reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październik 2011

Dziewczyny czy swędzi Was skóra? Za chwilę zadrapię się do krwi - myję się codziennie więc to nie brud :)

Mam jeszcze nerwy straszne i jeden dodatkowy objaw, który nazywa się NIC MI SIĘ NIE CHCE.

Mogę to na fasolkę zwalić?

na swedzenie mocne jakie opisujesz w ciazy trzeba uwazac bardzo !!!!!!! nie chce oczywiscie straszyc , ale jest cos takiego jak cholestaza ciazowa , ktora objawia sie swedzeniem dosc silnym
tutaj troche pisza na ten temat Cholestaza ciążowa
z tym trzeba uwazac w ciazy

cześć
Dzisiaj rano byłam na badaniach w laboratorium. O dziwo nie było zbyt dużo ludzi, chyba mróz co niektórych odstraszył. Zrobiłam cyto IgG IgM, ToxoIgG IgM, morfologie, żelazo, betę hcg i mocz ogólny. Za wszystko zapłaciłam 182 zł:szok::szok:. Jutro od 15 wyniki, na cyto trzeba będzie poczekać trochę dłużej.
Zrobiłam teraz wyniki, bo jak bede szła do lekarza to już chce iść z wynikami. Mam nadzieje, że wyjdą dobrze.
Grupy krwi nie robię, bo robiłam w tamtej ciąży i oboje z mężem mamy 0+.

ooo troche widze sporo sobie licza za te badania :(
moze lepiej bylo isc do Damiana , czy Medicoweru(czy jak to sie nazywa ) i kupic sobie karte ?? wtedy ma sie opieke lekarska w cenie , mozna tez dopisac meza i dziecko pozniej
moja siorka tak zrobila i dzieki temu nie wydala majatku w ciazy na USG , badania i wizyty

reklama
mikusia u mnie w lab zapłaciłabyms 96 zł.....bardzo drogo macie....wrrrr....naprawdę mam szczęście że pracuję w laboratorium....;-)

To akurat bardzo kosztowne oblicze ciąży, ja ostatnio wydałam 54, ale tylko morfologia, mocz przeciwciała, HBS. Teraz ponownie toxo bo okazuje się, że może zawsze pojawić się inny szczep, tego nie wiedziałam. Jutro będę dzwonić w sprawie badań prenatalnych. Dowiem się jak dokładnie to wygląda, czy jest refundowane, a jeśli nie (jest to wielce prawdopodobne) to ile kosztuje. Napiszę, przynajmniej przyda się dla kogoś kto tak jak ja mieszka w woj. śląskim.

Ja dzwoniłam już w sparwie badań prenatalnych, bo nieinwazyjne zrobie na 100%. Refundowane są dla kobiet po 35 roku życia lub gdy w rodzinie były jakieś przypadki chorób genetycznych. Reszta przypadków odpłatnie. Terminy oczekiwania ok 2 tygodni, więc mamy jeszcze czas.

A co do labortaorium to fakt drogo. Mieszkam w średnim mieście, gdzie nie ma zbyt konkurencji. Najwiecej wyniosła cyto,toxo( bo IgG i IgM) i beta hcg. Hbs nie robie po jestem po 2 dawkach szczepionki na żółtaczkę, więc przeciwciała mam na pewno ok. w marcu miałam przyjąc 3 dawke przypominającą, ale te 2 jak na obecną sytuacje wystraczają w zupełności. Na rózyczke tez nie robię, raz ze przechodziłam w dzieciństwie, po 2 rok temu szcepiłam się priorixem, więc tez na 100% mam przeciwciała. Cukier i ob jakies 3 miechy temu miałam wzorowe, więc narazie tez nie robie.
A co do refundacji hmm.. do gina państwowo jak mi sie uda w nastepnym poniedz zarejstrować to dostane sie ok 20 marca. Prędzej pójde prywatnie, ale chce miec wyniczki bo i tak mnie odeśle. Jeszcze dzień przed wizyta u gina zrobie bete hcg jeszce raz. I ztego co wiem dostane skierowanie tylko na morfologie i mocz, na toxo i cyto u nas nie dają - przynajmniej na 1 badanie, mi ginka (na nfz) w 1 ciązy nawet nie powiedziała co to jet toxo o zgrozo:szok::szok::wściekła/y:

Ja teraz zadzwoniłam, i uzyskałam informację, że jeśli jest skierowanie to jest nieodpłatne, może być nawet od lekarza ogólnego, prywatnego gin, tylko musi być skierowanie, będę coś płacić jeśli chcę mieć nagranie na płytce :szok:
Zapytałam się i powiedziałam dokładnie, że nie kwalifikuje się do żadnej z grup bo nie mam 35 lat i więcej, i było 1 niepowodzenie - przy genetycznych powiedzieli mi, jak nie byłam w ciąży, że muszę płacić, więc nie wiem teraz już nic....
Ale jestem już zapisana i dowiedziałam się jeszcze, że tylko echokardiografia nie jest refundowana (ok 18-22 tc) i jest to wydatek ok 180,00zł.

Zadzwoniłam jeszcze w jedno miejsce i tam się dowiedziałam, ze jest płatne 230zł, chyba że w wcześniejszej ciąży stwierdzono jakąś wadę lub widać wadę teraz i jak jest skierowanie to refundowane ???
Drążę temat dalej.

Podane dane dla województwa śląskiego.

Ostatnia edycja:
mikusia w który to bedzie tc jak bedziesz robić bete??? bo nie wiem czy wiesz,po wyżej 6000 beta już tak nie przyrasta dużo,wiec jeden wynik nic Ci nie powie...musialabyś przynajmniej jeszcze raz zrobić...
beta nie jest już tak miarodajna jak na samym początku

Ja teraz zadzwoniłam, i uzyskałam informację, że jeśli jest skierowanie to jest nieodpłatne, może być nawet od lekarza ogólnego, prywatnego gin, tylko musi być skierowanie, będę coś płacić jeśli chcę mieć nagranie na płytce :szok:
Zapytałam się i powiedziałam dokładnie, że nie kwalifikuje się do żadnej z grup bo nie mam 35 lat i więcej, i było 1 niepowodzenie - przy genetycznych powiedzieli mi, jak nie byłam w ciąży, że muszę płacić, więc nie wiem teraz już nic....
Ale jestem już zapisana i dowiedziałam się jeszcze, że tylko echokardiografia nie jest refundowana (ok 18-22 tc) i jest to wydatek ok 180,00zł.

a w sumie co Ty chcesz dokladnie zrobic??? test pappa??? czy amniopunkcje?

Wiem, że niektórzy lekarze idą na rękę pacjntkom i dają skierowanie nawet jak nie ma wskazania jako takiego. Podobno wskazaniem jest tez nadmierny lęk matki o dziecko i stres temu towarzyszący. Ja pogadam z moja ginką jak to wygląda, chociaż wątpie by dała mi skierowanie.
Pewnie lekarze tez są z tego jakoś rozliczani, nie wierze, że nie, bo inaczej co bym im zależało dawac skierowanie...

usg genetyczne 11-14 tydz koszt ok. 150- 200zł
test papaa wraz z obliczeniem ryzyka - 200 zł

wiem, że ceny zależą od miejscowości i od lekarza wykonującego

Nieinwazyjne.
Jutro jeszcze raz zadzwonię i wypytam o wszystko dokładnie, bo skąd taka różnica dla jednego województwa???

mikusia w który to bedzie tc jak bedziesz robić bete??? bo nie wiem czy wiesz,po wyżej 6000 beta już tak nie przyrasta dużo,wiec jeden wynik nic Ci nie powie...musialabyś przynajmniej jeszcze raz zrobić...
beta nie jest już tak miarodajna jak na samym początku

dzisiaj zrobiłam bete równo 5 tydz, chce zrobic tez w 7 tyg. Będzie mialo to sens wtedy?

reklama
dzisiaj zrobiłam bete równo 5 tydz, chce zrobic tez w 7 tyg. Będzie mialo to sens wtedy?

dla mnie to bez sensu....to skąd bedziesz wiedzieć jak przyrasta? żeby to wiedzieć musisz zrobić po 48h...więc zrób we czwartek,jak już tak bardzo chcesz
niech się też inne dziewczyny wypowiedzą,...jak dla mnie strata kasy

Do góry