ale naprodukowałyście
aż 6 stron hihi... teraz muszę nadrobić
EmiliaS - a to tak można umówić się tylko na usg? U nas od razu kasują Cię za wizytę a później pytają czy chcesz usg?
Poczytałam trochę na necie i znalazłam ciekawy artykuł o opiece nad kobietą w ciąży w Irlandii. Do 12 tygodnia powinnam zgłosić się do lekarza rodzinnego w celu potwierdzenia ciąży.. dostaję list który odsyłam do szpitala żeby umówić się na wizytę ok. 20 tygodnia... masakra jakaś
w trakcie ciąży 2 usg (i z tego co mi wiadomo to przez powłoki brzuszne).. i co parę tygodni na przemian wizyta u rodzinnego i w szpitalu... i taki jest właśnie głupi (choć darmowy) system opieki nad kobietą ciężarną... no i jeszcze z łaski darmowa opieka nad noworodkiem do 6 tygodnia życia... dlatego w takim systemie nie interesują ich plamienia, krwawienia czy innego typu dolegliwości przed 12tym tygodniem ciąży.. wychodzą z założenia, że jeśli ciąża ma się nie utrzymać to się nie utrzyma i nie będą jej na siłę wspomagać
dlatego taki duży odsetek poronień w 1szym trymestrze.. Ja zdecydowałam się na opiekę u prywatnego lekarza w polskiej przychodni.. ale na umówione wizyty w szpitalu też oczywiście będę chodzić... dzięki temu że prowadzi mnie polski lekarz to wciąż mam maluszka w brzuszku bo szybko zareagował lekami na podtrzymanie. Jutro wizyta o 10:00..trzymajcie kciukasy
Paula86 - mi znajomi mówią, że też promienieję... a ja czuję się zielona przez te mdłości
W kalendarzu chińskim też wyszła dziewczynka - i takie też mam przeczucia... co do imienia to ja zawsze chciałam dać Maja ale mój mąż, ja i jego syn z pierwszego związku wszyscy mamy imiona na A... więc chyba damy Adrianna
a jak będzie chłopiec to jeszcze nie wiemy..
agatka13 - ja też miałam tak z piersiami w ubiegłym tygodniu... były strasznie nabrzmiałe.. teraz to tylko sutki wrażliwe.. trochę się obawiam jak zachowają się moje piersi podczas ciąży bo w kwietniu rok temu miałam zabieg powiększania i boję się trochę...
mamusia29 - u mnie coraz lepiej, mdłości jeszcze trochę dokuczają ale dostałam dziś prenatal z imbirem i mam nadzieję, że to coś pomoże.. nie chce mi się już w domu leniuchować.. zapytam jutro lekarza czy pozwoli mi wrócić do pracy od poniedziałku..
sunovia - kochana, ta ciąża to mi się chyba na wzrok rzuciła
gdzie ta lista? mogę się dopisać? 31 lat, termin na 12 października... choć po cichutku liczę że dzidzia zrobi mi prezent w moje urodziny (8ego)
Asiulka87Sosnowiec - cieszę się, że trafiłaś na takiego doktorka. dobry lekarz to podstawa...
Dorota.D - daj znać jak po wizycie...
rjoanka - ja też mam problem z płynami... od kawy odrzuciło mnie na samym początku ciąży.. teraz piję herbatkę z cytryną i miodem... owocowych herbat nie cierpię... gazowanych słodzonych napoi staram się nie pić... od soków mam zgagę.. a wody po prostu nie cierpię
chyba kupię sobie wodę gazowaną
Madziorek - beta szaleje
super.. Ja też się budzę w nocy z suchym gardłem
agniecha83 - uważaj na siebie kochana. wszystko będzie dobrze... jakie leki dostałaś?