reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Otyłość w ciąży

wikasik Ty już prawie prawie na porodówce, z tego co widzę po suwaczku :)

Ja też nabieram wody, nóżki mam jak serdelki, stopy też. Puchnę koszmarnie i założę się, że m.innymi to jest odpowiedzialne po trochu za wzrost wagi.

Mój D. wczoraj kupił mi koszulę nocną do szpitala, chciałam leżeć w czarnej bo wyszczupla :) D. się nie zgodził, bo powiedział, że mnie inne położnice wygonią za 'pogrzebowe' kolory... wystąpię więc we fiolecie :>

Miłego dnia drogie Panie! :)

reklama
Poszłam na badanie glukozy i okaząło się, że owszem przy 50 gr glukozy mogę zjeśc lekkie śniadanie, ale przy 75 gram już nie...
Jutro mam wizytę u ginekologa, a rano mam badanie na glukoze, ciekawe czy zdążę...

wasik a ja właśnie nie dawno myślałam co się z tobą dzieje :) w mordę ty już 40tc jak to szybko stuknęło ;)
december ​i nas nie długo 40-dziecha strzeli ;)

czas leci jak szalony, waga, przynajmniej u mnie, też przyśpiesza, ale chyba tak w normie, bo mi wczoraj gin powiedziała że tak prawidłowej ciąży dawno nie widziała ;)
za to zaczęly mi puchnąć kostki i w ogóle zauważyłam że nogi mam grubawe, a z tym nigdy problemu nie miałam, grrrrr
macie jakiś sposób na puchnięcie?

wiem, ze to może śmieszne ale jak ja wam zazdroszczę tych stresów z ważeniem, tej glukozy, tych spuchniętych nóg....

już się nie mogę doczekać kiedy ja będę miała takie rozterki.....

Ano czas leci niesamowicie szybko...
A koszuli czarnej tez szukalam, ale bez skutku. Moze i ciemna, ale za to w razie "przeciekania" plam nie widac... Jednak mialam do wyboru tylko jasniutke niebieskie i rozowe z rozpieciem do karmienia. Takze mam dwie rozowe koszule w kwiatki i do tego jasnofioletowy szlafrok. Nie przepadam za takim zestawieniem, ale wyboru nie ylo. Do porodu mam czarna w biale groszki w stylu takiej przyduzej koszulki typy t-shirt.

macie jakiś sposób na puchnięcie?
-trochę ruchu
-częsta zmiana pozycji podczas odpoczynku, przy czym nogi trzymać w górze
-pić dużo najlepiej wody wtedy paradoksalnie organizm mniej zatrzymuje
-ograniczyć sól, ale nie rezygnować z niej całkowicie
-wygodne butki nosić,przewiewne tereaz jak ciepło i żeby obcas nie był za wysoki
-ja moczę nogi wchłodnej wodzie, ale można też robić okłady z recznika namoczonego w zimnej wodzie
-niektórzy stosują też jakieś specjalnie uciskowe rajstopki, ale ja nie stosowałam więc nie wiem:)

A tak w ogóle przypominam,że opuchnięcia po 36 tc. to norma bo organizm w ten sposób sygnalizuje gotowość do porodu. Jak np. stracimy za dużo krwi to on sobie w jakiś sposób korzysta z tych zasobów wonych i stara się wyrównać ilość płynów:)

wikasik, to my teraz ściskamy za Was kciuki i czekamy na relację z porodu:) Może pisałaś, ale nie pamiętam.. jak synuś będzie miał na imię?

Dziewczynki mi też okrutnie puchną nogi od kolan w dół. Najbardziej mi stopy nabrzmiewają, w buty mi się nie mieszczą, a w pracy przecież boso nie będę chodzić:confused: Właśnie się zastanawiam, czy istnieje jakiś cudowny spray/żel, który po aplikacji na nóżki sprawi, że trochę stęchną... Na pewno takie specyfiki mają w składzie mentol, więc uczucie chłodzenia gwarantowane, ale czy woda z nóżek się wchłonie, tego nie jestem pewna. Aż sie do apteki przejdę na dniach, popytam. Im bardziej ciepło na zewnątrz, tym mi ciężej, a nogi jeszcze bardziej puchną.:eek:

reklama
Mi tez puchną i bolą, ale nic dziwnego, w końcu rzadko mają do utrzymania tyle kg..:D

Do góry