reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Październik 2011

reklama
Hejka weekendowo :-)

Jeśli u nas to właśnie skok to mały jest mega marudny, jak przesypiał mi już całą noc od ok 21-szej do 7 rano tak teraz się budzi nawet i dwa razy, całymi dniami marudzi, nic mu nie pasi i mało śpi...
A tu ciekawy link, wkleję go też w przydatne linki ;-)
Skoki rozwojowe u dziecka

Miłka :-D:-D

aaaa

kinga

znalazłam konkretny filmik i faktycznie nogi obie są w górze do tych ćwiczeń... o fuck to ja to źle robie, a i tak zdycham ze zmęczenia, a ostatnie ćwiczenie to masakra! buuu

wg tego wykresu, ktory jest pod linkiem Malutkiej, wychodzi na to ze ten skok po 19 tyg sie konczy, a nie zaczyna :baffled: To ja juz nic nie rozumiem:sorry:

U nas w ciagu dnia jest w miare ok, nie ma przeslanek, ze Kuba przechodzi skok, ale wlasnie nocki sa tragiczne. Mimo, ze dostaje na noc 190 ml kleiku (szok, ale tyle wciaga), to budzi sie po 23 i kweka, nie chce jesc, tylko se gada, pozniej kolo 2, 3.30, 5, 6.30 i o 7 pobudka:angry: Z czego je tylko kolo tej 2 i 5, a reszta pobudek to cholera wie o co chodzi:eek:
I jesli skok sie konczy w 19 tyg to luzik, wytrzymam, ale jesli ma byc jeszcze gorzej to przeciez sie zalamie:wściekła/y:

Jak to w koncu jest z tym 19 tygodniem?

Elfit, gdzie to jest bo cos slepa jestem:eek: http://klubmaluszka.hipp.pl/

Ostatnia edycja:
wg tego wykresu, ktory jest pod linkiem Malutkiej, wychodzi na to ze ten skok po 19 tyg sie konczy, a nie zaczyna :baffled: To ja juz nic nie rozumiem:sorry:

U nas w ciagu dnia jest w miare ok, nie ma przeslanek, ze Kuba przechodzi skok, ale wlasnie nocki sa tragiczne. Mimo, ze dostaje na noc 190 ml kleiku (szok, ale tyle wciaga), to budzi sie po 23 i kweka, nie chce jesc, tylko se gada, pozniej kolo 2, 3.30, 5, 6.30 i o 7 pobudka:angry: Z czego je tylko kolo tej 2 i 5, a reszta pobudek to cholera wie o co chodzi:eek:
I jesli skok sie konczy w 19 tyg to luzik, wytrzymam, ale jesli ma byc jeszcze gorzej to przeciez sie zalamie:wściekła/y:

Jak to w koncu jest z tym 19 tygodniem?

Elfit, gdzie to jest bo cos slepa jestem:eek: http://klubmaluszka.hipp.pl/
Tu masz zdjęcie w którym to miejscu ;-)
Bez tytułu.jpg

To mój wchodzi w 23 tydzień i wszystko co tam opisali to by się zgadzało :szok::szok::szok:

Pozwolę sobie to wkleić ;-):-D
[h=4]14-19 tygodni (wydarzenia)[/h] Marudne okresy zaczynają być coraz dłuższe, mogą trwać nawet do 6 tygodni i zacząć sie juz w 14-tym tygodniu. Dziecko w 19 tygodniu zaczyna rozumieć zdarzenia, w sensie krótkich sekwencji, czyli może np. nauczyć sie wyciągnąć rękę po zabawkę, złapać ją jedna ręka, potrzasnąć, przekręcić i włożyć do buzi. Dziecko może łączyć dźwięki– np mamama, tatata.
Nowe umiejętności:

• Przekręca sie z pleców na brzuch lub odwrotnie
  • Próbuje raczkować
  • Podpiera się na rękach i podnosi tułów
  • Lubi ruszać ustami, wystawiać język
  • Może wziąć przedmiot do jednej reki i przełożyć go do drugiej
  • Wkłada rzeczy, rękę mamy, taty do buzi, żeby je zbadać, ugryźć
  • Próbuje uderzać zabawkami o stół
  • Zrzuca świadomie zabawki na podłogę
  • Szuka rodziców
  • Reaguje na własne odbicie w lustrze radością lub strachem
  • Reaguje na własne imię
  • Rozumie słowa
  • Wymawia nowe dźwięki vvv,sss, zzz, rrr itd
  • Używa spółgłosek
  • Wyciąga ręce, gdy chce by je podnieść
  • Cmoka ustami, gdy jest głodne
  • Odpycha butelkę/pierś, gdy sie naje
  • Może przesadnie reagować, np zakasłać jeszcze raz, gdy rodzice zareagowali na poprzednie zakasłanie

[h=4]22-26 tygodni (relacje- lek separacyjny)[/h] Okres marudzenia może zacząć się już około 23 tygodnia i trwać około 4 tygodni. Typowe dla tego okresu jest na przykład to, ze dziecko źle śpi i wydaje sie mieć koszmary senne, jest nieśmiałe w stosunku do obcych, nie ma apetytu, nie chce, żeby zmieniać mu pieluchę czy ubranie. Dziecko zaczyna widzieć i rozumieć różne relacje/stosunki.
Zauważa fizyczną odległość pomiędzy przedmiotami i pomiędzy ludźmi w szczególności, odległość pomiędzy nim samym a rodzicami. Ta świadomość może być dla dziecka przerażająca.
Bardzo absorbująca i interesująca dla dziecka jest w tym okresie obserwacja położenia różnych rzeczy wobec siebie – rzeczy mogą być w sobie wzajemnie, na sobie, pod sobą itd. Dziecko zaczyna zauważać jak wpływać na rozwój wypadków, co robić żeby sie cos zadziało. Wyłącznik światła jest super dla tego rodzaju eksperymentów!
Dziecko zaczyna zauważać, ze niektóre rzeczy/sytuacje są ze sobą związane. Np. ze klucz przekręcony w dziurce w drzwiach wejściowych oznacza, ze tata jest w domu!
Fizycznie dziecko zaczyna lepiej koordynować swoje ruchy, raczkowanie idzie mu coraz lepiej.
Bardzo ważne jest, by pamiętać, ze dla każdego dziecka świat relacji będzie innym – własnym- przeżyciem – całkowicie opartym na tych umiejętnościach, które dziecko zdobyło w poprzednich skokach rozwojowych.

Nowe umiejętności:

• Siada samo
  • Chwyta małe przedmioty za pomocą palca wskazującego i kciuka
  • Umie uderzać dwoma przedmiotami o siebie trzymając je w oby dłoniach
  • Wyjmuje zabawki ze skrzynki i wkłada je do skrzynki
  • Przenosi wzrok z jednego obrazka na drugi w książce z obrazkami
  • Obserwuje ruchy osoby, która sie dziwnie zachowuje
  • Patrzy uważnie na szczegóły np. na metkę przyszytą do misia
  • Naśladuje machanie raczka na pożegnanie
  • Protestuje, gdy mama czy tata wychodzi

kasiadz- ja tez sie zapisałam do klubu a dostałam tylko słuchaj ksiażeczke ulotki i łyżeczkę w takiej kopercie i była ona otwarta cholera wie czy reszte ktos na poczcie nie zajebbbbb......:confused2: powiedz jeszcze w jakiej paczce to do ciebie przyszło?
ja dostałam w kartoniku:)
no ja też szuakam nowej pracy ale wolę mieć ochronę przez 12m i głupie pare złotych niż nic. U nas z robotą ciężko jak cholera.

Z bobovity dają podobną paczkę, a na hippie trzeba zamawiać w klubie, ja wczoraj zamówiłam

cześć tak wogóle
mam tak zapchane zatoki że głowa mała, ehhh znowu dzień do d..y :-(
moja teściowa jest kadrową i mówi że ona nic niewie na temat żeby mieli przedłużać umowę o 12 miesięcy

a to trzeba sie zalogowac na stronie Hippa do klubu maluszka? Bo tez bym jakies gratisy chciala
tak

Tu masz zdjęcie w którym to miejscu ;-)
Zobacz załącznik 441142
ja nie zamawiałam pakietów, poprostu się zarejestrowałam i tyle:)

hehe, dzieki Malutka za printa, widzisz, slepa jestem:-D zamówienie złozone.

A co do skoku to wychodzi na to, ze to nocne budzenie i stekanie przez sen to skok. A poniewaz Kuba urodzil sie tydzien wczesniej niby za tydzien powinno przejsc. Oby! Choc w kolejnym skoku znow pisza o slabym spaniu:szok: Ehhh te dzieci...

Dzis druga samotna noc, bedzie jeczenie i bede sie budzic sto razy. Pysznie:-p
Dobrej nocki dla Was

reklama
Ja dotychczas dostałam z bebilonu ,był tam śliniak, poradnik ,próbka mleka bebilon2 no i teczka na dokumenty dziecka...
A w zeszłym tygodniu dostałam paczkę z bobovity ,także poradnik, próbka herbatki jabłko-melisa i słoiczek marchewki z ryżem którego moje dziecko nie toleruje :-D W hippie jestem zarejestrowana jak tylko z małym wyszliśmy ze szpitala i jeszcze do dziś nic nie dostałam, aczkolwiek nie wykluczone ,że coś wysłali ,ale oni zawsze wysyłają takie rzeczy zwykłymi paczkami/listami ,a znając życie może dojść ,a nie musi ;-)

Do góry