reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Otyłość w ciąży

Nie martw sie na zapas, ja na usg uslyszalam ze nie widac zoladka.. i z nerwami czekamlam na drugie usg ale przed nimsie najadlam,bo lekarka stwierdzilam ze moze zoladek nie byl wypelniony,i na drugim usg zoladek juzbyl. Tak samo nie mogla stwierdzic czy sa nerki,ale ze pecherz byl pelny to powiedziala zemusza byc. Z usg nie wiem tylko czy ma ciaglosc wargi bo zaslanial sie reka, nie mozna bylo stwierdzic czy ma cale rece i nogi co jest dziwne skoro zaslanial sie reka to chyba bylo widac.. noi jakis zyl plucnych,ale tego w pozniejszym czasie ze wzgledu na otylosc rowniez nie bedzie mozna stwierdzic

reklama
O matko, współczuje! :( Nie chce wiedzieć, co musiałaś przeżywać.. Niestety USG czasem lubi płatać figle, tak też sobie to tłumaczę próbując się na siłę uspokoić. wiem, że mały leży miednicowo (już na 99,9% będzie cc), więc brzuszek mu lekarz badał akurat tam gdzie mam najwięcej sadełka (w dole brzucha). Liczę na to, że przez to wymiary są nieprawidłowe, że może gorzej widać, ale są to jedynie moje pocieszajki. :-(
Niby lekarz mi mówił, że mimo mojej wagi większej dziecko może być małe ze względu na to, że ja sama jako niemowlak nie byłam ogromna - w 38 tyg ważyłam 2200. Mam nadzieję, że mój synuś jednak nie zatrzyma się na takiej wadze. Ale czy to może mieć jakiś wpływ?:baffled:

Raczej nie, twoja waga urodzeniowa raczej nie ma wplywu na to ile bedzie wazylo twoje diecko,ja bym chciala rodzic sn i chcialabym zeby mlody wazyl tak do 3kg,ale tego sie nie da zaplanowac. Syna urodzilam cc 3600 57cm, jak dla mnie to duzy nie byl,ale wiadomo przy 2kg to byl duzy. Napewno na wage naszych dzieci ma wplyw co jemy, fast foofy slodycze - dzieci rodza sie ciezsze. Ja jestem w 23 tc i nasz wazy pol kg, a kolezanki corka (ktora jeduuzo slodyczy) 28tc 1500, uwazam ze to duzo szczegolnie ze to tylko 5tyg roznicy.

O, znalazłam wątek akurat dla mnie :-D:-D

Mogę dołączyć?

Już się spowiadam:
wzrost 170, waga 104 kg, 20 tydzień ciąży
od początku przyty... schudłam 4kg (było 107).
gin zadowolona, ale to głównie zasługa diety cukrzycowej

z dolegliwości: mam nietolerancję glukozy, kołacze mi serce, bolą mnie nogi :szok: jeśli ktoś ma rady związane z drugą i trzecią dolegliwością, chętnie skorzystam ;-)

oluchapoducha, mnie na każdym usg (i tym przez brzuch i transwaginalnym) mówili, że "mniej widać przez tłuszczyk". Ale coś tam zobaczyli i zmierzyli. teraz czekam na połówkowe. i odczuwam lekki stres :dry:

Cherie, dzidzia chyba zdąży jeszcze urosnąć? Nie martw się za bardzo. Ja jak się urodziłam ważyłam 2200, a moja córka 2400.W pierwszej ciąży jadłam bardzo dużo, zwłaszcza słodyczy, a jak widać wpływu na jej wagę to nie miało.

Gosianati, są różne ziołowe specyfiki i herbatki na obniżenie, ale nie wiem, czy bezpieczne w ciąży. Życzę, żeby udało się uniknąć szpitala. Tylko uważaj, bo wysokie ciśnienie może też grozić zatruciem ciążowym.

Marysia, współczuję nerwów. Zapewne wszystko jest OK, tylko nie dostrzegli, czego trzeba. A w którym tygodniu robiłaś badanie?

Marysia faktycznie roznica ogromna.. jak widac co organizm to inna waga. Ja sobie slodyczy nie odmawiam, ale jem bardzo rzadko bo zwyczajnie nie mam na nie ochoty. Bardziej moj apetyt na slodkie zaspokaja nektarynka, brzoskwinia czy jabuszko. No i wpieprzam slonecznik,ten swiezy, tonami. Az bola palce :)

Witaj Kulka :) widze ze tez mialas cudowna wage urodzeniowa :) ja tez 2200 wazylam, az dziwne, bo teraz wygladam jak paczek :) mama mowi ze sterydy na krtan mnie tak zalatwily, ale czy ja wiem? Nigdy sobie nie odmawialam czekoladek ;) Co do serducha to jedynie jakies te betablokery, ale to juz od lekarza zalezy czy poda - mi moj kardiolog dac nie chcial chocbym rozbila namiot pod gabinetem :) mowil, ze kazdy lek na serce, jesli tylko zaburzeni nie sa grozne, jest zbedny a nawet moze dzidzi zaszkodzic. I w sumie dobrze, ze tak mnie trzymal bo kolatania przeszly same :) a mialas problemy z serduchem przed ciaza?

Teraz w srode okaze sie ile maly przytyl przez 9 dni. Jak cos bedzie nie tak to szpital.. :<

Kulka z kolatanie idz do lekarza a nawet kardiologa,niby w ciazy to normalne,ale jak bylam w szpitalu to byla dziewczyna ktora tez miala problemy szybko meczyla i miala kolatania serca i to nie jest normalny objaw. Szczegolnie patrz na cisnienie i tetno moze masz za wysokie. Za duzo lekow w ciazy to tez niezbytdobre.. ja walcze z anemia na tabletkipatrzec juz nie moge, buraki..jakos mi nie pomogly..pomaraancze tez nie..szpinaku nie lubie..wiecjuz sama nie wiem..
A dzis mam na cosochote iii nie wiem na co :/

Ja usg robilam na przelomie 22/23tydzien . Moje sloneczko wlasnie usnelo wiec ide cos zjesc. A i mnie tez puchna nogi ale ja okladam je lodem i nastepnego dnia jest okej.

Hej Wam :)

Marysia Kurcze niedobrze, że olałaś skierowanie do szpitala :/ ja co prawda pierwszy raz z ciśnieniem w szpitalu byłam w 32 tc i wtedy mi powiedzieli, że jak w domu będę miała 140/90 mam od razu do szpitala jechać, a tak to mi w ciąży wcześniej tylko dwa razy skoczyło ciśnienie (na wizytach, tak to miałam w górnych granicach normy) miałam brać asmag chyba najpierw trzy później sześć tabletek dziennie... i się trzymało jakoś do 38 tc kiedy walnęło mi takie zatrucie ciążowe że ho ho... i to momentalnie- pierwszy pomiar był 140/95, po dwóch godzinach spadł do 125/72, a później wieczorem miałam już 150/100, dwie godziny później w szpitalu przyjmowali mnie z 160/105.... białkomocz jak cholera (dwa dni wcześniej robiłam badanie moczu i wyniki były idealne ;) i wtedy zaczęła się walka tak na prawdę już o nasz życie... a i w domu kontrolowałam ciśnienie od 14tc... trzy razy dziennie o tej samej porze i zapisy miałam przedstawiać na wizytach... nie chcę Cię straszyć ani nic, ale na prawdę trzeba uważać tym bardziej, że masz w domu takie ciśnienie...
Co do wagi dziecka- waga urodzinowa rodziców ma wpływ na wagę urodzeniową ich dzieci, jedzenie nie ;) ewentualnie przy cukrzycy ciążowej ;) wtedy dzieci mogą być za duże albo za małe :) i 5 tygodni w ciąży szczególnie właśnie w tym okresie co pisałaś to dla dziecka ogromna różnica ;) właśnie w trzecim trymestrze tylko rośnie bo już ma wszystko co ma mieć ;) co do walki z anemią to mi też nic nie pomagało- naturalne środki (buraki, szpinak itp) pogarszały sytuację, bo mi organizm tego nie przyjmował wcale, tabletki, ampułki do picia też o kant d... rozbić ;) z anemią się borykałam jeszcze ok ośmiu miesięcy po porodzie :)

Cheri nic się nie martw :) będzie gitara :) zobaczysz, że szkrabek jeszcze nabierze ciałka ;) stres niczemu nie służy :) Będzie dobrze&&&&

Kulka Witam Cię i ja :) ja co prawda już po ciąży, ale lubię tu zaglądać i czekam, aż znowu będę mogła napisać, że jest fasolka ;) no to jesteś na półmetku- super :) bolące nogi niwelowałam leżeniem z nogami w górze wieczorami i moczeniem w chłodnej wodzie :p czasem mój S masaż mi fundował :D co do kołatania- kardiolog kazał dużo wody pić, bo u mnie takie rzeczy przez zastawkę niedomykającą się,a poza tym na pewno pogoda daje teraz popalić ;) a waga bardzo ładna :) ja w całej ciąży przytyłam tylko 5 kg na szczęście bez diety cukrzycowej, ale z wysiłkiem, bo mnie dużo mdliło i odrzucało z jedzenia- najgorzej było jak poczułam cebulę :D co do USG, ja byłam prywatnie- za 200 zł dostaliśmy zdjęcia i filmik :) wszystkie pomiary porobione, lekarz miły powiedział tylko, że mam trochę ciałka ale damy radę i było wszystko widać- więc to chyba zależy od sprzęty- chociaż na sprzęcie w przychodni też mierzyli co chcieli ale co jak co na brzuchu ciałka mam :D

Trzymajcie się mocno i nogi razem do terminów ;)

O kurcze! To faktycznie mama dzielna! :D

Indziorka, wlasnie jak tu sie nie stresowac :p odliczam do tej srody, bede trzasc gaciami przed badaniem, bo waga wagą ale ten mniejszy brzuszek dziecka mnie dobija :(

Co do masazy, ja uwielbiam jak sa jakies mecze czy wyscigi - maz pasjonat sportu lubi sobie takie ogladac a ze ja nie lubie to zawsze mu mowilam ze bede sie nudzic na tych seansach. No to wymyslil ze bedzie mnie masowal, no i tak sie juz przyjelo, ze kazdy mecz mam masaz stop :D bardzo pomaga w ciazy, chyba dzieki tym masazom jeszcze nie napuchlam :d takze polecam :)

Pomiary duzo zaleza od sprzetu, jak z poczatku chodzilam do lekarza na nfz to mi mowil ze dziecko jest duuuzo za male, wtedy to jeszcze taka fasolina byla, a poszlam pozniej do szpitala gdzie mieli juz usg lepsze i lekarz mowil ze pomiary sa ok, ze wcale nie jest mniejsze. To tym bardziej gorszy sprzet przy brzuchu mniej pokaze.. :)

reklama
Do góry