reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Otyłość w ciąży

Marcia halo, jak żyjecie? Pewnie nie masz czasu tu zaglądać, mam nadzieję że wszystko w porządku u was i już się dobrze poznaliscie z syniem :)

Dziewczyny nie ma reguły na tycie w ciąży. Moja znajoma zaczęła ciążę z wagą 49 kg, skończyła z 54. Kolejna start z 90, skończyła ze 110, a jeszcze inna start ze 100 i koniec 95. Jeśli wyniki są dobre i dziecko ładnie przybiera to nie ma się czym denerwować. Zbędne kg będziemy gubić po ciąży... Ja gubię przed ale dzięki temu jakoś się trzymam, bo źle było ze mną jeszcze 3 tyg temu...

reklama
Nie chcę mówić ile ważyłam, ale za dużo :) Wyniki morfologii mam idealne, nawet sama w szoku jestem, bo wciąz obawiałam się o hemoglobinę którą przed ciążą miałam poniżej normy a teraz mam ponad 12. Lekarz mój nic na to nie mówił, pewnie tak jak mówicie - wyniki są okay to nie ma co się martwić i pewnie on też się zbytnio nie przejął. Ciekawa jestem co będzie dalej, muszę się kontrolować na wadze chyba coraz częściej :) Dzięki za odpowiedzi :)

Ja w ogóle nie miałam mdłości czy wymiotów! wręcz przeciwnie - apetyt jak nie wiem co :-( eh modle się, żebym za dużo nie przytyła! w poprzedniej ciąży 12 kg na plusie! niby książkowo, ale jako osoba ze sporą nadwagą nie powinnam tyle tyć :-( lekarz jeszcze poprzedni, mówił, że maks 7 kg

Ja miałam lekkie, leciuteńkie mdłości tylko ale gdzieś w 4/5 tyg dostałam jadłowstrętu. Zwykła bułka mi śmierdziała i nie mogłam na nią patrzeć :tak: Czyli jeśli kobieta ma większą wagę to może przytyć max 7 kg?

Ostatnia edycja:
Mi w ciagu 4 miesiecy zeszlo lacznie 8kg, do tej pory przytylam 1kg. :) Z tym, ze ja w tej chwili nie dietuje, jak mam na cos ochote to jem. Ale apetyt mam w sumie taki jak przed ciaza, nie jem jakos na potege. :) Waga i tak stoi w miejscu. :)

Dziewczyny, jestem tu nowa i prawdę mówiąc zarejestrowałam się tylko po to, żeby się Was poradzić. Jestem w kropce: mam skończone 30 lat, całe życie jestem otyła, teraz ważę 125 kg. Ostatnie lata to ciągły efekt jojo. Nie udaje mi się schudnąć a czas leci. Czy myślicie, że ciąża przy takiej wadze nie będzie zbyt dużym ryzykiem? Nic mi nie dolega, okres mam jak w zegarku, trwający 3-4 dni, nigdy nie miałam żadnych bóli menstruacyjnych itp. Jedynym problemem jest powracająca nadżerka, ale moja lekarka nie zalecała żadnych zabiegów, jako że jeszcze nie rodziłam. Chcielibyśmy już mieć dziecko, ale boję się o konsekwencje zdrowotne i o reakcję lekarzy. Z góry dziękuję za rady

Dziewczyny, jestem tu nowa i prawdę mówiąc zarejestrowałam się tylko po to, żeby się Was poradzić. Jestem w kropce: mam skończone 30 lat, całe życie jestem otyła, teraz ważę 125 kg. Ostatnie lata to ciągły efekt jojo. Nie udaje mi się schudnąć a czas leci. Czy myślicie, że ciąża przy takiej wadze nie będzie zbyt dużym ryzykiem? Nic mi nie dolega, okres mam jak w zegarku, trwający 3-4 dni, nigdy nie miałam żadnych bóli menstruacyjnych itp. Jedynym problemem jest powracająca nadżerka, ale moja lekarka nie zalecała żadnych zabiegów, jako że jeszcze nie rodziłam. Chcielibyśmy już mieć dziecko, ale boję się o konsekwencje zdrowotne i o reakcję lekarzy. Z góry dziękuję za rady
a co na to lekarka? rozmawiałaś z nią o swoich obawach?
Ja miałam ogromne problemy z zajściem w ciążę, dwie poroniłam, mój stary lekarz kazał mi schudnąć, bo niby od tego nie mogę zajść w ciaże, a jak zachodzę to nie mogę donosić :angry: a ważyłam wtedy 85 kg. trafiłam do mojej obecnej pani dr. zleciła badania hormonów i wyszło dlaczego nie mogę donosić ciąży, dała mi leki przy których jeszcze przytyłam, ale zaszłam w ciążę i donosiłam. Zaczynałam tamtą ciążę z wagą 96 kg, skończyłam z wagą 108 :-( Ginka bardzo pilnowała, żeby za dużo nie przytyła, ale dlatego, że bała się, że będę miała stan przedrzucawkowy (miałam nadciśnienie) i cukrzyca ciążowa, a to groźne dla malucha - obecnie też tego pilnuje!
Wiesz ja bym porozmawiała z lekarzem, popytała czy powinnam zrobić jakieś badania i zaczęła działać :-D nie wiem czy oglądasz czasem taki chyba angielski , program na TLC "porodówka" czasem te kobiety tam są bardzo duże i nikt się nie czepia :-D czy, chyba amerykański "ciąża z zaskoczenia" - bardzo mało tam szczupłych kobiet

Cześć dziewczyny,
Przeprowadzam badanie na temat nadciśnienia występującego w ciąży i czynników ryzyka które mogą predysponować do wystąpienia nadciśnienia w ciąży i połogu.
Jeżeli macie wolne około 10 minut zapraszam do wypełnienia ankiety ( w badaniu mogą wziąć udział wszystkie panie ciężarne oraz w okresie połogu niekoniecznie z nadciśnieniem)

link do ankiety
Nadciśnienie tętnicze a ciąża - ankieta z Ankietka.pl

Z góry dziękuję
Pozdrawiam serdecznie
Ania

reklama
Do góry