reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Paulinka 27tc 1100g 37cm

Dorota, pani Natalia powiedziała, żebyś się nie martwiła. To faktycznie wyglada na chęć ruszenia do przodu, ino nie wiadomo jak. Duże ćwiczeń na piłce i wałku (dziecko wędruje głowa w dół, musi wyciągnąć reke do przodu, poza tym jak tak bedzie w raczkach kładx jej jakąs atrakcyjną zabawke obok łapki, zeby miała motywację do oderwania łapki od podłoża).
Pamietam, że u nas troche otrwało zanim Fr zdecydował sie oderwac reke od podłoza, ino to było jeszcze w leżeniu na brzuchu. Zaczęło mu się to udawac ok 11 mies.

reklama
Aguś dzięki, spokojniejsza jestem. Dziś same będziemy prawie cały dzień więc się będę pastwić nad tym raczkowaniem. Idę zjeść i doczytam resztę ;-)

Fela od dziś zaczynamy próby jedzenia kawałków, zacznę od jabłka, zobaczymy jak sobie poradzi ;-)

Ostatnia edycja:
Na razie sobie nie radzi :-( ale za to wczoraj dostała obiadek ze słoiczka, przypadkiem okazało się, że są w nim kawałki i zjadła kilka łyżeczek bez wymiotów, dziś ponowimy próbę.
A do nas doszły wałki, klin i materac. Teraz nawet jak odwołają nam rehabilitację to w domu spokojnie zaliczymy ćwiczenia :tak:
Za tydzień badanie słuchu we śnie... o 8 rano :no: od 4 bedziemy na nogach, może się uda.
Aha, co do tej pozycji przy raczkowaniu to znalazłam w "Edukacji sensorycznej niemowląt"- pozycja niedźwiadka, z tą różnicą, że mała na razie na paluszkach staje a nie na całej stopie. Rehabilitantka była znów w szoku, mówi, że niektóre dzieci nie raczkują tylko z tej pozycji później podciągają się do stania, ale i tak musimy raczki ćwiczyć, no i siad oczywiście. Mam nadzieję, że mała przejdzie po kolei wszystkie etapy.

Po kolejnej konsultacji usłyszałam to samo :confused: a po kilku dniach w pozycji niedźwiadka zaczyna stawać na całej stopie :szok: Sama sobie decyduje jak chce się przemieszczać, nie pełza, nie chce raczkować tylko tyłek do góry i kroczki próbuje robić. Usłyszałam dziś, że w przyszłym roku bedzie biegać, oby się sprawdziło ;-)

Ostatnia edycja:
Teraz mi nie chce zasnąć, nie mogę z nią wytrzymać, uśpić w dzień to masakra. Ja się jakoś nie najlepiej czuje od 2 tyg i mam nieraz ochotę rozszarpać swoje dziecko :zawstydzona/y: chyba wyjdę na balkon, bo tego ryku już nie zniosę :wściekła/y:

Na rehabilitacji dzisiaj aż oddechu nie mogła złapać tak wyła, gile z nosa jej wisiały od płaczu i pluła na wszystkich. teraz też pluje ze złości:-(

Ostatnia edycja:
czasami też tak mam ze starszymi dziećmi..po prostu przemęczenie i jedno i to samo w kółko daje tak,że czasami mam dość wszystkiego i też bym je rozszarpała...sprzydało by się troszkę odpoczynku ale cóż jak my nie dopilnujemy naszych szkrabów to kto?..wychodzę do drugiego pokoju albo siadam przed komputerem i pisze do znajomych mam;-)....

Udało się ;-) co z tego jak wstanie o 19 i do 23 albo dalej bedzie szaleć??? Nieraz ładnie spi w dzień zje obiad i odpływa a nieraz jak dziś-nic nie działa. Zjadła już 2 butle po obiedzie, pełna jest chyba do granic możliwości :-D Jak ten brzuszek to znosi?
Idę się położyć, brzuch mnie boli ostatnio, biegunka męczy, siusiam jakbym litry wody piła :sorry:

reklama
pewnie,wykorzystaj okazję i odpocznij troszkę póki córcia śpi...i może też pomyśl o sobie aby iść do lekarza,skoro tak długo zle się czujesz??....

Do góry