reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Październik 2011

Ewa jak moglas ;-) choc za mna tez chodzi kukurydza...
Rabbit dobrze ze nie musisz w szpitalu lezec. 3mam kciuki zebys miala cc! :tak:

a ja sie znow nie wyspalam, ale to juz norma. tym razem obudzila mnie o 6.00 czkawka corki...:dry: pogoda jest przeokropna, czuje jakby to byla koncowka jesieni, a nie srodek lata.

reklama
hej dziewczyny
widze ze znowu kilka stron mnie ominelo, ale dzis jestem w tak podlym nastroju ze nawet nie nadrabialam zaleglosci:( moze dzisiaj wkoncu wybiore sie na zakupy zeby kupic ten proszek bo juz go kupuje od tygodnia i jakos kupic nie moge;) a juz chcialabym zabrac sie za pranie i prasowanie tych malutkich ubranek na razie tylko wkolko je przegladam h eh e;)
mam pytanko do mamusiek ktore beda mialy kolejne dzieciatko jak ja;) czy jestescie zdania aby uswiadamiac starsze dziecko z kad i jak sie wziela dzidzia w brzuszku mamy i jak sie urodzi?moja corka ma 6 lat i postanowilam ze uswiadomie ja jak to sie dzieje poniewaz zaczela ostatnio dopytywac ktoredy dzidzia wyjdzie.... wiec jej wytlumaczylam na ilustracjach w ksiazce. moj maz nie jest do konca przekonany czy dobrze zrobilam ze tak szybko jej o wszystkim opowiedzialam a z drugiej strony moji rodzice wogole ze mna na te tematy nie rozmawiali bo sex i wszystko co z tym zwiazane to byl temat tabu...

No weź, jak za wcześnie, jak zadaje pytania to za wcześnie nie jest. Moja ma 4 i pół i wie prawie wszystko, tzn. to co ją interesuje, nie wybiegam jej. Jak zadaje pytania to na nie odpowiadam. Przecież nie będę dziecku z mózgu wody robić i wmawiać jakieś bzdury o bocianach.
Od położnej dostałam taką teczkę w której miesiąc po miesiącu były narysowane kobity w ciąży w przekroju i jak dzidziuś rośnie itd. tak ją to strasznie interesowało że studiowała przez miesiąc. Na razie nie obchodzi jej jak się ten dzidziuś tam dostał i jak się ma zamiar wydostać więc jej nie będę uprzedzać.
A wczoraj mi mówi "Ja się chyba nie doczekam tego dzidziusia! Urodź go już!" i ciągle dopytuje kiedy do tego szpitala pojade. :-)

A moja dalej ranny ptaszek :confused2: zaczynam psychicznie nie wyrabiać...co się z nią dzieje, jak dziecko może spać tylko 6 godzin ????!!!

Nat - moja ma 4,5 roku i doskonale wie skąd się biorą dzieci :tak: i którędy z tego brzucha wychodzą, więc myślę, że spokojnie możesz dziecko uświadomić co by nie wierzyło w kapustę i bociana ;-)

Jak wytłumaczyć dziecku skąd się biorą dzieci? - Poradopedia.pl

Polskatimes.pl - Mamo, skąd się biorą dzieci? - Polska

dziekuje za pomocne stronki teraz wiem na 100% ze dobrze zrobilam, chcociaz wczoraj zwatpilam w to po tym jak moja sasiadka zapytala czy moja corka wie ze jestem w ciazy a w czasie rozmowy z corka na temat porodu maz siedzial i udawal ze go tam nie ma....:/co do tej sasiadki to jak zadala mi to pytanie nie moglam powstrzymac sie od smiechu ciekawe co onapowiedziala swojej corce...ze najadla sie grochowki? ha ha ha :)

dziewczyny dzięki że się martwicie...ale ja nie będę sprzątać...jak coś to jednym palce,,,:) dzisiaj przyjeżdża mama i sprząta z m...hihihi

Nat lepiej żeby dziecko od Ciebie się dowiedziało skąd się biorą dzieci i którędy wychodzą niż szukało tej odpowiedzi po rówieśnikach

no wlasnie tez tak mysle ale niektorzy na to spojrzeli jakbym krzywde dziecku robila.... ale co tam niektorzy wmawiaja dzieciom ze sa z kapusty a potem to sie konczy tak jak u mnie ciaza w wieku 17 lat bo nikt nigdy ze mna nie rozmawial bo to przeciez wstyd!! ;) ja nie chcem tego bledu robic i miec kontakt z corka i wiedziec ze jak np w wieku 16 lat zacznie wspolzycie to nie bede sie obawiala ze nic nie wie i skonczy sie dzieckiem juz po pierwszym razie....

siemka!
dziś od rana mam lenia. nic mi sie nie chce. chodze jeszcze w piżamie i nawet łóżka nie pościeliłm tlyko sobie lapka przytargałam :D
dzisiaj jade zamówić wózeczek do sklepu.

autko miało być na dzisiaj, i jak to z gów****ymi mechanikami bywa termin przesunięty na sobote. Wq*wia mnie to bo jeszcze nie spotkałam słownego majstra, który by zrobił coś w terminie;/

nat
nie przejmuj się. bardzo dobrze zrobiłaś, dziecku napewno cięzko teraz jeszcze to ogarnąć ale będzie świadomie dorastało i to wg mnie lepiej niż niewiedza. U mnie też był to temat tabu, ale nie potępiam tego, każdy wychowuje dzieci jak uważa. Moim zdaniem takim czymś wywalczysz sobie szczerość dziecka w przyszłości.
rabbit
a spróbuj tylko chociaż palcem kiwnąć! dobrze że Cie tam chociaż troche pilnują :p A jak się podoba ogólnie?
herbata
no to zapraszam u nas kolo bloku w brud kukurydzy:D

agadaria
oj już tam od razu niedobra! było całe pole, więc i tak skromnie, że wzięłam tylko 4 :p

hej, witajcie, ja juz po zajęciach z moim afatykiem, piję właśnie kawkę i się relaksuję przy Was:)
hej dziewczyny
widze ze znowu kilka stron mnie ominelo, ale dzis jestem w tak podlym nastroju ze nawet nie nadrabialam zaleglosci:( moze dzisiaj wkoncu wybiore sie na zakupy zeby kupic ten proszek bo juz go kupuje od tygodnia i jakos kupic nie moge;) a juz chcialabym zabrac sie za pranie i prasowanie tych malutkich ubranek na razie tylko wkolko je przegladam h eh e;)
mam pytanko do mamusiek ktore beda mialy kolejne dzieciatko jak ja;) czy jestescie zdania aby uswiadamiac starsze dziecko z kad i jak sie wziela dzidzia w brzuszku mamy i jak sie urodzi?moja corka ma 6 lat i postanowilam ze uswiadomie ja jak to sie dzieje poniewaz zaczela ostatnio dopytywac ktoredy dzidzia wyjdzie.... wiec jej wytlumaczylam na ilustracjach w ksiazce. moj maz nie jest do konca przekonany czy dobrze zrobilam ze tak szybko jej o wszystkim opowiedzialam a z drugiej strony moji rodzice wogole ze mna na te tematy nie rozmawiali bo sex i wszystko co z tym zwiazane to byl temat tabu...

Nat - bardzo dobrze zrobiłaś, już 3 latkom, jak się dopytują należy co nieco powiedzieć, oczywiście prostym językiem, ale Twoja 6 - letnia córka to już duża dziewczynka:) Moi rodzice nigdy nie mieli problemów żeby ze mną porozmawiać o sprawach seksualnych i jestem im bardzo za to wdzięczna. Teraz są fajne książeczki dla maluchów, które pomagają rodzicom przebrnąć przez tę trudną, dla niektórych, rozmowę.

Ewa ja nic nie robię....:) pokazuje tylko paluszkiem gdzie co położyć hehehe.....a wyszło super....kuchnia piekna...a pokoik małych taki cieplutki się zrobił przez te kolorki...jeszcze półczeki m musi zawiesić...parę dodatków i finito....

właśnie kupiłam fajne i tanie pajace polarowe...za 11,5 plus przesyłka...:D

aa jaki wózeczek Ewa??

reklama
moja corka ma 6 lat i postanowilam ze uswiadomie ja jak to sie dzieje poniewaz zaczela ostatnio dopytywac ktoredy dzidzia wyjdzie.... wiec jej wytlumaczylam na ilustracjach w ksiazce. moj maz nie jest do konca przekonany czy dobrze zrobilam ze tak szybko jej o wszystkim opowiedzialam a z drugiej strony moji rodzice wogole ze mna na te tematy nie rozmawiali bo sex i wszystko co z tym zwiazane to byl temat tabu...

Nie obraź się Nat,ale dla mnie 6 lat to już późno!!!!
U mnie córka praktycznie od początku wiedziała skąd wychodzą dzieci,skąd ona się wzięła itd...nie wtajemniczam jej do tej pory w sprawach sexu,bo uważam,ze jest za mała(tzn.w szczegóły),ale samą ciążę i poród to ma "obcykane",swojego czasu codziennie na dobranoc musieliśmy jej opowiadać jak przebiegały jej narodziny i jacy byliśmy wtedy szczęśliwi!!!!Zrobiłaś baaaaaardzo dobrze!!!!

Nat - moja ma 4,5 roku i doskonale wie skąd się biorą dzieci :tak: i którędy z tego brzucha wychodzą, więc myślę, że spokojnie możesz dziecko uświadomić co by nie wierzyło w kapustę i bociana ;-)
dokładnie!!!!!

no wlasnie tez tak mysle ale niektorzy na to spojrzeli jakbym krzywde dziecku robila.... ale co tam niektorzy wmawiaja dzieciom ze sa z kapusty a potem to sie konczy tak jak u mnie ciaza w wieku 17 lat bo nikt nigdy ze mna nie rozmawial bo to przeciez wstyd!! ;) ja nie chcem tego bledu robic i miec kontakt z corka i wiedziec ze jak np w wieku 16 lat zacznie wspolzycie to nie bede sie obawiala ze nic nie wie i skonczy sie dzieckiem juz po pierwszym razie....
i masz przykład,że tak robić się nie powinno,powtórzę sie,ale zrobiłaś super krok:tak::tak::tak:
agadaria
oj już tam od razu niedobra! było całe pole, więc i tak skromnie, że wzięłam tylko 4 :p
Ewuniu,ja bym zrobiła pewnie tak samo:-p:-p:-p:-p
i współczuje z samochodem....

właśnie kupiłam fajne i tanie pajace polarowe...za 11,5 plus przesyłka...:D
To faktycznie taniutko....

ale u mnie jest przyjemnie...14'C i pada...dla mnie takie lato może być....

Do góry