrać to co zostanie do domu, bo słyszałam, że nieraz szpitale nie oddają reszty tego co się przywiozło.

Poniżej wklejam to co u mnie jest wymagane, może się komuś przyda przy kompletowaniu torby:

1.Skierowanie do szpitala.2.Dokument potwierdzający ubezpieczenie zdrowotne (legitymacjaubezpieczeniowa,ZUS RMUA- dokument o ważności nie dłuższej niż 1 miesiąc)3.Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia w sprawie standardówpostępowania z zakresu postępowania oraz procedur medycznych przy udzielaniuświadczeń zdrowotnych z zakresu opieki okołoporodowej sprawowanej nad kobietąw okresie fizjologicznej ciąży , fizjologicznego porodu z dn. 23.09.2010( Dz.U. Nr 187.poz.1259)Pacjentka kierowana do porodu w tutejszym szpitalu zobowiązana jest posiadaćkartę ciąży oraz: wynik badania grupy krwi i Rh autoryzowany pieczątką laboratorium lub KartęGrupy Krwi ( pacjentka ma możliwość wyrobienia stałej grupy krwi i czynnikaRh w Regionalnym Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa Katowicach). wynik VDRL ,Antygen HBS,HCV,HIV aktualny wynik posiewu moczu lub/i wynik badania posiewu z pochwy wprzypadku występowania infekcji w trakcie przebiegu ciąży4.Karty informacyjne z poprzednich pobytów w szpitalu.5.Wyniki badań dodatkowych wykonywanych w trakcie przebiegu ciąży.Pacjentka zgłaszająca się do porodu ponadto może przynieść:DLA MATKI1.Enemy (2sztuki)2.Maszynka do golenia jednorazowa (1sztuka)3.Osobiste materiały higieniczne:podkłady jednorazowe(6sztuk),podpaski duże(1 opakowanie),pieluchy jednorazowe (dla położnicy 1opakowanie ,majtki jednorazowe (6sztuk)4.Termometr,przybory toaletowe,obuwie domowe,bielizna osobista,szlafrokDLA NOWORODKA1.Pieluchy jednorazowe (3-6kg-1 paczka mała) -oryginalnie zapakowana2.Pieluchy tetrowe (3sztuki)3.Oliwka,krem p/odparzeniom,płyn do mycia noworodków (nie mydło wkostce),szczoteczka do włosów,chusteczki nawilżające.

Ja tez zaliczam się do tych co nie śpią.

Do szpitala będę potrzebowała wszystko i dla siebie i dla dziecka. Szpital zapewnia tylko talerze. Buuu.

No chyba, że dziewczyny urodzilyby się przed 32tc to wtedy rodzilabym w Toruniu i powiem, że nie bardzo wiem jak tam sprawa wygląda :>

ja tez cos nie moge spać :(

ja zawsze wszystko biorę swoje do szpitala, sztućce, kubek, bo wole pici jeść ze swojego ( choć w tym co rodzę jest catering i nie lubie plastikowych sztućcy), niby na stronce pisza ze wszytko dla dziecka daja ale widze ze mamy zabierają chusteczki,pampki,kremy na odparzenia, wiec wszystko tez zabiorę, tylko ubranko na wyjście, wezmę tez laktator bo pewnie będzie kiepsko z pokarmem...
Koszule wezme 2- chyba ze bedzie gorąco to jeszcze zwykła pizame choc po cc to jednak lepiej koszula, majtki jednorazowe- super sprawa- mialam po 1 porodzie i sie sprawdziły a i takie duze podklady, choc po cc mniej sie krwawi wiec chyba tylko wezmę duże podpaski...

Ja też dzisiaj spać nie mogłam..od 4:30 jestem na nogach. Ostatnio coraz częściej budzę się ok.4,idę siku i później nie mogę zasnąć.

malinka89 dzięki za info odnośnie USC:) a z tymi rzeczami dla maluszka i Ciebie to tak jak dziewczyny piszą,w każdym szpitalu jest inaczej. W moim nawet ubranka zapewniają, ale chyba wolę wziąć własne;)

Dolga mi położna zaleciła,żebym po porodzie używała tego samego płynu do higieny intymnej co w ciąży. Lepiej nie próbować żadnych nowości, bo można uczulić skórę. Ja używam płynu Facelle z Rossmanna i jestem zadowolona. Słyszałam o Octenispecie,może też zakupię. Ponoć nasiadówki z kory dębu przynoszą ulgę,rumianek i nagietek też działają kojąco.

Kamilove kurcze dobrze,że miałaś ten monitor oddechu. Ja się nie dziwię,że przy takiej temperaturze Twoje dziecko miało problem z oddychaniem,ja w taką pogodę też ledwo dycham,a co powiedzieć takie maleństwo..

Cześć.

Wy juz o pakowaniu torby? W sumie w przysxlym tygodniu juz 32tc wiec n juz by można ;-). Ale dam temu jeszcze jakiś miesiac. Na razie i tak planowalam w tym tygodmiu kupic sobie pizamki a reszte najwyżej mąż kupi.

Dbdg nie muszą być tylko koszulki. Sama wolę spodenki do spania, ale w tym stanie kosxulki są praktyczniejsze. Przed czy po porodzie w sxpitalu co chwila jakies badanie, sprawdzanie tam bardziej dyskretnie uniesc ta koszulkę niz spodenki ściągać.

Malinka jak ja Cię rozumiem z tym zamieszaniem remontowym. Z jednej strony bardzo sie cieszę ale mam tez juz dosc j bo zawsze jest cos do zrobienia, zobaczenia czy wybrania. I zamykasz jeden temat, zaraz pojawia się drugi. Zmęczona już tym jestem, a sporo jeszcze przed nami...

Kitek ale profesjonalna lista do szpitala :-D ten RMUA to pracodawca wydaje, tak? Ciekawe ze trzeba mieć skoro szpital ma obowiązek przyjąć ciezarna nawet jeżeli nie jest ubezpieczona. Ale i tak w tej liscie rozbawily mnie pieluszki oryginalnie zapakowane :-)

Mały wczoraj dal popis swoich umiejętności tak mnie skopal jak jeszcze nigdy :-) pierwsze raz bylo wydac na brzuchu jak wypycha nóżki lub rączki. Nawet dziewczyny poczuly go i byly zachwycone. Do tej pory lezal miednicowo wiec te ruchy tak bardziej w srodku odvzuwalam, ale chyba sie chłopak odwrócił i daje po całości :-)

reklama
U mnie w szpitalu odradzaja wlasne ubranka bo jak np wezma dziecko na badania i mu sie uleje to przebierają a brudne idzie do pralni i mozna nie odzyskac. Oscenisept i na pepuszek i na blizne po cc. Napewno masc na sutki bo najbardziej cycki w szpitalu bolaly :(

Do góry