reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październik 2013:)

Cynamonka tutaj do 2 klasy podstwowki są równiez oceny opisowe- ale w poslce takze, od trzeciej sa juz stopnie normalne (tyle ze skala odwrotna niz w poslce -( 1 jest najlepsza 6 najgorsza), zadania domowe maja codziennie- a dodtkowo tzw. wochen paln- czyli w poniedzialke zadaja im taki wiekszy material ktory robi sie przez caly tydzien i oddaje w piatek, nie mozna zwalniac dziecka ze skzoly tak jak w polsce np.- jak rodzice sobie wymysla wyjazd do turcji w październiku :p takie cos nie wchodzi w gre. Program jednak w moim odczuciu roni sie od tego ktory jest w poslce- dla mnie z kozyscia na ten niemeicki- nie ma pamieciowek, kucia na pamiec rególek i ogromnych parti nauczania- wikeszy nacisk jest racze kladziony na to zeby rozpalic zaiteresowanie i tym popchnac dziecko do samodzielnego szukania odpowiedzi- uczone sa bardziej jak i gdzie moga pozyskac wiedze, gdzie szukac odpwiedzi, rozwiazan niz takich typowych pamieciowek.
No i juz od 3 kl. podstwowej dzieci maja obowiazkowy jezyk obcy. podstwowka ma tylko 4 lata. potem wybiera sie juz szkole wyzsza- jedna z 3lub 4 rodzajow i jest wniej az do matury (18 roku zycia) w 5 klasie dochodzi kolejny oboiwazkowy jezyk obcy, a w 6 chyba mzoan kolejne 2 dobrac. Tak jest u nas w landzie- ale wiem ze miedzy landami bywaja roznice.

reklama
die_perle - Ja mam ten problem, że cały czas w domu to za bardzo nie mam się jak osłuchać. Niko za mały żeby iść do szkoły wiec do pracy nie idę. Jak wygląda szkolnictwo w Niemczech? Bo tutaj np nie ma ocen jest opis na koniec roku, nie ma że się nie przechodzi z klasy do klasy, zadania domowe raz w tygodniu. Dziecko nie idzie do szkoły jak ma gorączkę albo jakieś wymioty itp. Teraz trochą żałujemy, że nie pojechaliśmy do Niemiec bo jak mówisz blisko no i wszystko bardziej zbliżone do pl tylko myśleliśmy że z językiem angielskim pójdzie nam łatwiej niż z niemieckim, mamy dużo znajomych i żadnej rodziny :D hehe No ale teraz raczej nie odważę się wyjechać :/

Uj to faktycznie ligtowa ta szkola w Anglii. Tu chyba dokladnie na odwrot. A dzieci chodza do szkoly zasmarkane i niekiedy z goraczka,ale za to sie hartuja. Przedszkole zaczyna sie od 2,5 roku i maja 100 proc frekwencji wiec kobiety szybciutko wracaja do pracy. Swoja droga ze miejsca w przedszkolach sa.
Widze ze Die perle odpisala i tu program wyglada prawie tak samo.

Ciekawe bo mam podobne doswiadczenia z francuskim, tez wydawalo mi sie ze tak super mowie, a jednak co innego szkola w pl a co innego zycie. Wprawilam sie w rytm szybko, ale pierwsze tygodnie to byl lekki szok. Wyjechalam jako au pair nie znajac nikogo tutaj. I tak leci mi juz 8 rok. I wszystko wskazuje na to ze do PL wroce na emeryturze:-D

Tak długo broniłam się przed kompletowaniem wyprawki dla maluszka, ale i mnie dopadło. Kuzynka, która była u mnie dzwoniła, że ona w zasadzie już pierze ciuszki po swoich synkach i żebym do niej po nie jeszcze dziś wpadła. Idziemy z D zaraz do kina, więc pewnie po kinie wpadniemy i je odbierzemy. Ciekawa jestem co tam ciekawego dla małego będzie. :-)

Paulinek mysle ze niemcy są dosyc zblizone do belgii w wielu aspektach:) tutaj tez jest lekki hard core jesli chodzi o "zasmarkane dzieci" od razu widac, ktore dzici sa polskie a ktore niemeickie- polskie zawsze cieplo ubrane, wyprasowane fryzurki piekne , czyste raczki buziulki, pachace i nakremowane..niemeickie to najczesciej takie rozczochrance ze smarami latajce jak wsciekle z rumianymi polikami, glosnie i ubrane byle jak- byle wygodnie:)

Antiope:) noooooooooooooo to sie zapowiada jutro fajne przegrzebywanie:D ja sie zastanawiam czy sobie znowu jednego z puedle nieprzytargac z piwnicy i niepoprzegladac tak z ciekawosci co tam fajnego jeszcze jest- jeszcze mi zostalo 8 pudel z ciuchami do przeszperania i 2 z kocykami poscilą i takimi tam pierdołami :p
Na co idziecie do kina??

Cynamonka
Dr Zygmunt Mackiewicz
A to spoko ja mam na 21 to może faktycznie się spotkamy na porodówce :-)
Pierwsza miałam CC, a teraz wstęne plany na NS. Jak będzie to się zobaczy, ale zamierzam dojechać.

Edit
Tak teraz podczytuje, bo coś mi się zawiesiło i zazdroszczę edukacji w Niemczech. Wiadomo jak jest w Polsce,a le ja nie mam odwagi wyjechac tym bardziej, ze Olcia jest. No, ale nigdy nei wiadomo co życie przyniesie.

Antiope no to miłego kina życzę i pięknych ciuszków.

Ostatnia edycja:
Deli słonce ale Ty juz przestan narazie o szpitalach i porodach!!! jeszcze polowa drogi nie strasz nooooooooooooooooo :p

Paulinek mysle ze niemcy są dosyc zblizone do belgii w wielu aspektach:) tutaj tez jest lekki hard core jesli chodzi o "zasmarkane dzieci" od razu widac, ktore dzici sa polskie a ktore niemeickie- polskie zawsze cieplo ubrane, wyprasowane fryzurki piekne , czyste raczki buziulki, pachace i nakremowane..niemeickie to najczesciej takie rozczochrance ze smarami latajce jak wsciekle z rumianymi polikami, glosnie i ubrane byle jak- byle wygodnie:)
No dokladnie tak, ale wynika to po czesci chyba z tego ze malo ktore polki pracuja. Zazwyczaj siedza w domach z dziecmi i czekaja az maz poznym wieczorem wroci z pracy. No i Matka Polka (dodam Lwica) to jednak szczegolny osobnik.

Ostatnia edycja:
Ja znam calkiem sporo pracujacych- i wszystkie dzieciaczki na pierwszy rzut oka roznia sie od niemeickich...zreszta polki tez sie roznia od niemek:p

Mloda kiedys powiedziala ze łatwo poznac niemeickie dziecko po "Spagetti Haare :)"

Deli- jak wykezdzalismy balam sie strasznie - zwlasza o Oliwię....okazalo sie ze ona przystosowala sie najszybciej:)

reklama
Die_perle po ostatnich przeżyciach na „Układzie zamkniętym potrzebujemy czegoś odmużdżającego i Idziemy na Iron Mana 3 3D :-)
[FONT=&quot]Deli dzięki.[/FONT] :-)

Do góry