reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październik 2011

dziewczyny a może mylicie badania podstawowe z dodatkowymi??

bez kitu,4 lata temu bylam w ciąży i miałam robione w 11-13tc zwykle usg ?(w sumie jedno z najważniejszych) gdzie ginek patrzy na przezierność karkową,moja kuzynka równocześnie była wówczas ze mną w ciaży i ona sobie zafundowała badania (do dziś nie wiem jakie,ale sie domyślam) na test pappa i łaczny koszt wizyty z badaniem = 400zł ... może o to wam chodzi??
potem między 20-23 tc robi się kolejne usg,ktore nosi nazwę :połowkowe- genetyczne,bo gin patrzy dokaldnie czy dziecko ma jakieś wady,rozstrzepy itd. wtedy sie je robi bo dziecko w tym czasie płodowym jest prawie przeźroczyste i widać czarno na białym czy wszystko ok.potem już nie rośnie tylko przybiera na masie,wiec trudniej coś dostrzec....

ja dokładnie takie badania miałam robione, i jeżeli mój ginekolog powie że wszystko ok to nie robię żadnych więcej, natomiast jak mu wyjdą jakieś nieprawidłowości i każe mi zrobić dodatkowe badania , to dopiero w tedy je zrobię.

reklama
Dziewczyny ja też myślę, że będzie ok. Nie wiem co zrobię jak coś będzie nie tak - nie myślę o tym. Nastawiam się, że wszystko bedzie dobrze i intuicja tez mi to mówi. A badania robie dla uspokojenia się całkowitego i czasem można pomoc dziecku jak np. jakś wada serca jest itp. np. poród w specjalistycznym szpitalu etc.
To jest każdego indywidualna sprawa co zrobi i czy ma ochote na te badania czy nie, a licytowanie się o ich słuszności mija się z celem. Pamiętajcie, że tyle wiemy o sobie, na ile nas sprawdzono... i ja jak ognia unikam jakichkolwiek osądów.

...mnie to się wydaje,że my piszemy o tym samym,tylko ja to nazywam usg połówkowym - genetycznym a Wy że to prenatalne....nieważne,jedno jest pewne,każda dla dzidzi zrobi wszystko co najlepsze:)
i tego się trzymajmy

ja dokładnie takie badania miałam robione, i jeżeli mój ginekolog powie że wszystko ok to nie robię żadnych więcej, natomiast jak mu wyjdą jakieś nieprawidłowości i każe mi zrobić dodatkowe badania , to dopiero w tedy je zrobię.

nati dokładnie tak samo do tego podchodzę:-)

Dziewczyny ja też myślę, że będzie ok. Nie wiem co zrobię jak coś będzie nie tak - nie myślę o tym. Nastawiam się, że wszystko bedzie dobrze i intuicja tez mi to mówi. A badania robie dla uspokojenia się całkowitego i czasem można pomoc dziecku jak np. jakś wada serca jest

mikusia tak jak pisałam jak czujesz taką potrzebę to zrób,by spać spokojnie:-D
ale jakieś wady genetyczne to gin wykryje właśnie poprzez podstawowe badania.
no oczywiście jesli gin czai bazę i jest w tym dobry:tak:

Oczywiście powtórze po raz 1000 każda zrobi jak uważa. Ja nikogo nie neguje ani nic nie narzucam. Broń Boże...
Trzeba myśleć pozytywnie, czegoś się trzymać by nie zwariować:-)

Wlasnie zadzwonil moj M. bardzo rozradowany i mnie poinformowal ,ze przeciez my potrzebjemy nowy samchod!!!!No a ja sie przejmuje cena wozka.Amoj chlop jest szczesliwy bo bedzie zmieniac samochod.Ciekawe za co?Wszy i karaluszki?:tak:

Hej jestem tutaj nowa ;) Bardzo chcielibyśmy mieć z mężem dzidziusia i staramy się od września 2010 ;)
Powinnam dostać okres w piątek 18.02 w sobote robiłam test i wyszedł negatywny :(
Do dzisiaj nie dostałam okresu
Boli mnie głowa, jajniki bolą mnie od prawie tygodnia, mam nudności i bolą mnie piersi.
Mam nadzieje że okres nie przyjdzie bo już tak bardzo chciałabym zostać matką!!

trzymam &&&&& aby to była fasoleczka...

Hej napisalam na watku wizyt, u mnie po usg juz i wszystko ok;D ;D Serducho bije, nie widzialam i nie slyszalam ale bije. To najwazniejsze!!! Poza tym mam ciaze mlodsza o 2tyg niz OM, hehe nie wiem jak ja to zrobilam, zaszlam kompletnie nie w plodnych dniach;p

Linnea pamietamy i trzymamy kciuki za CIebie;)

Milego dnia! Ja dzis napiety grafik, wiec pewnie mnie nie bedzie! Wszystkim z objawami niemilymi zycze poprawy samopoczucia;*

Serduszko bije...to najważniejsze...bardzo się ciesze, że wszystko ok...:)

Lilou no moglam :-D

Zoszka super , ze wizyta udana ;) pewnie ci sie owulka jakos przesunela stad ta roznica

najlepiej to bete zrob , bedziesz na stowe wiedziala co i jak ;)

lez Mamusia , biedactwo :(

tez sie lenie :)

zdrowka wam zycze duzo !!!!!!!!!!!!
a strachy to i ja mam srednio co drugi dzien :( chyba to normalne , hormony szaleja itd. , bedzie dobrze ;)

aha zapominam wam napisac , ze z gory przepraszam jak jakies razace bledy bede robic ( staram sie sprawdzac jak pewna nie jestem ) , ale od wielu lat nie mieszkam w Pl i niestety widze , ze coraz gorzej z moja gramatyka a i skladnia tez niekiedy lezy :( takze prosze o wyrozumialosc ;)

Nie martw się...ja też robię błędny...które w moim przypadku wynikają z pośpiechu...i mam nadzieję, że inne mamusie też patrzą na to pobłażliwym okiem...:)

Dziewczyny czy swędzi Was skóra? Za chwilę zadrapię się do krwi - myję się codziennie więc to nie brud :)

Mam jeszcze nerwy straszne i jeden dodatkowy objaw, który nazywa się NIC MI SIĘ NIE CHCE.

Mogę to na fasolkę zwalić?

Mnie w ubiegły weekend tak wszystko swędziało...ale już przeszło...zapomniałam niestety zapytać ginki o to....

Tak więc ja juz po wizycie...na usg widać 2 pęcherzyki, z tym, że jeden jest mniejszy i troche zapadnięty, więc nie wiadomo czy się rozwinie...w drugim jest ładne ciałko żółte...i ginka powiedziała, że chyba dostrzega maluteńki zarodek...ale nie ma najlepszego sprzętu, więc ciężko powiedzieć...tak więc nie wiem czy się cieszyć, że jeden pęcherzyk rozwija się super czy martwić się tym mniejszym........
Nie mogę przesłać zdjęcia na komputer...coś mi bluetooth nie działa w kompie...

hopee a jednak ;-)
czyli jesteś w bliźniaczej,ale nie wiadomo,jak z drugim pęcherzykiem?
dobrze,że przynajmniej jeden super!!!

reklama
Asionek zapewniam Cię, że takie usg genetyczne nie zrobi każdy lekarz ginekolog. Do tego trzeba mieć specjalistyczny sprzęt i kwalifikacje. KAży gin nie podpisze się pod tym badaniem. Najlepiej wykonywac u lekarza genetyka.
Np. Lech Dudarewicz Dr n med Lech Dudarewicz

Porostu źle się rozumiemy, moja gin też mi wykona te usg o których ty piszesz, które miały Twoje siory. Badania prentalne jednak to inna brocha. Kurcze nie zrozum mnie źle, że sie wymądrzam albo Cię krytykuje, ale na temat tych badań sporo czytałam jeszcze przed 2 ciąża...

Nieinwazyjne badania w prenatalne w ci
[URL]http://www.badaniaprenatalne.pl/nieinwazyjne_prenatalne

ja nie pisze o badaniach inwazyjnych po takich nie mam zamiaru robic sama z siebie
mi wystarcza USG miedzy 11 a 13 tc , gdzie robi sie pomiary , a poziej te polowkowe
dopiero jakby na nich odpukac , cos bylo nie tak to bede myslec .... tak naprawde moze wyjsc blad w pomiarach i lekarz niepotrzebnie nas zestresuje :(
takze ja zrobie te podstawowe i tyle
nie czuje potrzeby poddawac sie testa i robic inwazyjnych badac , u mnie w rodzinie nigdy nie bylo jakis chorob , nie jest mocno stara takze mysle , ze bedzie dobrze ;)

ale kazda zrobi jak zechce ;)
wazne to nie nakrecac sie i nie panikowac

Hopee tak czulam , ze beda dwa ;) co do tego czy sie cieszyc to jasne , ze tak !!! nawet gdy slabszy zarodek zostanie wchloniety , bo to niestety na poczatku moze sie zdazyc :(
bedzie dobrze zobaczysz !!! kiedy masz nastepna wizyte ??

Lilou ja sie ponownie z toba zgodze co do badan i tego czy robic czy nie ...

Do góry