reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Otyłość w ciąży

reklama
Marysia super, też bym chciała stracić po porodzie;) Jak się miewacie?

Myślę, że położnej chodziło o to, że jeszcze 10lat temu nie było tylu suplementów i rodziły się dzieci z wagą ok 3kg, a teraz średnia to 3800. Ja myślę, że to zależy od każdego dziecka indywidualnie, choć zamiast tabletek czy zastrzyków wolę zjeść jabłko albo wypić świeżo wyciskany sok:) Zawsze to mniej chemii:p

Marysia :) jestem pod wrażeniem i tez tak chce :) A jak się czujesz? kondycyjnie jest to mocno odczuwalny spadek? takim krótkim czasie -11 kg to musi być rewelacja :)
jeśli chodzi o suplementy to chyba nie jest to prawda. Ja się urodziłam 30 lat temu :) i ważyłam 3750 a nie sądzę żeby wtedy jakieś suplementy były. Moja rówieśnica urodziła się ponad 4 kg a moja kuzynka 2 lata temu urodziła 2,5 kg córeczkę w terminie - więc może to jest tak że z dużych dzieci rodzą się duże dzieci a z małych małe :). jedyne co moja lekarka mówiła, jak pytałam ją o otyłość w ciąży, że często zdarza się, że duże mamy rodzą mniejsze dzieci - właśnie mniej niż 3 kg i powiedziała jeszcze, żeby się tym nie martwić bo łatwiej się urodzi :)

Marysia, gratuluje spadku!
Ja na razie na wadze podobnie, ok 99 kg czyli jakies 6-7 kg wiecej niz na poczatku...ale jestem mimo to w szoku bo zamowilam na ebayu kilka ciazowych ubran, dobrze ze byly tanie, bo mimo ze wzielam rozmiar wieksze niz przed ciaza, czyli 16, a wczesniej nosilam 14 spokojnie, to i tak sa za ciasne w biodrach i na tylku...a sa takie duze, spadalaby ze mnie jeszcze w lipcu...nie wiem skad sie to wszystko wzielo ani kiedy :( nie moge niestety kupic nastepnych w rozmiarze 18, musze chodzic w tym co mam :( chcialabym zeby mi tez tak szybko i ladnie spadlo jak Tobie Marysiu no ale jesli nie to coz, trzeba bedzie temu pomoc..anajgorsze chyba przede mna, teraz dopiero dzidzia bedzie rosla porzadnie jak 17ty tydzien juz skonczony prawie.
Co do burakow to wiem ze maja wysokie IG ale niestety nie wiem czy mam cukrzyce ciazowa, tego wlasnie chcialam sie dowiedziec a lekarze tak szybko zbywali pacjentki...ale wiem ze mocz tez moze to wykryc, a tam nic nie znalezli wiec musze im wierzyc ze jest ok :)

Agnella2 - test obciążenia glukozą 75g robi się gdzieś 23-27tc, przynajmniej u nas na śląsku wszyscy tak mają. Na pierwszej morfologii krwi i moczu miałam też badaną glukozę ( w 1trymestrze). Lekarka mówiła, że jak w moczu wyjdzie cukier to robi się to obciążenie glukozą wcześniej.
co do ubrań jeżeli są za małe na tyłku i w biodrach to może woda zatrzymuje ci się w organizmie i jesteś opuchnięta w tych miejscach? Ja mam strasznie opuchnięte stopy i dłonie, buty muszę kupować przynajmniej 1 rozmiar większy, a obrączki to już od 2miesięcy nie jestem w stanie włożyć.
Za to ciuchy ciążowe noszę o rozmiar mniejsze niż przed ciążą, w sumie tylko brzuch mi urósł, a tak to nawet chyba wyszczuplałam, bo mąż mówi, że w końcu jak mnie przytula to czuje żeberka:p

Już sama nie wiem co myśleć o tych suplementach, chyba faktycznie nie ma jakieś reguły, Ale chyba wolę zostać przy owocach i sokach niż tabletkach, bo po nich się źle czułam.
Miłego dnia laski!

Nie, nie mialam testu obciazenia glukoza ale jestem dopiero w 17 tygodniu wiec pewnie za wczesnie jest w takim razie. Ale nastepnym razem nie popuszcze i zapytam.

Zatrzymanie wody mam na pewno, zauwazylam juz w 7myn tyg ciazy. Nie moglam nic jesc a nagle sie 'powiekszylam'. Natomiast to ze troche przytylam (brzuch duzy, ten 'gorny' a przeciaez dzieciatko jeszcze malenkie jest) to inna sprawa chyba...w pierwszym trymestrze tylko chleb wchodzil i makaron ktorych nie jadlam wczesniej za duzo, no i brak ruchu ktorego wczesniej bylo sporo :(

reklama
dziewczyny kochane!!!!!!!!! potrzebuję wsparcia i kopa w tyłek!!!!!!!!!!!!

... wlazłam dzisiaj na wagę :szok::szok::szok: przeanalizowałam wszystko bardzo dokładnie i bez oszukiwania się!!!( jak do tej pory...) tak ja przytyłam już 12 kilo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! jak to sobie uświadomiłam...(dokładnie to że przez ciążą przecież ważyłam jeszcze dwa kilo mniej niż zakodowałam w swojej głowie...) ale teraz to już szczyt przez ostatnie dwa tygodnie przytyłam 2,3 kg!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! w DWA TYGODNIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! błagam was zróbcie coś ze mną bo to jest masakra jakaś!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! wpieprzam słodycze... nie umiem się powstrzymać :-:)-:)-( codziennie powtarzam sobie że dzisiaj dość... i.. a to ktoś wpadnie a to ja do kogoś a to mąż coś kupi... i żrę... bo inaczej tego nie nazwę :-(

właśnie piję gorzką herbatę i zjadłam sniadanie: trzy malutkie kromki razowego (bez masła) i moskaliki ...
od dzisiaj obiecuję trzymać się cukrzycowej... choć nie mam cukrzycy.... ale muszę... ja ledwo chodzę... spojenie łonowe tak mnie boli że naprawdę aż łzy w oczach mam czasami.... tak samo kręgosłup...:-(

prosze was... czy mogę tu się spowiadać z moich grzechów ??? ja muszę mieć jakiś bat nad sobą chyba...:( a wy macie być surowe i pocisnąć mi w razie potrzeby! proszę.. liczę na was... bo trochę się podłamałam dzisiaj....

Do góry