reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październik 2014

Nika - na staraczkach Oeparol jest popularny jako wspomagacz na śluz płodny, ale brany tylko do owulacji właśnie przez te mikroskurcze. No ale jak lekarz zlecił....

Co do ruchów to u mnie są dni, że nieraz większość dnia nie czuję mocnych ruchów, a co dopiero 10. Sprawdzam wtedy tętno młodego i jest ok.

reklama
Nika ile razy dziennie bierzusz Dopegyt? I jakie masz cisnienie?

Przeważnie 4 razy dziennie, choć czasami wezmę tez piąta tabletkę. Przed ciąża cisnienie miałam ideealne. Odkąd w ciąży zaczęło mi przekraczać 140 lekarz kazał mi brać dopegyt. Teraz moje cisnienie utrzymuje mu sie na ogół na poziomie 130-140/80, ale coraz bardziej zaczyna wymykać sie spod kontroli i czasami mimo wzięcia dopegytu skoczy mi do 150.

Mizzah a ty bierzesz dopegyt czy masz dobre cisnienie.

Odnośnie liczenia ruchów malucha to czytałam ze jest kilka sposobów. Ja jak trafiłam pare dni temu do szpitala to kazali mi liczyć i zapisywac ruchy pomiędzy 9;00 a 21;00. Musi być min 10, z tym ze po zapisanym ruchu przez kolejmych 20 minut ruchy sie nie liczą

Karina, to będziemy sie wspierały w powrocie do pracy. Ja jednak wezmę 20 tygodni, bo mąż nie maozliwosci wzięcia tych tygodni odemnie, a pozatym uzyskałam już zgodę na przesunięcie finansowania o czas obowiązkowego urlopu.

Ja zwracam uwagę na ruchy, ale ich nie liczę. Tylko bym w jeszcze większą paranoje wpadła.

Z wielkich newsów: mimo mojego czarnowidztwa skrecilismy lozeczko.

nika2000Przeważnie 4 razy dziennie pisze:
Nika200[/B] Ja też przed ciążą miałam super ciśnienie.l tak też było to jakiegoś 29 tc, nagle ni z gruszki ni z pietruszki pojawiło się upierdliwe kołatanie serca, ale cisnienie było ok. Miałam badania od Ekg po Echo serca i wyszło, że z sercem wszystko ok ( uffff). Jak kolatać przestało to moje ciśnienie zaczęło świrować i to te górne. Rano było super a od południa zaczęło się podnosić. Zaczęłam świrować bo naczytalam się o stanach przedrzucawkowych, gestozie. Mi to się tak zrobiło, ze jak juz siadam do mierzenia ciśnienia to odczuwam lęk :/ Reasumując biorę dopegyt 1 x dziennnie. Rani cisnienie mam dobre, w południe też a ostatnio coś wieczorem znów mi lekko szaleje, ale tragedii nie ma ( i mam nadzieje ze nie bedzie juz). Ja cisnienie mierze według zaleceń kardiologow nawet 3 x w odstępach 5-10 min ( oczywiscie jeśli zachodzi taka potrzeba? i wyciagam średnią.
Robiłam niedawno badanie jwasu moczowego w kierunku gestozy, mocz i krew i wszystkie wniki mam bardzo dobre.

Ostatnia edycja:
Co tu taka cisza? ;) Ja już od 6 nie śpię.Już od rana mam spotkania,muszę wszystko dopiąć przed porodem ;)

Ja tez nie śpię :p Śniło mi się, ze mialam bliźniaki hihihi.

Zaraz sniadanko ogarnę i będę męża ściągać z łóżka bo chcę jechać popatrzeć na wózki w Świecie Dziecka.

charzykowy.jpgPozdrowienia z Charzykowa :) Wypoczywamy, spacerujemy, jeździmy na rowerach. Jest po prostu super! Malutkiej w brzuszku też się podoba ;)

Załączniki

• charzykowy.jpg
    charzykowy.jpg
    21,2 KB · Wyświetleń: 56
Katinka: w poprzedniej ciąży liczyłam bo musiałam leżeć i z nudów to robiłam. Liczyłam trzy razy dziennie ilość ruchów przez godzinę. Tylko się stresowałam, że mała się nie rusza w tym czasie kiedy powinna. Teraz nie liczę bo mam małe dziecko na głowie i nie mam czasu. A lekarz nie kazał mi liczyć ani w tej ani w poprzedniej ciąży.
Karinka: jeszcze nie znacie płci? :szok: Jakim cudem ? :-D

Rjoanka: gratulacje skręcenie łóżka :tak: W poprzedniej ciąży też nie mogłam się zabrać za skręcanie. Teraz problem z głowy bo łóżeczko już stoi bo maluszek przejmie łóżeczko po starszej siostrze.

wawka - no tym razem prowadze ciaze na nfz, wiec w pakiecie 3 usg i wlasnie w czwartek bedzie to ostatnie, wiec moze sie dowiemy:) a niestety w zwiazku z choroba i renta mojego meza nie za bardzo mozemy sobie pozwolic na prywatne usg, bo w krakowie to ok 300 zl
My w ten weekend tez sie byczymy na wsi:) na szczescie ciocia tak uwielbia Julcie, ze z checia sie nia zajmuje (w przeciwinstwie do mojej i emka mamy), a my mozemy troche odpoczac:) Chyba bedziemy musieli sciagnac cioiciedo krakowa na czas porodu, bo nie wyobrazam sobie tesciow siedzacych z Julcia dluzej niz godzine:/

reklama
Karina: ale macie ceny w Krakowie. A Wawie płacę 200 :szok: To rozumiem, że na połówkowym maluch się zasłonił i nie pokazał tego co trzeba :-D A co byście chcieli? Fajnie że macie taką ciocię. U nas teściowie nie potrafią i nie chcę się zająć małą. Teść ciąga moje dziecko za ręce jak worek kartofli, teściowa się w ogóle nie zainteresuje. Tylko wymagają byśmy ciągle do nich jeździli ale zająć się nie chcą. Więc unikam u nich wizyt jak ognia. Moja mama lubi się zająć małą więc mam o tyle lepiej.

Do góry