reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pakowanie torby do szpitala ;)))

hahahaha!!!!!!!! ja bym chyba nie mogla sie skupić gdyby odbierał mój poród!!! i męża bym wyprosiła by nam nie przeszkadzał!!! hehehe

reklama
Wreszcie znalazlam cos w necie co proponuja wziasc ze soba tu w USA

Your Labor Bag

• Tooth brushes for everyone and Tooth paste
  • Any reference book or pamphlet you might need (I prefer The Birth Partner.)
  • Pillows from home (Use colored cases to distinguish from your birth place's linens)
  • Music you would like (You may need to provide your own CD Player or Tape Player)
  • Camera with film and batteries
  • Camcorder with charged batteries and accessories
  • Signed copies of your birth plan
  • Water bottles for ice
  • Your own wash cloths, colored ones work better
  • Waterproof pads for the car ride
  • Any clothes of your own that you wish to wear
  • List of people to call after the baby is born (include childbirth educator)
  • Lip Balm
  • Massage tools (Oils, massagers, etc.)
  • Change of clothes for partner, including swim trunks for shower or pool
  • Baby Book for getting the foot prints done by the nurse when she does the paperwork
  • Focal Point (If you want one)
  • Socks for mom
  • Special foods or drinks
  • Suckers or hard candy
  • Snacks for labor support
  • Calling Card for Long Distance Calls
  • Anything else you think you can use (Candles, pictures, etc.)
Your Postpartum Bag

• Nursing bras and pads (preferably the washable, soft ones.)
  • Breastfeeding book
  • Going home outfit for baby
  • Blanket for Baby
  • More film (Though you can buy this for higher prices in most gift shops.)
  • Another change of clothes for partner and any toiletries needed
  • Your own personal night gown, robe (They will get dirty!)
  • Personal Hygiene items (shampoo, your own pads, etc.)
  • Number of La Leche League or other breastfeeding support
  • Number of diaper service (if you need to arrange for delivery)
  • Car Seat with instructions
  • Going home outfit for mom (You will still be look to be about 6 months pregnant. zSB(3,3)

Most women where the clothes that they wore to the hospital, some bring nursing shirts.)
  • Birth Announcements, stamps, envelopes
Ogolnie nic konkretnego:dull:

a to moj szpital
dsc04051.jpg

HIHI, śmieszne są niektóre rzeczy z tych Waszych list, np. rozpinany sweter dla mamy:sorry2::-):-):-). Może jeszcze kalosze i płaszczyk przeciwdeszczowy.

Czytam sobie o Waszych obawach porodowych.
Też się boję strasznie, mam nieciekawe doświadczenia.
Po moim porodzie położne i lekarze mówili, że już dawno czegoś takiego nie widzieli, było naprawdę ciężko, a ich zdaniem zazwyczaj jest dość miło i sprawnie.

Także głowy do góry.
Trzeba przez to przejść.

A ja mam cichą nadzieję, że to niemożliwe, żeby dwa razy mieć oropny poród:sorry2:.
Ale jak popatrzę na swojego synka to wiem , że warto było i zrobiłabym to jeszcze raz. Dla Niego.

wow Rudson ale fajny pokoik :-), zazdroszczę;-), czemu w Polsce wszystko jest takie obskurne? :confused:

Moja torba:
- czopki glicerynowe - pamiętam że po CC było mi naprawdę bardzo ciężko w tej sprawie... a na oddziale skończyły się czopki :happy:
- 2 koszule z otworkami na piersi zabezpieczone rzepami
- majteczki jednorazowe
- podkłady poporodowe - dosłownie na pierwszą dobę, jak dużo leci krwi.
- podpaski lotniskowce - na dalsze doby kiedy już będę chodzić.
- apap
- pas poporodowy (pooperacyjny) "Teresa" - niezastąpiony przy cesarce, jak go założyłam to przynajmniej nie musiałam bolącego bebecha trzymać jak taczkę przed sobą i nawet się mogłam wyprostować - używałam go do 10 dni po cc, uratował mnie przed bólem i garbem ;-)
- moje kosmetyki
- mały i duży ręcznik
- szlafrok
- 2 staniki do karmienia + wkładki
- czekolada - ma być pyszna i ma mi poprawić humor kiedy będę miała znowu doła - przeryczałam 3 dobę "bo ściana była zielona" :-D
- pomadkę ochronną na spierzchnięte usta!!!
- gąbeczkę i płyn do mycia naczyń - pamiętam jak musiałam sobie myć sztućce, bo kazali sobie zostawiać przy łóżku i nie miałam czym.

Dla małego:
- bawełniany śpiworek
- pieluszki jednorazowe
- 2 tetrowe
- 3 bodziaki lub kaftaniki
- 3 śpioszki
- skarpeteczki i rękawiczki
- 2 czapeczki
- chusteczki do pupci
- smoczek uspokajający!!! jejku jak mi tego za pierwszym razem brakowało, Wiku miał tak silny odruch ssania że ciągle się darł jak nie miał czegoś w buzi i wiecie co dostał od położnych? pieluszkę tetrową wciągniętą w zwykły smoczek od butelki... który i tak mu ciągle wypadał...:-D
- nie biorę kosmetyków, nie uznaję pielęgnacji skóry dziecka "na siłę", owszem jeśli się łuszczy i są jakieś problemy wezmę pod uwagę zakup jakiegoś nawilżacza, przy Wiktorze używamy od urodzenia tylko mydełka bambino i szamponu dla dzieci, a na odparzenia czasem puder profilaktycznie i jak już są to sudocrem i styka.

na razie tyle ;-)

Co kobieta to inna opinia.

Otóż jeśli o mnie chodzi to:

- majtki jednorazowe i wkłady ( a właściwie pieluchy bella) to podstawa.

- ręczniki dla dziecka w ogóle nie były mi potrzebne bo to nie ja kąpałam małego,ostawałam go już czyściutkiego.

- laktator to bardzo ważna rzecz, a brak pokarmu tuż po porodzie nie jest niczym nadzwyczajnym i czasem trzeba próbować nawet tydzień - nikt nie mówi, że karmienie jest rzeczą łatwą.

- ubranka dla dzieci wcale nie były potrzebne (poza tym na wyjście ze szpitala).

Co mamusia to inna opinia i nie wiadomo wlasciwie co zabrac :-)
Ja sie postaram spakowac to co mam na liscie ze szpitala a co sie przyda lub nie to sie okarze ¨w praniu¨

hehe Di4n4 uwierz mi, że ma znaczenie jak wygląda sala, w której leżysz. Przynajmniej dla mnie. Owszem urodzenie dziecka jest cudem, ale jest dużo milej leżeć w sali w której jest po prostu przytulnie, czysto i miło. Ja już raz rodziłam, przeszłam depresję w 3 dobie i uwierz mi że wtedy cokolwiek mogło mi poprawić humor ale nie widok mojej sali w której leżałam. A Wika pokochałam od pierwszego ujrzenia i nie ma to w ogóle związku z moją miłością do niego i celebracją cudu narodzin potomka. :-)

reklama
wiedzę że się ostro zrobiło:-)
ja nie wiem co zabiorę do szpitala(nigdy w szpitalu nie byłam) i nie wiem jak tam będzie(i nie zamierzam tych sal oglądać nawet),jak ktoś lubi niech ogląda i robi zdjęcia,jego sprawa,ale wiadomo że jak ktoś jest czymś przejęty to nie myśli o tym żeby prześcieradło było śnieżnobiałe a w tv super film!

Do góry