die_perle
Fanka BB :)
Cynamonka tutaj do 2 klasy podstwowki są równiez oceny opisowe- ale w poslce takze, od trzeciej sa juz stopnie normalne (tyle ze skala odwrotna niz w poslce -( 1 jest najlepsza 6 najgorsza), zadania domowe maja codziennie- a dodtkowo tzw. wochen paln- czyli w poniedzialke zadaja im taki wiekszy material ktory robi sie przez caly tydzien i oddaje w piatek, nie mozna zwalniac dziecka ze skzoly tak jak w polsce np.- jak rodzice sobie wymysla wyjazd do turcji w październiku takie cos nie wchodzi w gre. Program jednak w moim odczuciu roni sie od tego ktory jest w poslce- dla mnie z kozyscia na ten niemeicki- nie ma pamieciowek, kucia na pamiec rególek i ogromnych parti nauczania- wikeszy nacisk jest racze kladziony na to zeby rozpalic zaiteresowanie i tym popchnac dziecko do samodzielnego szukania odpowiedzi- uczone sa bardziej jak i gdzie moga pozyskac wiedze, gdzie szukac odpwiedzi, rozwiazan niz takich typowych pamieciowek.
No i juz od 3 kl. podstwowej dzieci maja obowiazkowy jezyk obcy. podstwowka ma tylko 4 lata. potem wybiera sie juz szkole wyzsza- jedna z 3lub 4 rodzajow i jest wniej az do matury (18 roku zycia) w 5 klasie dochodzi kolejny oboiwazkowy jezyk obcy, a w 6 chyba mzoan kolejne 2 dobrac. Tak jest u nas w landzie- ale wiem ze miedzy landami bywaja roznice.
No i juz od 3 kl. podstwowej dzieci maja obowiazkowy jezyk obcy. podstwowka ma tylko 4 lata. potem wybiera sie juz szkole wyzsza- jedna z 3lub 4 rodzajow i jest wniej az do matury (18 roku zycia) w 5 klasie dochodzi kolejny oboiwazkowy jezyk obcy, a w 6 chyba mzoan kolejne 2 dobrac. Tak jest u nas w landzie- ale wiem ze miedzy landami bywaja roznice.