Asionek znalazłam coś takiego, bo mnie temat zaintrygował:
"Jeśli przyszła mama chce żeby jej skóra wyglądała w tym okresie na opaloną, może stosować samoopalacze. Za bezpieczne uważa się produkty zawierające dihydroksyaceton (DHA)gdyż daje on opaleniznę w wyniku reakcji z aminokwasami skóry, co oznacza że nie przenika do krążenia, ponieważ jest wiązany w skórze. Nie stanowi więc zagrożenia dla ciąży i dziecka, tym barzdziej że DHa jest uważany za związek bezpieczny w stosowaniu."
dzieki tez mi sie wydawalo , ze mozna w koncu to zostaje tylko w zewnetznych warstwach skory
Ja tylko folik...I dużo naturalnych witaminek: cytryny, miód, czosnek, do wielu rzeczy dodaję zieloną pietruszkę, świeże zioła, owoce, warzywa...Staram się jeść zdrowo, w pierwszej ciąży też jadłam bardzo zdrowo i ani razu nie pozwoliłam sobie na nic niezdrowego typu fast-foody, cola czy słodycze i przytyłam książkowe 10 kg, świetnie się czułam a mały urodził się zdrowy i tfu tfu do tej pory nie chorował na nic poważniejszego niż katar...Wierzę, że to dzięki mojej ciążowej diecie:-)
super , ze tylko 10 kg przytylas

ja tez mam taki plan zeby jesc zdrowo i jak najmniej smieciowego zarcia , a moze wogole uda sie nie jesc
W pierwszym trymestrze nie powinno się stosować żadnej niekoniecznej chemii, jak: kremy przeciwzmarszczkowe, farby do włosów itd. Z samoopalaczem też bym się wstrzymała...
Bez przesady!!! :-) W ciaży seks smakuje najlepiej, bo nie zajdziesz jeszcze raz. I orgazmy są meeeega, wcale nie trzeb się bać przedwczesnego porodu, no chyba ze ciaża jest zagrozona!!! Wyrzut oksytocyny jest tak samo przyjemny dla matki jak i dla dziecka, a miarowe ruchy podczas stosunku dziecko odbiera jako miłe kołysanie. Brzuch nawet NALEŻY masować, ale nie nazbyt silnie - żeby było miło!
z ta chemia to bez przesady jak dla mnie

w koncu nikt nie farbuje wlosow codziennie i raczej nie da sie zaszkodzic dziecku , co najwyzej sobie , bo zapach moze zemdlic
co do 2 to wlasnie tez sie nad tym dotykaniem , masowaniem zastanawiam .... w koncu nasze mamy babcie masowaly brzuszki , dotykaly i jakos nie rodzily od razu .... ehhh tyle tych info sprzecznych

chyba najlepiej to po porstu zyc normalnie , uwazac na siebie , ale nie przesadzac
to zazdroszcze, a skad jestes? tu w przewadze jest tylko tostowy

mam poki co tylko plan by wybrac sie do polskiego sklepu z Moim po jakies miecho i ogorasy kiszone
u mnie tez nie ma nie wiadomo czego w sklepach
ale np. wedliny mozesz sama piec

taniej i zdrowiej , np. schab , karkowke czy inne miesko , przyprawiasz jak lubisz i masz na kanapki faja wedlinke

ja czasami tak wlasnie robie i moj maz tez uwielbia
Wrociłam od lekarza i koszmar jakis po wejsciu do gabinetu:
Pierwsze pytanie jakie usłyszałam to :
Czy chce Pani tej ciąży ??? Czy nie chce Pani tej ciązy???
Az doznalam szoku jak usłyszałam te pytania.... (bez komentarza)
Potem usiadłam na fotelu i badanie trwało może ze 3 minuty, podczas ktorego stwierdził ze macica jest rozpulchniona i miękka, szyjka macicy twarda wysoko połozona, a na szyjce mamcicy nadzerka i jakies delikatne pasma krwi
Pożniej zrogił USG które trwało może 2 minuty i stwierdził ze mam 3,5 cm torbiel ciałka żóltego a co do ciązy to możliwe że jest albo bardzo wczesna ciąza niewidoczna jeszcze albo jest to ciaża pozamaciczna, mam isc jutro zrobic sobie Bete i jesli bedzie np wynik koło 1000/2000 to mam sie zglosic do niego i usuniemy laparoskopowo ciązę pozamaciczna ( niech zapomni wogole ze moja noga postanie kiedykolwiek u niego w gabinecie) a jesli wynik będzie do 500 to wszystko jest wporzadku i nie ma sie czym przejmowac.
Przepisal mi duphaston, luteine i cos jeszcze ale nie moge doczytaaac tych bazgrołów. W kazdym bądz razie mam tego nie brac dopero po badaniu na bete jak wyjdzie w okolicach 500 to wtedy mam brac a jesli wysoko to wiadomo co...
Dziewczyny jestem taka załamana i w dodatku sama z tym wszytskim mój wogóle mnie olal calkowicie zignorowal....
lekarz jakis idiota , ze tak cie straszy od razu

ale ty tez nie potrzebnie panikujesz

juz nie raz pisane bylo , ze do gina ( o ile nic strasznego sie nie dzieje jak skurcze mocne czy krwawienia ) nie ma po co isc tak wczesniej , bo nic nie widac jeszcze , a pozniej stresy sa .... juz lepiej bete zrobic i pozniej powtorzyc po 48 h ....
idz jutro na bete , pzniej pszukaj dobrego lekarza u siebie i zapisz sie na nastepny tyg. , jak beta bedzie ok

trzymam &&&&&&&&&&&&&&
nie wiem z jakiego sa bo nie jest napisane po polsku

a tak powaznie, mama wysyla mi od czasu do czasu cos smacznego. jak zdecyduje sie jej powiedziec, to napewno kupi cos wnukowi.
ps. wlasnie czytam o znieczuleniu przy porodzie i ponoc jest ono bardzo wskazane jesli kobieta ma waskie biodra lub dziecko bedzie wyjatkowo duze... cholera ja nie mam szerokich bioder, 85 moze... juz sie zaczynam bac. a mialam taki dobry humor ;(
dlaczego nie mozna po prostu zazadac cesarki ?
mi sie wydaje , ze jednak lepiej rodzic naturalnie

cesarki bym bardzo nie chciala , no chyba , ze bedzie konieczna ...