reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Otyłość w ciąży

;) cześć dziewczyny ;) czytam Was od czasu do czasu i mam pytanie kiedy wasze dzidzie zaczely kopac? ja jestem prawie w 21 tyg i nadal za bardzo nic nie czuje, czasem tylko jak na lewym boku leze to dzidzia sie poruszy, a tak to wcale jej nie czuje...nie wiem czy jest to spowodowane moja nadwaga i tluszczykiem czy moze dzidzia jest leniwa...badz co gorsze cos jej dolega... ;( ? Napiszcie jak bylo u Was ;)

Lolcia91 ja też bardzo długo czekałam na pierwsze ruchy dzieciątka, dopiero w 20 tyg.je poczułam. Od tego momentu codziennie czuję dzidzię, ale nie są to jakieś kopnięcia tylko delikatny ruch - jeden moment. Zdarza się to kilka razy dziennie (zwłaszcza wieczorem jak odpoczywam:-D ).
Na pewno nic Twojemu maleństwu nie dolega, jest po prostu jeszcze za malutkie, żeby tak wyraźnie dokazywać! Doczekasz się za kilka tyg. porządnych kopniaków (a właściwie doczekamy się, bo jesteśmy na tym samym etapie ciąży:tak:)

Dziewczyny przeżywam to USG połówkowe dosłownie "jak stonka wykopki ziemniaków":p Czas mi się tak strasznie dłuuuuuuży, mam na 18:30, jeszcze całe 3 godziny.............................:confused2:

:-):-):-)

Ostatnia edycja:
reklama
Lolcia 91, ja zaczęłam też czuć ruchy później niż szczuplaczki, na początku niewiele, takie tam 'skubnięcia' w środku. A 3 tyg później młody patatajał jak dziki guziec po moim brzuchu, i to tak trwało miesiąc ponad, prawie 2. Teraz jest dużo spokojniejszy bo i miejsca coraz mniej.
Ale jeśli uznasz, że coś tam za cicho jest - wal na Izbę Przyjęć do szpitala. Ja maiałam tak raz i nie żałuję, że pojechałam sprawdzić. Na miejscu się okazało, że wszystko gra i buczy ;)

Krakowianka_12 - trzymam &&&&&&&&&& za USG, dobrego odbioru :)))

dzięki dziewuszki za rady ;)
december- czy Twoj brzusio dużo urósł? widać, ze to ciazowy? bo u mnie w sumie choc niby rośnie pomalutku to wydaje mi sie ze brzuch jest bardziej "tłuszczykowy" niz "dzidziusiowy" i jakoś ciezko mi uwierzyc że za 2 miesiące moze duzo urosnac i stac sie ciazowy.. :O hehe ;))

Lolcia91 - mój brzuch zmienił kształt dopiero jakieś 2 tyg temu. Do tego czasu NIC nie było widać, żadnej różnicy. Mam sporą otyłość brzuszną dodatkowo jestem bardzo wysoka, gdzieś się ta ciąża chowała skutecznie :)

Teraz wybiło mnie pod biustem. Ale nadal mam wyraźny kształt litery B - fałdka dolna i górna :) Obawiam się, że nie doczekam pięknęgo kształtu brzucha ciążowego :)

Będziemy mieli SYNECZKA:-D

gratulacje :)
Ludzie u mnie różnie odbierają moją ciążę - nie którzy by pomyśleli że na prawdę się spasłam... ale jak nie widzą brzucha bo brzuch już bardziej taki okrągły jest.. bo jestem niska i to daje efekt takiej kulki..
a ruchy pierwsze o dziwo poczułam w 18t1d ale to właśnie takie nieregularne.. a od 19t6d już pojawiały się kopniaczki i zaczęły że tak powiem stabilizować..
teraz to jest już bardziej rozpychanie..
ruchy dziecka przeważnie zależą od wewnętrznej budowy ciąży, myślę że tłuszczyk nie jest aż takim górującym czynnikiem ograniczającym odczuwanie ruchów - raczej może ruchów to aż tak nie tylko kopniaczki na pewno da się wyczuć ;)

Mysle ze z brzuszkiem to zalezy nie tylko od sadelka ale i od tego jak ciaze nosimy. Nawet u szczuplutkich kobiet, czesto pozostaje ona bardzo niepozorna, wiec... Mnie brzuch dosc szybko sie pojawil, ale wygladal bardziej na "powiekszenie dobrobytu" niz na ciaze - jak normalnie "ciezarowki" wygladaja jakby polknely pilke, tak ja wygladalam jakbym polknela zwiniety spiwor. Normalnie jakby zoladek chcial sie ewakuowac a nie macica rosla. I calkiem sporo niezorientowanych ludkow myslalo ze mi sie po prostu tyje na angielskim wikcie.:-D

Krakowianka, gratulacje!

reklama
Do góry