reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Otyłość w ciąży

Kciuki sie przydadza... Mam nadzieje, ze wsztstko sprawnie i bez komplikacji pojdzie - tak jak dotad. Najtrudniej to bylo nam w ciaze zajsc, ale te 9 miesiecy calkiem spoko.
A synkowi nadamy imie Robert :)

reklama
witam:-) ja jakas zdechła jestem dzis:dry: Co do puchniecia to wiadomo ciepło kg do dzwigania ,ale jak puchniecie to kontrolujcie cisnienie bo to pierwsze objawy gestozy ciazowej.Miałam to dziadostwo w pierwszej ciazy i zaczeło sie od puchniecia nog własnie:eek: myslałam ze to z ciepła bo to był maj koncowka ciazy jak poszłam na wizyte to od razu w szpitalu wyladowałam i do porodu lezałam (ponad miesiac).

witam:-) ja jakas zdechła jestem dzis:dry: Co do puchniecia to wiadomo ciepło kg do dzwigania ,ale jak puchniecie to kontrolujcie cisnienie bo to pierwsze objawy gestozy ciazowej.Miałam to dziadostwo w pierwszej ciazy i zaczeło sie od puchniecia nog własnie:eek: myslałam ze to z ciepła bo to był maj koncowka ciazy jak poszłam na wizyte to od razu w szpitalu wyladowałam i do porodu lezałam (ponad miesiac).

Nie strasz......:shocked2: A cóż to takiego ta gestoza, jak to się wykrywa, robi się jakieś badania??

Ja dzisiaj byłam u internisty, złapałam jakieś dziadostwo, znaczy się mam zapalenie krtani i gardła, dostałam antybiotyk i L - 4 na następny tydzień:-p I bardzo się cieszę, bo ogólnie się czuję dobrze, tylko gardło mnie boli, ale pracuję w szkole, więc nadwyrężać krtani nie zamierzam - szykuję się tydzień laby! W przyszłym tyg. w czwartek pójdę sobie zrobić test obciążeniowy (75 ml glukozy, podobno świństwo okropne). A w środę idziemy z synusiem na echo serduszka, bo coś tam na USG nie tak wyszło i trzeba to sprawdzić.

a my wlasnie zaczynamy przybierac. juz kg na plusie, nie podoba mi sie to. chcialabym zeby Oliwier zabral ze mnie jeszcze troszke bo jak tak dalej pojdzie to faktycznie bede musiala dzwig zamawiac :szok:

Nie strasz......:shocked2: A cóż to takiego ta gestoza, jak to się wykrywa, robi się jakieś badania??

Ja dzisiaj byłam u internisty, złapałam jakieś dziadostwo, znaczy się mam zapalenie krtani i gardła, dostałam antybiotyk i L - 4 na następny tydzień:-p I bardzo się cieszę, bo ogólnie się czuję dobrze, tylko gardło mnie boli, ale pracuję w szkole, więc nadwyrężać krtani nie zamierzam - szykuję się tydzień laby! W przyszłym tyg. w czwartek pójdę sobie zrobić test obciążeniowy (75 ml glukozy, podobno świństwo okropne). A w środę idziemy z synusiem na echo serduszka, bo coś tam na USG nie tak wyszło i trzeba to sprawdzić.

a tu tak napisała Wikipedia na ten temat:
Stan przedrzucawkowy, dawniej nazywana gestozą EPH (E- obrzęki, P - proteinuria, H - nadciśnienie = ang. Eodema Proteinuria Hypertension). Według najnowszych wytycznych występowanie obrzęków nie jest już kryterium diagnostycznym stanu przedrzucawkowego, nie stosuje się więc już określenia EPH-gestoza.
więc jeśli są obrzęki, nóg i twarzy tu piszą, za dużo białka w moczu i bardzo wysokie ciśnienie (powyżej 140/90) to jest to powód do zmartwień. samo puchnięcie nóg to jeszcze nie jest powód do obaw!

wikasik, piękne imię i takie uniwersalne i dla Polski i dla Australii;)

fasolka35, puchną mi nogi, ale ciśnienie w porządku. Tylko w pierwszej ciąży to miałaś??

december, masz racje, mam już pusty słoik w szafce U SIEBIE W POKOJU... Zjadłam całą, mojemu dałam tylko łyżeczkę;p Co więcej, ja jadłam ją łyżeczką, a nie na chleb...

Krakowianka_12, ja miałam dzisiaj test obciążenia glukozą właśnie 75 gram. Wczoraj się rejestrowałam, a dzisiaj musiałam wrócić, bo nie wiedziałam, że muszę być zupełnie na czczo... Najpierw pobrali mi krew z palca, glukometr pokazał 79, potem do probówki z żyły, rozcieńczyli mi glukoze (ale samą glukozę musiałam kupić w aptece - 5 zł) i miałam 5 minut na jej wypicie. Jeżeli Ci rozcieńczą z dużą ilością wody nie jest tak źle, gorzej jak z małą ilością. Ja wypiłam w ciągu minuty i nie była taka zła:D Polecam wypić szybko i nie wczuwać się w smak;p Kazali siedzieć i nic nie robić, w sensie nie wychodzić nigdzie i nie chodzić tylko siedzieć 2 godziny... Po 15 minutach puściły mnie do siedzenia w aucie na parkingu, bo po 1. było duszno, a po 2. nie było oparcia na głowe i kark zaczął mnie boleć, po 2 godzinach wróciłam i pobrała mi krew z żyły, a po paru godzinach przyjechaliśmy po wyniki - po 2h glukozy 127, czyli w normie (do 140 jest w normie po glukozie).

Dzisiaj byliśmy u ginekologa, nasza córeczka obróciła się już głowką w dół, twarzą do moich pleców!! Lekarz pokazywał nawet wargi sromowe hehe Zuzia wazy już 700 gram:)

Ostatnia edycja:
Ja zatrucie ciazowe czyli geztoze miałam tylko w pierwszej ciazy ,nie mowie ze puchniecie nog oznacza gestoze ale jest jednym z pierwszych objawow do tego dochodzi nadcisnienie i białkomocz (dlatego napisałam aby cisnienie kontrolowac) jest to bardzo niebezpieczne dla matki jak i dziecka .Nie poto to napisałam aby was straszyc ale zeby zwrocic uwage po prostu.. a tu mozecie sobie dokładniej przeczytac
Niebezpieczna gestoza - Ciążowy.pl

reklama
Witam dziewczynki
biggrin.gif
jakos mało mnie ostatnio ale jako weny brak
mad.gif
Dzis byłam na połowkowych badaniach i tak wiadomosci dobre to dzidzia zdrowa wszystkie wymiary serduszko nerki itp ok i jes tooooo....DZIEWCZYNKA
laugh.gif
laugh.gif
laugh.gif
a gorsza wiadomosc to to ze lozysko jest bardzo nisko moze sie podniesie a jak nie,,,,,,, mam lezec
eek.gif
toc ja od prawie miesiaca nic innego nie robie tylko leze .Doła załapałam ..... i jak ja mam sie nie martwic i nie stresowac jak co wizyte cos nowego wysakuje
realmad2.gif
kurcze niech ten czas szybciej leci i malenka szybko rosnie....

Do góry