reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Otyłość w ciąży

hej hej :-)
agnella2 nie mam już mdłości - miałam do ok 16/17 tygodnia i wtedy też jadłam to co akurat musiałam czyli np krakersy słone bo na to miałam ochotę. Normalnie wcześniej nigdy nie miałam. Nie martw się na razie - jedz to co możesz. Jak pytałam mojej lekarki czy mogłam zaszkodzić maleństwu wysokim cukrem o którym wcześniej nie wiedziałam to powiedziała że dopiero od ok 24 tygodnia u dziecka może się odkładać zbyt wysoki cukier oraz inaczej działają hormony - dlatego wcześniej nie robi się tego obciążenia glukozą (oczywiście napisałam tak jak to pamiętam - padło jeszcze wiele mądrych słów których nie powtórzę ale mnie uspokoiły ;-) )
aisha272 Już taki fajne to Twoje maleństwo :-) taki konkretny dzidziuś . Ja idę na usg za tydzień i już się nie mogę doczekać. Współczuję przeziębienia - ja już w tym roku byłam chora i mam nadzieje, że już przed porodem to się nie powtórzy :-) w razie gdyby trzeba było to jest kilka leków, które mogą stosować kobiety w ciąży.
Rurka trzymam kciuki!!! jak się czujesz na diecie cukrzycowej? nie męczysz się?

reklama
Dzieki Madalena za pocieszenie!
Bo jak czytalam Was dziewczyny, zwlaszcza Ciebie Aisha (gratulacje!) , to mama ochote naprawde zaczac odmawiac sobie jedzenia :(U mnie jest juz jakies 7 kg na plusie, w tym ostatnie 2 w zeszlym tygodniu, a tak to stalo przez miesiac, po 'naglym wzroscie' o 4 kg na poczatku ciazy. Ale mowia mi ze to glownie woda, bo nie da sie tak szybko przytyc w tak krotkim czasie jedzac w miare normalnie (a nawet jedzac znacznie mniej...) i nie majac problemow z tarczyca.
No nic, poczekam az apetyt sie poprawi a waga, coz...nie wiem czy mozliwe jest zeby chocby zatrzymac jej wzrost :( 100 kg dzis rano na wadze widzialam ostatnio w 2012 roku po slubie :-(

NASZE TERMINY PORODÓW:-)

GRUDZIEŃ
bziumbzium - 9 grudzień

LUTY

oluchapoducha - 6 luty

Aisha272 - 6 luty
Madalena_82 - 16 luty

MARZEC
rurka - 14 marzec

KWIECIEŃ
karina34 - 13 kwiecień
agnella2 - 28 kwicień

MAJ
marietta1981 - 11maj
lisica - 22maj

ewelinax5 - 23 maj

MAMUSIE ROZPAKOWANE :):)

marysia868 - 30 paździerinka :)

Ano kawał chłopa już z tego mojego malucha;) ja zaczęłam tyć dopiero po przejściu na l4. w pracy nie miałam czasu myśleć o głodzie i jedzeniu, a spać szłam o 20 bo byłam taka zmęczona. Od września jestem na l4 i co wizyta to +2kg:( no ale chodzę spać późno, po północy i często nawet i o 22 jem drugą kolację:( staram się jeść codziennie jakieś dwa owoce, ale ostatnio to mnie ciągnie do słodkiego oj ciągnie. Choć chłopak ma być, więc nie wiem skąd to słodkie!!!:(
Chcę urodzić SN więc muszę się trochę pilnować, żeby nie wyhodować sobie giganta w brzuszku;)
Przeczytałam ten wątek od a do z i wiem, że otyłe ciężarówki są w stanie wcale w ciąży nie przytyć i takim zazdroszczę właśnie. Mnie w tej diecie cukrówek odstrasza ten chleb ciemny, bo mam po takim okropne zgagi. Zobaczymy co będzie dalej. Na razie walczę z przeziębieniem. Okropnie mnie głowa boli, wzięłam już dwa apapy i nadal nic nie pomaga.
Oluchapoducha a co u ciebie? Bo ostatnio pisałaś, że twója dzidzia większa jest niż myślałaś??

bo ja już sama nic nie rozumiem, na ostatnim usg wazyła 1250g i zaznaczył że to 30 tydzień, a Twój maluch waży bardzo podobnie w 28 tyg. a według pierwszego usg i badań z krwi beta hcg na chwilę obecną jestem w 29 tyg ciąży.
Mam dwa terminy 12 styczeń i 6 luty i już zgłupiałam, 27list. ide na wizytę do ginekologa i z nim to musze ustalić, bo to jest duża różnica między jednym a drugim terminem... nie wiem czy ten facet od usg jest wiarygodny :/ nic juz nie wiem powiem wam :/

hej :) agnella - buraki nie mają co prawda dużo żelaza ale bardzo poprawiają morfologię z jakiegoś powodu (słowa mojego lekarza:)) jak masz chęć to jedz śmiało :-) ale błagam!!! nie lekceważ kwasu foliowego!! co prawda najważniejszy jest pierwszy trymestr.. ale teraz też jest wazny!! jego brak może wpłynąć na zły rozwój układu nerwowego, mózgu.... codziennie łykaj kwas foliowy i to po dwie tabletki najlepiej jesli bieżesz zwykły folik czy cos w tym styul!!!

Dziewczyny, sam kwas to za mało, bo jak się ma blok enzymatyczny to się go nie przetwarza do formy aktywnej, trzeba wtedy lykac metafoline

olenka- zgadzam się... dlatego ja biore Femibin Natal on ma metafolinę właśnie

oluchapoducha - z tego co wiem to nabardziej wiarygodne USG (co do terminu porodu) to jest to do około 12tc bo później dzieciaczki różnie się rozwijają, jedne są wyższe inne cięższe.... ale lekarzem nie jestem.. to tylko doświadczenie z moich trzech ciąż :) ja bym się na Twoim miejscu trzymała terminu z pierwszego USG bo przecież owulacja mogła Ci się przesunąć... chyba że dokładnie wiesz kiedy zaszłaś... :tak:

Olucha wczoraj wg okresu był 28tydz, 6dzień i mały na usg waży 1266g, wg usg 28tydz 3 dzień. A są laski które na tym samym etapie mają dzieciaki ponad 1,5kg! Pytałam lekarki jak to jest z tym terminem i powiedziała, że po 22tyg każde dziecko rozwija się inaczej i nie ma możliwości wyznaczenia terminu porodu na podstawie wielkości. Różnice do 2tyg nie mają znaczenia podobno.
Dokładnie tak jak rurka pisze- najważniejsze jest to pierwsze usg w 1 trymestrze i data ostatniego okresu, wiec myślę, że ten pierwszy termin tj 6.02 jest bardziej prawidłowy. Tydzień ciąży określa się na podstawie 3 wymiarów - obwodu główki, brzuszka i długości kości udowej. Główka zawsze jest największa (u mnie o prawie 2 tyg większa w stosunku do brzuszka). Dopiero z tych 3 pomiarów robi się średnią i lekarz powinien podać ci średnią wielkość ciąży. Może ten co ci robił usg podał tylko wielkość z obwodu główki?
Pogadaj ze swoim ginem, żeby mieć pewność.

reklama
A w ogóle to spotkały mnie wczoraj dwie miłe rzeczy:p kobita w aptece zauważyła, że jestem w ciąży i poprosiła mnie bez kolejki:) a po drugie kupiłam sobie taki komplet ciążowy Ciążowy strój domowy (3 cz.) Modny • 149.99 zł • Bon prix i pasuje na mnie rozmiar 40/42 szok!!! Zwykle noszę 46/48:p:p
Może to drobiazgi, ale jakoś lepiej się poczułam:)

Do góry