reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październik 2013:)

Witajcie.
Ja bym na waszym miejscu zrobiła te badania. Hiv miałam robiony już dwa razy i to w ciągu dwóch lat, chociaż też nie miałam się gdzie zarazić. Chlamydię, Mycoplasmę Homnis, Ureaplasmę Urealitycum- wszystkie robiłam przed ciążą. Ja bym zrobiła i HBS i HCV. Żółtaczką można się zarazić nawet u kosmetyczki czy fryzjera. Wystarczy skórki usuwać i już możesz być zarażona.

reklama
natali cieszę się, że u Ciebie dobrze :) mi znowu lekarz powiedział, że HIV nie jest obowiązkowe jak się ma 1 partnera :) także ja na razie go nie robie. Glukoze miałam robioną w szpitalu jak byłam.

Bo jakbyś przez jakiś przypadek je miała to jest zagrożenie dla płodu, ciąża musi być prowadzona szczególnie. Ja przechodziłam CMV i też się mnie lekarka pytała gdzie ja to świństwo złapałam. Sama ani nie wiedziałam, że tą chorobę przechodziłam.
http://www.**********/artykul,choroby-weneryczne-a-ciaza,1855,1.html

Ostatnia edycja:
hej kobietki
ja też właśnie dostałam wyniki toxo, hiv itd, cieszę się, że robiłam bo w pierwszej ciąży lekarz mi nie zlecił takich badań, teraz własnie szukam na wątku bo chyba Die gdzies wrzuciłam wyniki jak interpretowac hm ... ;0 a pozatym to masakra ile wy piszecie - ja w pracy niestety nie daje rady nadążyć ... wybaczcie kochane :) ale jestem z wami cały czas !
co do gentycznych to też nie będę robić jesli nie będzie takiej konieczności, ale na prenatalne mam zamiar się wybrac tym razem

Ostatnia edycja:
Dziewczyny - co do badań, zachęcam do spojrzenia na rozporządzenie Ministerstwa Zdrowia, więc jakie badania i kiedy i jaką opiekę i co i jak mamy w ramach Nfz - czyli jakie są konieczne dla wszystkich ( inne badania robimy z różnych powodów - choroby, zalecenia lekarza itd) :
http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal1opnadnoworodk_201209211353.pdf
Zawsze warto iść do lekarza, na kasę chorych i poprosić o skierowanie na badania. Jeżeli chcemy wykonać więcej - wiadomo już prywatnie.
Zgadzam się, że badania są bardzo drogie, za wszystkie badania jakie robi się do 12 tyg płaci się ( za komplet) ok 250-300zł.
Co do genetycznych - jak zajdzie potrzeba - zrobię. Jak nie - to nie.

Też rozsądnie musimy do tego podchodzić. Wszystko zrobić można - i owszem- jeżeli się ma pieniądze:)

Dziewczyny...nie ma sobie co tłumaczyć "nie miałam gdzie złapać"... Chlamydię można złapać wszędzie...nawet na basenie. Szczerze mówiąc to wg mnie najwięcej świństw można złapać na basenie. Poza tym ginekolog mówił mi, że bzdurne jest przekonanie, że np. chlamydią można się zarazić tylko poprzez kontakt seksualny. Takich zarażeń jest tylko 15%, a cała reszta inną drogę. HIV faktycznie ciężej złapać, ale żółtaczką bardzo łatwo się zarazić. Tak jak pisała SonySony...fryzjer, kosmetyczka, stomatolog...wszędzie. W pierwszej ciąży lekarka nawet nie brała pod uwagę, że nie zbadam się na HIV. Wtedy strasznie się oburzyłam, bo powiedziałam jej, że badałam się przed ciążą i nie widzę konieczności. Skomentowała to tak: wierny partner może być tylko w marzeniach. Oczywiście przesadziła i komentarz był nie na miejscu, ale i tak uważam, że nigdy nie mamy pewności co gdzie złapałyśmy. Chlamydia może nie dawać objawów latami...podobnie jak inne choroby.
Ja badałam toxo, cytomegalię, hcv, hbs, różyczkę, grupę krwi z przeciwciałami, WR, hiv, glukozę, tsh, ft3, ft4, chlamydię, ureplasmę i mykoplazmę . Dodatkowo miałam robiony na pierwszej wizycie wymaz z pochwy. Nie pamiętam czy coś jeszcze, ale chyba to wszystko.
Na HIV czy WR lekarz powinien dać bez problemu skierowanie. Zresztą na HIV można badać się bezpłatnie. We Wrocławiu na pewno jest takie miejsce i myślę, że w każdej większej miejscowości też.
USG genetycznę będę robić, jest ono droższe tylko o 70zł od zwykłej wizyty. Będę spokojniejsza jak lekarz sprawdzi wszystkie przepływy, posprawdza prawidłowości w wytworzonych organach oraz dokona niezbędnych pomiarów.

Fakt, wszystko kosztuje...ale ja wychodzę z założenia, że jak się decyduje na dziecko to trzeba się liczyć z kosztami i na niezbędne badania nie można żałować. Te wydatki na badania to i tak nic w porównaniu z wydatkami, które czekają później. My czekaliśmy z drugim dzieckiem właśnie na taki moment, w którym będziemy mieć pewność co do tego,że będzie nas stać i nie będziemy się zastanawiać czy zrobić badanie czy nie.

Ostatnia edycja:
reklama
dzięki dziwczyny za rady mam nadzieje ze poskutkuje ;-) powiem tez że owoce m i nie podchodzą noo teraz dopadłam jabłko i nawet nawet :) ale musi byc twarde i soczyste choc i tak wszystko mi w gardle staje po paru kęsach :/ ehhhh
no i dzis po soku typu kubuś puściłam pawia 1! także tylko woda woda i herbatki owocowe

A jesli chodzi o badania ja je robiłam jakies 4 miesiące temu jeszcze nawet w ciązy nie byłam wywaliłam 450 zł na badania bo prywatnie chodze do gin uroki prywaciarzy :/ noo ale od kilku lat chciałam aby to ona moją ciąze prowadziła jest super :)

ja porobiłam na toxso, różyczka, hbs, i inne podstawowe które kobieta robi w drugim miesiącu ciąży....
hcv który mi wyszedł pozytywnie ale nie wiadomo czy go mam nie stać mnie na kolejne 800 zł wydanie aby zrobic takie badania wiec powiedziała zebym zachodziła a potem mnie do szpitala położy i wtedy nie bede za to płacić :):):)

prenatalne zrobie bo chce wiedziec czy wszystko oki

Ostatnia edycja:
Do góry