reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październik 2013:)

aniula łoo mamo, jak ta Pani powaznie traktuje temat zywienia - nawet makaron sama przyrzadza...Ja chyba jestem bardziej wyrodna ;)

martoocha intuicja jest najlepsza. My lecimy troche z blw, a tam sie nie stosuje do schematow. Znam mamy ktore po 6stym miesiacu podawaly mandarynke (bez skorek) i wszystko super. Grunt to obserwowac dziecko i probowac. My juz lecimy normalnie zupki z wywarem,buraki, maliny,kalafior, fasola,ryz i kasze - jaglana, kus kus, jeczmienna, manna, kukurydziana. Platkow juz nie miksuje - Zuzu dluzej je, ale żuje i polyka prawidlowo.

wenus moja pieciolatka tez panicznie sie boi zastrzykow...a szczepienie przed nami - jak znam zycie, bedzie placz!

Agnes mam nadzieje, ze noga nie dokucza zbyt mocno :(

Mleko podajemy juz tylko dwojke - obecnie Enfamil. Ale czasem robie jej kaszke razem z kaszka dla Sary na krowim.

A dzisiaj sukces!!! Zuziak nauczyl sie pic z bidona ze slomka - cieszy mnie to, bo szczerze....chce w miare wczesnie skonczyc z butelka (zeby byla tylko przed snem). Z bidonem nam wygodniej. Probujemy tez z normalnego kubka plastikowego i widze, ze czai. Jak dodam lyzke soku do wody, to bedzie tak siorbac ze nawet jej nie poleci bokami ;) Chyba kupimy jednak doidy cup, zeby jej latwiej bylo samej probowac.

Coraz lepiej idzie tez blw - ostatnio dalam jej sporo brokula w slupkach, a po czyszczeniu na szufelce bylo tylko troszke. Znaczy - zjadla :D Banana dzisiaj tez zjadla przynajmniej polowe tego co dalam (tez w slupkach), wiec moze niedlugo bedzie pochlaniac sama. Mamy w planach gotowane klopsy (dla odmiany -w slupkach ;), tylko musze znalezc odp. mieso.

reklama
hej dziewczyny
my właśnie wróciliśmy z urlopu pogoda nam się udała za to z Zośką kłopot i w piątek do lekarza jechaliśmy bo kaszlać zaczęła ale u lekarza okazało się ze wszystko ok oskrzela czystw za to zęby na górze idą więc taka sama sytuacja jak z dolnym że katar i kaszel przy zębach więc wróciliśmy na urlop dobrze ze to tylko 100 km :-)
co do jedzenia i wagi to Zośka w połowie kwietnia jak bylysmu u położnej na wizycie to miała 8 kg a urodziła się 3490 więc spokojnie podwoiła wagę tylko na cycu więc o jedzenie innuxh rzeczy się niw martwię będzie chciała to super będzie marudzić to będziemy próbować :-) pierwsze podejście robimy we wtorek i pewnie od ziemniaczka zaczniemy :-)
młoda usneła idę się ogarnąć bo po urlopem najgorsze jest rozpakowanie się :-)

charlene nie wiem czy widziałaś mój wcześniejszy post, bo pisałam do Ciebie :-) w takim razie powtórzę: a kiedy i jak często podajecie ten gastrotuss? jak czytam Twój post to tak jakbym o starszej córce w wieku Twojej Zu czytała
biggrin.gif.pagespeed.ce.jYY3-3XSUx.gif
ona jak miała 5,5 miesiąca to w łóżeczku sama wstawała na nogi a na płaskiej powierzchni przyjmowała pozycję do raczkowania, bardzo krótko raczkowała bo wolała chodzić przy czymś. Silna była skubanica, ale nie broniliśmy jej bo sama to robiła bez niczyjej pomocy. Jak miała 7 miesięcy to śmigała z takim pchaczem. STO LAT dla Sary!!! moja skończyła 5 latek w lutymi też czeka nas szczepienie, już się boję bo wiem co się będzie działo. A jeśli chodzi o ten schemat co wysłałam linka to tez jak dla mnie bzdura, kto by znalazł na to wszystko czas, a poza tym tak jak piszesz trzeba wsłuchać się w siebie, przecież chcemy dobrze dla naszych maluszków, chociaż znam przypadki przesady w drugą stronę jak dziewczyna dawała malutkiemu niemowlakowi parówkę albo kinderka bo ona lubi słodycze więc niech mały spróbuje.
karoola super że urlop się udał i z malutką wszystko ok. My jedziemy w lipcu ale też bardzo blisko nad morze.

aniula sorry :( Generalnie podajemy po kazdym jedzeniu. Przez smoczek. teraz nam sie skonczyl, to myslalam zeby odstawic, ale chyba jeszcze jest potrzebny. Nie podajemy na noc, bo w nocy nie ulewa. Zreszta zasypia czesto na butli i musialabym ja przebudzic.

Dzieki za zyczenia :) Na szczescie juz po imprezie - bylo spoko, ale co ja teraz z tymi zabawkami mam zrobic? ;)

Hej. Ja się witam i tyle, nie mam mocy na pisanie ;)
Mam w planie zmienić mleko, Hipp 2 nie ma DHA, korci mnie Enfamil, ale cena odstrasza.
Charlene a te kasze sama gotujesz czy to jakieś dzieciowe kupujesz? Ja miałam dziś kupić eko ryż młodemu, ale z głowy mi wyleciało :)

Dawno mnie tu nie bylo, troche mamy problemow musze isc do lekarza na badania i usg nerek... maly przez ostatnie dni straasznie marudzi ciagle chce byc na rekach. . Ostatnio malo mi zjada i malo pije moze to wina zebow? Sama nie wiem jutro mamy szczepienie wiec pewnie tez bedzie ciekawie.

Witam,
jakoś ostatnio brak czasu, niby nic dodatkowego nie mam, a z niczym nie umiem się wyrobić. Z nowości to "mleczarnia" na wykończeniu udaje mi się ściągać mleczko co jakieś 10 godzin ok 70-80 ml, więc teraz to tylko jedno karmienie na dobę wychodzi. No ale Młoda skończyła już 6 miesięcy, więc ciśnienia nie mam. Przeszłyśmy już na mm 2, byłam nastawiona 100% na hipp, jednak z racji niewielkiej skazy zdecydowałam się na bebiko, bo po nim robi ładne kupki, a po nanie była tragedia. Z racji tej głupiej skazy musiałam zrezygnować z kaszki nestle z glutenem i teraz świruję ze zwykłą manną. Trochę mi szkoda bo Ikula bardzo ją lubiła. Co do rozwoju mojego dziecia to mamy pierwszego zęba :) A i od 4 dni jeździmy w spacerówce.
Wenus trzymam kciuki by wyniki były zadowalające :)
Carla niby też wiedziałam o tych mrożonych, że lepsze ale jakoś do głowy nie wpadło, ze mogę to w praktyce wykorzystać :)
Agnes zdrowiej, odpoczywaj i nie nadwyrężaj nogi, bo z kolanem nie ma żartów. U nas z mlekiem pediatra kazała na zmianę jedna butla 1 jedna 2, co lekarz to inne zdanie ale o tym już nieednokrotnie się przekonałyśmy :)
Martoocha zdrówka!
Młodamama a te nerki to Ty czy synek? Oby szczepienie gładko przeszedł.

Nerki teraz u mnie juz w ciazy mialam problemy, u malego tez jest nereczka chora ale dopiero w sierpniu mamy kontrole ;) my juz po szczepieniu maly byl dzielny praktycznie wgl nie plakal ;) teraz siedzimy na dworku, pogoda cudna .... ;)))

Witajcie dziewczeta.
My ciagle w Polsce. Gdybym mogla to zostalabym juz tu na stale. Pogoda cudna, codziennie dlugie spacery bo i jest gdzie.
Jedno glco mnie zaskoczylo to zabojcze ceny zabawek. Nigdy sie tym nie interesowalam, wiec dla mnie to nowosc ze grzechotka moze kosztowac 33zl.
Zdecydowalam sie na uzywanie pampersow, bo cena w promocji w lidlu czy kauflandzie niewiele wyzsza od tych marketowych.
Bylismy u pediatry, bez trudu znalazl zaginione jaderko, mowi ze to prosty zabieg. Niepotrzebne mu bylo usg ;-) Zaproponowal zmiane mleka ale nie na pepti tylko klasyczna 2. Powoli zmieniamy zwiekszajac ilosc miarek. Maly reaguje dobrze. Co do azs powiedzial ze zmiany lagodne, zeby nawilzac nawilzac i jeszcze raz nawilzac. Masci sterydowe tylko kiedy juz naprawde plamy sie zaognia i wygladaja zle. No i to co uczula malucha wychodzi dopiero po ok 3 dniach.
Jak sobie pomysle ze mam wracac do uk to mnie az trzesie. Ja to bym chciala wrocic ale moj R to za cholere nie.
Juz sobie kombinuje zeby moze na boze cialo przyleciec. Maly zakochany w dziadkach i vice versa.

Mam pytanie. Macie jakies lekarstwa badz kosmetyki ktore moge kupic w Polsce dla malego. Cos co jest niezbedne w Waszej apteczce.
Kupilam juz caly zapas emolium bo jest o niebo lepsze od tych angielskich emolientow, zakupilam tez wit c w kropelkach i d w kapsulkach.
Milego dnia :-)

reklama
Szatsa ją bym jeszcze sie zaopatrzyla w wodę morską do noska, nasivin soft w kroplach w razie kataru. No i jakieś czopki na temperaturę.

Dzisiaj jak Młoda sie obudziła miała strasznie zaropiałe lewe oczko. Przemyłam wodą bo myślałam, że to od spania ale cały czas ta ropka wychodzi i oczko załzawione i czerwone czy oprócz przemywania rumiankiem mogę coś jeszcze zrobić? Czy isc z tym lepiej do lekarza?

Ostatnia edycja:
Do góry