reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

palenie w ciąży

PALISZ CZY NIE PALISZ???

• Wszystkich głosujących
    350
reklama
Zgadzam sie , ze ciaza to najlepszy moment na rzucanie palenia, bo jak sie pali przez cala ciaze to co pozniej moze bardziej zmotywowac do rzucania niz dzidzius?

przeciez lekarz nie bedzie doradzal palenia w ciazy!!!!!
taki maly fragment:

Komentarz lekarza

Krzysztof Dynowski, specjalista ginekolog położnik:
- Nie słyszałem o lekarzach radzących ciężarnym, aby nadal paliły! Jeżeli lekarz to powiedział, to prawdopodobnie sam jest ofiarą nałogu, ale to go nie tłumaczy. W żadnym wypadku nie można uznać, że dalsze palenie papierosów przez przyszłą matkę uchroni płód od stresu związanego z tzw. głodem nikotynowym. Taki stres niczym nie grozi. Ani kobiecie, ani jej dziecku. Nikt jeszcze nie umarł z powodu... rzucania palenia. Natomiast udowodniono ponad wszelką wątpliwość, że nikotyna i inne związki obecne w dymie tytoniowym mogą zabić lub uszkodzić płód. Jeśli ciężarna tego jeszcze jakimś cudem nie wie, powinna się tego dowiedzieć od swego ginekologa. Ideałem byłoby nie palić od dnia zapłodnienia, a już koniecznie od chwili, gdy wynik testu ciążowego okaże się dodatni. Trzeba natychmiast odstawić papierosy, mimo że ciąża nie jest najlepszym czasem na walkę z nałogiem. Nie ma mniej szkodliwych papierosów ani mniej szkodliwej ich liczby. To jedyna prawda, jaką lekarz może przekazać ciężarnej pacjentce. Palenie w ciąży i przy kobiecie w ciąży jest po prostu zbrodnią. Nie podlega to żadnej dyskusji.

Witam! Ja przed zajściem w ciążę paliłam po 1.5 paczki dziennie....nawet w nocy:zawstydzona/y:tragedia. Zaczęliśmy myśleć o dzidziusiu i rzuciłam od razu. Bez zbędnych ceregieli. do tego rzucił też mąż!:tak: Nie palimy do dzisiaj. Wiem, że toksyny długo będą w moim organizmie, ale na pewno lepiej jest ich nie dodawać.
Nie wyobrażam sobie palenia w ciązy....jakby coś się stało bobasowi to nie darowałabym sobie. Przecież mamy wolny wybór. Nie chcesz, nie pal i po temacie. Same jesteśmy odpowiedzialne za swoje życie a do tego życie dziecka. Wiadomo, że jest mnóstwo kobiet palących i pijących które rodzą zdrowe dzieci. Ale czy to jest powód, żeby ryzykować życie innego człowieka???
Miałam koleżankę, która nie mogła się powstrzymać i paliła przez połowę ciąży...dla mnie nie zrozumiałe. W końcu rzuciła i nie spała po nocach ze strachu, że coś mogło się stać bobasowi.
Lekarze niech sobie mówią co chca, ale przecież wszyscy mamy rozum i jeżeli powszechnie wiadomo że palenie jest złe, to znaczy że jest.Niczyja opinia nie przekona mnie, że jest inaczej no chyba, że potrzebowałabym wymówki do tego, żeby nadal palić.
JESTEŚ ANIOŁKIEM-zgadzam się z Tobą:tak:
Życzę powodzenia w niepaleniu;-)

ja wczoraj sztuk 2.
dzis ani jednego.
ale nosi mnie jak cholera.
grrr.
i tak uwazm, że dzielnosc u mnie wystepuje bo palilam ok 25 dziennie, przez 14 lat.

reklama
Do góry