reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październik 2011

Nie no krzyczec na ciężarówki nie będę ;).
No nic tylko teraz sie do lekarza zapisac i czekac na wizyte. Tak mysle ze do lekarza tak za dwa tygodnie sie udac,czy wczesniej??
Czy tutaj jakas bliźniacza mama jest?? Moja szwagierka dwa tygodnie temu dwoch chlopakow urodzila :). Przecudne cudaczki :)
Uciekam jakies śniadanko zrobic,w glowie sie kreci z nadmiaru emocji.... :D

reklama
Tak mamy dwie dziewczyny z bliźniakami i oby zostały podwójnymi mamami :)
Do lekarza nalepiej w 7-8 tygodniu iść :) wtedy maleństwo większe jest i serduszko na pewno bedzie bić juz :)

Dziewczyny może to głupio zabrzmi ale Wy tez odczuwacie jakies pykania w brzuchu?? Tzn to są ruchy jelit z pewnośćią, ale to jest tak wyczuwalne ze masakra, dzis to taką serie mialałam zanim wstałam najpierw po lewej stronie pare pyknięć a za pare minut w prawej częśći ale bardziej po boku niz na środku brzucha !!!!!!!! Ale to nie jest zawsze takie jednorazowe pykanie tylko taka seria pykań , teraz znów i pyka po prawej stronie !!!!!!!!!!!!!! Macie tak tez???
Aha i dziś małemu zabrałam telefon rano i podłożyłam sobie go troszkę pod brzuch to juz w ogóle te pykania były bardzo wyczuwalne w miejscu gdzie był telefon !!!!!!!!
Ja nie zwariowałam, wiec sobie nie myślcie ze mam coś z głową, ale pytam Was czy macie coś takiego tez :p bo to zdarza sie codziennie pare razy zwłaszcza jak leże na płasko !!!!!

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Wiecie co,ja juz drugi raz w ciazy a ciemnota ze mnie wychodzi..... :D
Przy poprzedniej tak sie z lekarzem pospieszylam,jeszcze nic nie mogl stwierdzic,nawet tego ze w ciazy jestem. Przy drugiej obiecalam sobie ze bede rozsadniejsza :D. Tylko szkoda ze mi to nie wychodzi hehehee.
Trzymam kciuki za bliźniacze mamy,dacie rade dziewczyny na pewno :)

Wstawiłam suwaczek,wychodzi ze 5 tydzien :) WoW

Mamuśka ja jeszcze nie mam takiego "pykania"..ale może wszytsko przede mną...
Kasiulka ja idę na wizytę w następny piątek...liczę, że już serduszko będzie biło...:)

Hello

Ale kobity naskrobałyście :szok:...przeczytałam ...pamiętałam i jak dobrnęłam do końca to zapomniałam :sorry:

Przede wszystkim Hopee GRATULACJE!!!!!!!!!!!!!!!!! ja tam wierzę że drugi bąbel nadrobi i będą 2 fasole :tak:

Ja teraz zadzwoniłam, i uzyskałam informację, że jeśli jest skierowanie to jest nieodpłatne, może być nawet od lekarza ogólnego, prywatnego gin, tylko musi być skierowanie, będę coś płacić jeśli chcę mieć nagranie na płytce :szok:
Zapytałam się i powiedziałam dokładnie, że nie kwalifikuje się do żadnej z grup bo nie mam 35 lat i więcej, i było 1 niepowodzenie - przy genetycznych powiedzieli mi, jak nie byłam w ciąży, że muszę płacić, więc nie wiem teraz już nic....
Ale jestem już zapisana i dowiedziałam się jeszcze, że tylko echokardiografia nie jest refundowana (ok 18-22 tc) i jest to wydatek ok 180,00zł.

Zadzwoniłam jeszcze w jedno miejsce i tam się dowiedziałam, ze jest płatne 230zł, chyba że w wcześniejszej ciąży stwierdzono jakąś wadę lub widać wadę teraz i jak jest skierowanie to refundowane ???
Drążę temat dalej.

Podane dane dla województwa śląskiego.

W CZMP w Łodzi koszt 450zł pierwsze USG, 300zł drugie - ja np jako matka z pozytywnym wywiadem rodzinnym mam refundowane.
Testy PAPP tez ze skierowaniem mam refundowane i będę robiła w Kielcach w Specjalistycznym Centrum Matki i Noworodka

Powiem wam że gdyby nie to że mam dziecko chore to napewno nie dałabym się zwariować!!!!!!!

dziewczyny a co wy myślicie o farbowaniu włosów w ciąży???

Rabbit ja zapytałam lekarza w pierwszej ciąży - amerykańskiego luzaka- a on na to że tak na 100% to nie ma wyników badań co do farb więc jeżeli dam radę to proponuje poczekać do II trymestru...tak też robię i teraz choć wyglądam jak "idź stąd" :laugh2:

Dzień dobry:)
Widzę że wczesnie wstajecie, jakby nie ta praca od 7 to napewno bym jeszcze w łóżku była :happy:
Ja własnie się przymierzam do farbowania - w pierwszej ciąży tez co 2 m-ce farbowałam - oczywiście farba bez amoniaku.
Współczuje wam z tymi mdłościami, mnie tylko delikatnie mdli ale nie jest to specjalnie uciążliwe, w pierwszej ciąży miałam tak samo i mam nadzieje że tak już zostanie:-)
Witam nową ciężarówkę - kasiullka gratulacje...

kasiullka witaj, cieszę się, że do nas dołączyłaś, jeszcze bardziej cieszę się, że jesteś z Zabrza, ja mieszkam w Gliwicach :-)

Jeśli chodzi o badania, o których pisałam, to może rzeczywiści dam sobie na razie z nimi spokój, a dopiero ok 20 tc pod kątem układu krążenia i innych. Poprzednio nie robiłam, a mój gin i tak dokładnie wszystko sprawdzał, mierzył i było ok.

Ostatnia edycja:
lilou83
Filip urodzil sie 3 grudnia :).Myslalam ze uda mi sie trafic z drugim podobnie,ale trudno :). Ja mam 7 październia urodziny wiec moze moja fasoleczka w mamusi urodzini sie wstrzeli :p.
Z lekarzem poczeam 2-3 tygodnie,i ta spodziewam sie ze wczesniej sie nie dostane.....
No nic trzeba sie za robote jakas zabrac,jeszcze dziecko dzisiaj w domu bo stan podgoraczowy,pewnie jakies paskudztwo z przedszkola przytargał......

Co do farbowania włosow,ja tez w poprzedniej ciązy normalnie farbowalam z racji ze wlosy w taim temie rosly ze z odrostem caly czas chodzilam :).

reklama
Do góry