reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październik 2011

Lilou ja zgadzam sie z toba ;) bez sensu robic bete raz na jakis czas ... jak juz to po 48h i z tego co wiem tak zalecaja lekarze

Wiem, że niektórzy lekarze idą na rękę pacjntkom i dają skierowanie nawet jak nie ma wskazania jako takiego. Podobno wskazaniem jest tez nadmierny lęk matki o dziecko i stres temu towarzyszący. Ja pogadam z moja ginką jak to wygląda, chociaż wątpie by dała mi skierowanie.
Pewnie lekarze tez są z tego jakoś rozliczani, nie wierze, że nie, bo inaczej co bym im zależało dawac skierowanie...

usg genetyczne 11-14 tydz koszt ok. 150- 200zł
test papaa wraz z obliczeniem ryzyka - 200 zł

wiem, że ceny zależą od miejscowości i od lekarza wykonującego

hmmm dziwne moje siorki mialy po 20 iles lat jak byly w ciazy i kazdy lekarz bez problemu robic te USG ... poczytywalam kilka razy fora rozne i prawie wszystkie dziewczyny niezlazenie od wieku mialy te badania u swoich lekarzy lub lekarzy z polecenia
wiec juz nic nie kumam
to chyba zalezy od tego na kogo sie trafi i tyle

widzialyscie co sie stalo w Nowej Zelandii :( kurcze wspoczuje tym ludzia strasznie , wlasnie ogladam wiadomosci

Ostatnia edycja:
reklama
Ja wam powiem szczerze ze dzieki wam dopiero sie dowiedzialam jakie badania wogole istnieja.Przy poprzednich ciazach wogole nie mialam komputera .Ale nawet mi nie przychodzilo do glowy ze moglo cos byc nie tak .Teraz mam leki ego cykora,lekarka powiedziala przy pierwszej wizycie ze dopiero po 35 roku zycia mam prawo do jakis dodatkowych badan.Mam zamiar jej powiedziec ze mnie to gowno obchodzi i ze nawet za oplata mam zamiar je zrobic.Ja bralam trzy lata leki i mam stracha ze to moze miec konsekwencje.(od roku nic nie biore i niby trzy miesiace potrzebuje organizm zeby sie po nich oczscic)

Normale badania morfologia itp.tez mialam .Ale wtedy moze genetycznych nie robiono na porzadku dziennym .To bylo 8 lat temu jakby nie patrzec.Jutro ide do lekarzy to bede z nia gadac ,a jak mi nie przypasi to bede szukala innego.Problem polega na tym ze mieszkam w duzym miescie od niedawna i tu jest kupe lekarzy ,ale tarf na takiego ktory mi bedzie odpowiadal to juz gorzej.

dziewczyny a może mylicie badania podstawowe z dodatkowymi??

bez kitu,4 lata temu bylam w ciąży i miałam robione w 11-13tc zwykle usg ?(w sumie jedno z najważniejszych) gdzie ginek patrzy na przezierność karkową,moja kuzynka równocześnie była wówczas ze mną w ciaży i ona sobie zafundowała badania (do dziś nie wiem jakie,ale sie domyślam) na test pappa i łaczny koszt wizyty z badaniem = 400zł ... może o to wam chodzi??
potem między 20-23 tc robi się kolejne usg,ktore nosi nazwę :połowkowe- genetyczne,bo gin patrzy dokaldnie czy dziecko ma jakieś wady,rozstrzepy itd. wtedy sie je robi bo dziecko w tym czasie płodowym jest prawie przeźroczyste i widać czarno na białym czy wszystko ok.potem już nie rośnie tylko przybiera na masie,wiec trudniej coś dostrzec....

więc ja nie rozumiem o jakich Wy badaniach mówicie???
jeszcze amniopunkcja - która ksoztuje ok.1000-1500zł --skierowanie musi być albo wiek powyżej 35 r.ż

ale jakie prenatalne??? bo test pappa to jest badanie prenatalne nieiwazyjne
a amniopunkcja to badanie prenatalne inwazyjne...
yustynia znasz jakieś inne jeszcze??

a zastanawiałaś sie nad tym co bedzie jak wyjdzie coś nie tak?? usuniesz???

ja wole myśleć ze bedzie dobrze!!! uważam,że skoro wszystko od początku jest ok,badania dobre itd nie ma potrzeby ich robić,ale to moje zdanie
ale dla własnego spokoju która czuje taką potrzebę niech robi...
bo co innego jak ma się ku temu jakieś wskazania

Ostatnia edycja:
Asionek zapewniam Cię, że takie usg genetyczne nie zrobi każdy lekarz ginekolog. Do tego trzeba mieć specjalistyczny sprzęt i kwalifikacje. KAży gin nie podpisze się pod tym badaniem. Najlepiej wykonywac u lekarza genetyka.
Np. Lech Dudarewicz Dr n med Lech Dudarewicz

Porostu źle się rozumiemy, moja gin też mi wykona te usg o których ty piszesz, które miały Twoje siory. Badania prentalne jednak to inna brocha. Kurcze nie zrozum mnie źle, że sie wymądrzam albo Cię krytykuje, ale na temat tych badań sporo czytałam jeszcze przed 2 ciąża...

Nieinwazyjne badania w prenatalne w ci
[URL]http://www.badaniaprenatalne.pl/nieinwazyjne_prenatalne

reklama
lilou na tym wątku tylko wcześniej już pisałam dlaczego takie badania robię, a chodzi mi o nieinwazyjne. W poprzedniej ciąży nie robiłam, a teraz zamierzam, głównie chodzi mi o echokardiografię, a w moim przypadku jest wskazanie, podczas pierwszego prenatalnego badania USG sprawdzają też wstępnie pod tym kątem, a prawidłowe badanie ok 22 tc, ale muszę mieć skierowanie. Nikogo nie namawiam, nikomu nie odradzam, jest taka możliwość ja z niej raczej skorzystam, na 100% będę wiedzieć po konsultacji dodatkowej.

Do góry