die_perle
Fanka BB :)
Antiope co do porodu w domu/ lub w domu porodowym- ja osobiscie uwazam ze to jest rewelacyjne rozwiazanie!!! sama bym bardzo chciala niestety moj stan zdrowiaq raczej to wyklucza- i ja ni chce ryzykowac - gdyby cos poszło nie tak... Niemniejednak jestem zdania ze jezeli ciaza przebiega bez problemow, ciezarna jest zdrowa jak ryba- i nie ma zadnych zlych rokowan- jestem na tak! przyjazna atmosfera ma ogromne znaczenie. Ja z moim schorzeniem odstapilma od tego pomyslu (nie bez zalu), Ty powinnas na spokojne rozwazyc wszytkie za i przeciw- ryzyko ewentualnych powiklan, oraz skonsultowac to ze swoja polozna! a co do szpitala- mysmy (bo wspolnie z mezem) podjeli juz decyzje i jednak bede rodzic w szpitalu uniwersyteckim- na poczatku bylam sceptycznie nastawiona z uwagi na jego ogrom oraz uniwesyteckosc- jednak po analizie bardzo wielu "ofert" oddziałów położniczych zdecydowałam sie na niego. Moze napisze punkty którymi kierwoałam sie podczas wyboru- mnie to ułatwiło sprawe moze i Wam pomoze:
1. Intensywny oddział neonatologiczny
2.kadra
3. ofetra porodowa (tj, możliwosc wyboruy sposobu porodu- aktywny, w wannie, cesarka, sposoby i metody naturlanego łagodzenia bóli porodowych- aromaterapia, refleksoterapia, akupunktura itp, sale porodowe, dokladny opis jak wyglada opieka podczas produ- jego stadia, możłiwosc porodu rodzinnego- obecnosc partnera przy porodzie)
4. opieka poporodowa (doradztwo laktacyjne, opieka połoznych, porady psychologa, nauka masazu noworodka itp)
5. sale poporodowe (ilośc łóżek w sali, obecnosc prysznica i toalety w pokoju, wyglad i estetyka, mozliwosc odwiedzin)
tym sie kierowałam- i kazdy brany pod uwage przezemnie szpital rozpisywałam wlasnie pod tym kątem- potem tak rozpisane szpitale porwónałam i wyszedł ten który spełnia moje oczekiwania w 100%
U nas do szpitala trzeba sie zamledowac wczesniej wraz z planem poprodu i oczekiwaniami- ok 4-6 tygodni przed terminem porodu czyli ok 34-36 tc
Teraz bede zglaszac sie do wybranje poloznej- ktorej oczywiscie ejszcze nie wybralam- mam wstepna orientacje- ale chce porownac panie i zadecydowac po osobistym spotkaniu z nimi ktora mi pasi.
1. Intensywny oddział neonatologiczny
2.kadra
3. ofetra porodowa (tj, możliwosc wyboruy sposobu porodu- aktywny, w wannie, cesarka, sposoby i metody naturlanego łagodzenia bóli porodowych- aromaterapia, refleksoterapia, akupunktura itp, sale porodowe, dokladny opis jak wyglada opieka podczas produ- jego stadia, możłiwosc porodu rodzinnego- obecnosc partnera przy porodzie)
4. opieka poporodowa (doradztwo laktacyjne, opieka połoznych, porady psychologa, nauka masazu noworodka itp)
5. sale poporodowe (ilośc łóżek w sali, obecnosc prysznica i toalety w pokoju, wyglad i estetyka, mozliwosc odwiedzin)
tym sie kierowałam- i kazdy brany pod uwage przezemnie szpital rozpisywałam wlasnie pod tym kątem- potem tak rozpisane szpitale porwónałam i wyszedł ten który spełnia moje oczekiwania w 100%
U nas do szpitala trzeba sie zamledowac wczesniej wraz z planem poprodu i oczekiwaniami- ok 4-6 tygodni przed terminem porodu czyli ok 34-36 tc
Teraz bede zglaszac sie do wybranje poloznej- ktorej oczywiscie ejszcze nie wybralam- mam wstepna orientacje- ale chce porownac panie i zadecydowac po osobistym spotkaniu z nimi ktora mi pasi.