reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październik 2013:)

reklama
Ja robie tylko badania obowiazkowe. Stwierdzilam, ze badan genetycznych nie bede robila, bo dziecko zdrowe, czy chore urodze.
Ginekolog powiedzial, ze badania genetyczne robi glownie w celu sprawdzenia, czy dziecko ma zespol downa itp.Jesli tak, istnieje mozliwosc usuniecia ciazy, co mnie wogole nie interesuje!
Badanie na HIV zrobilam- za darmo, a nigdy nic nie wiadomo!

Ja myślę, że wszystko w normalnych ilościach jest ok. Tak naprawdę to czytając te wszystkie zakazy można wywnioskować, że tylko wodę można pić. Zielona herbata też przecież nie do końca jest wskazana. Soki też niby niezdrowe.
Powiem Wam, że piję owocowe, czarną earl grey, mięte w dużych ilościach, coca colę.
W pierwszej ciąży faktycznie szalałam i wszystkiego sobie odmawiałam. Czytałam czy jogurt jest z mleka pasteryzowanego, nie tknęłam serka topionego, nie malowałam paznokci, nie sprzątałam łazienki. Z biegiem czasu patrzę na siebie jak na psychiczną jak sobie to przypominam:) Teraz nie czytam czy coś jest pasteryzowane, jem salami, bo nie chcę z tej ciąży zrobić takiej psychozy jak z pierwszej:) Oglądając telewizję można wywnioskować, że kupując nawet coś najlepszej jakości wg naszego mniemania nie można mieć gwarancji, że jednak nie znajduje się tam jakiś syf. Tak więc co ma być to będzie.

pewnie że tak :) mi w zasadzie soki w ogóle nie ida... jedyne co pije to woda delikatniei gazowana, herbata earl grey lemon z sokiem malinowym... nooo czasami najdzie mnie na cole ale to ostatnio mało kiedy ;]
nabiału w ogóle nie jem bo mi nie smakuje... ale jadłam łososia no niby nie można ale w rozsądnych ilościach owszem...
w pierwszej ciazy od 2 trymestru sprzatałam co 2 dzień a na końcówke to codziennie piekarnik myłam i wanne ;]

Limonka, troche sie zszokowalam, wyszedl ci dodatni hcv i tego nie chcialas wyjasnic :szok: przeciez nie trzeba robic tak drogich badan prywatnie, w kazdej poradni chorob zakaznych wyjasnia sie tego typu sprawy bez dodatkowych kosztow, zwlaszcza ze ta choroba sporo zmienia jesli chodzi np. o porod...

Troche tez mnie zdziwily wypowiedzi waszych ginekologow, ze wady plodu rozpoznaje sie tylko po to, zeby usunac ciaze :eek: glownie rozpoznaje sie po to, ze takie dziecko powinno sie urodzic w szpitalu, ktory bedzie na to przygotowany... dzieci z zesp. Downa maja np. duzo czesciej wady serca, wtedy robi sie tez dodatkowo w ciazy echo serca i po urodzeniu postepowanie jest od razu inne. A to tylko jeden mikro przyklad...

Ostatnia edycja:
Cześć dziewczyny-jak samopoczucie? Widzę,że od rana mocne tematy.
Ja zrobię podstawowy zakres badań za tydzień dopiero- nie ma co się spieszyć (wtedy mam też kolejne USG). Rozszeżony robiłam po poronieniu-więc nie ma potrzeby ich powtarzać.

Zauważyłam,że ostatnio OKROPNIE łatwo wyprowadzić mnie z równowagi..dziś o 7:50 zaczęli remont mieszkania piętro niżej.. Jak się nie obudziłam to zaczęłam wrzeszczeć i prawie się popłakałam ze złości:laugh2::-p. A wyzywiska poszły..jakie tylko!:laugh2:.

Amethyst- u mnie wczoraj mdłości wróciły i 3 razy miałam zwroty:-p..jak widać te objawy mogą się uśpić na parę dni..

A! i jeszcze z nowości..zrobiła mi się krostka na skraju powieki.. maluteńka ..ale TAK przeszkadza...bleeeeh

MartOocha, no to git! Nie ma to jak pogratulowac wymiotow :-D widzisz, jakie grzeczne nam dzieci rosna? Staraja sie, jak moga, zeby mamy sie nie martwily ;-)

Jezu, dziewczyny...a ja marzę o tym, żeby pozbyć się tych wymiotów i ani sekundy mnie nie cieszyły. Wymiotowałam 3 tygodnie, codziennie!!! Od 4 dni nie wymiotuję, ale od 12 robi mi się niedobrze i tak mnie "muli" do nocy.

amethyst no to Ci odpowiem że:
robiłam padania tzn. je powtarzałam w zakaźnym nie chcieli mnie przyjąć bo terminy na 2015 a jesli chodzi o konsultacje to i tak pół roku sie czeka wiec powtórzyłam wszyły takie same próbu wątrobowe wysokie no to skierowanie do hepatologa wydałam u niego 150 zł na wizyte nic mi nie powiedział szczególnego bo wiecej dowidziałam sie z internetu przy czym powiedział że nawet jesli by wszyedł wynik ujemny czy mam WZW TYPU C czy dodatki to ze starań nici na koncu dodał że 78% ludzi z tym żyje i szału nie ma. Koszty leczenia takiego to 120 tyś. i nie jest to refundowane no chyba ze sie dostaniesz na takie powiedzmy testy to wtedy inaczej leczą ale i tak nie ma ratunku jedynie co to uśpią. Badania na HVC czy je masz czy nie wysyłane sa do wrocławia kosztują 300 zł przy czym i tak Ci nie gwarantują czy bedzieszz miała leczenie. także POLSKA.
Dużo przeszłam ale jedynie co może mi grozić to to że nie bede karmnić piersią a dziecko i tak urodzi sie zdrowe. Poczytaj a potem sie wypowiadaj bez urazy!!
a tak do konca to tylko antyHCV czyli przeciwciała wyszły dodatnie a nie sam HCV !!!!!!!!!!!

za 3 tyg. kłade sie do szpitala porobą badania i wtedy bedzie wiadomo co i jak!!!!

reklama
poza tym jesli sie chodzi na NFZ to nie płacicie !!!!!
ja robiłam wszystkie badania prywatnie z własniej kieszeni i badałam mojego G i siebie czy jest wszystko oki

wiec prosze was nie mówcie mi ze badania nie kosztują !!!!!

Do góry