reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Otyłość w ciąży

Lolcia, nie jestem pewna... 5,6? Waga dziecka to akurat nie ma znaczenia - Karol ze swoja robil za duze dziecko :)szok:), tu norma sa takie na 2kg podobno. 5 tygodni mlodszy, to by znaczylo ze zaciazyla o dobry cykl dalej?? Hmm... Ciekawe! Zaraz zaczne wierzyc w muzulmanskie teorie.;-) Wiesz, pewnie jakies wytlumaczenie jest, tylko mi do glowy nie przychodzi przed poranna kawa. Swoja droga anomalie sie zdarzaja i przy regularnych cyklach - wpadlam z bliznietami na 2 dni przed @, co wydawac sie moze niemozliwe.
*martusia*, z waga nie, masz racje, ale waga czasem wali po hormonach i zaczyna sie cyrk. Przy gwaltownym odchudzaniu lubi sie zatrzymac cykl, prawda? Przyroda reaguje na wyniszczenie organizmu matki, zatem odbiera jej szanse zajscia w ciaze bo raz ze male jest prawdopodobienstwo donoszenia, dwa ze moglo by sie to skonczyc tragicznie dla samej kobiety. Duza otylosc tez moze "rozwalic" gospodarke hormonalna. Zwlaszcza, jesli nie jest to tzw. otylosc prosta.
Ainhoa, a niech sie cmokna! Z waga 4kg to nie jest dramat, moj najstarszy mial 4,350, z tym ze nie mial cech hipertroficznych. Zuzia ma, ale nawet nie bede sie tu silic na "niestety" bo to nie jest problem skoro juz sie urodzila - moglby byc przy porodzie. Mala jest sliczna po prostu! I bedzie pieknie rosla i wszystko jest ok.
A tak BTW, to zdarzylo mi sie na zywca widziec noworodka o wadze 5,600 - to byl klocek! Zuzia przy nim to drobinka.;-)

reklama
Dzień dobry dziewczynki:) Zuzia śpi po MM. Nadal wspomagamy się MM, ale już tylko wtedy jak się drze, że w mleczarni jest pusto;p Póki co noc była przespana bez MM:) Jedne co nas denerwuje po MM to brak kupki:( Nie wiem jak ją popędzić, masowałam po brzuszku trochę, jeszcze jak się obudzi bez kupki to poklepie trochę po tej słodkiej dupce:D
Nasz mały smokozord miał 4 kg przy urodzeniu, możecie mi powiedzieć jak ja ją wypchnęłam?!?! Mam wpisane w książeczkę zdrowia Hipertrofia płodu;/

A teraz nasza mała:

Zobacz załącznik 492960Zobacz załącznik 492961Zobacz załącznik 492962Zobacz załącznik 492963

Ale słodka mała panienka ;)) i też ma bujną czuprynkę ;) No 4kg to już klopsik;-) ale najważniejsze, że jest cała, zdrowa i śliczna :tak: Ja się modlę, aby mój Jasiek dobił chociaż do tych 3 kg:-(

Ainhoa śliczna mała Zuzanka :) Gratulacje raz jeszcze :)

My walczymy z diagnozami. Plamy na skórze Borka są niepokojące, nikt nam nie umie powiedzieć co to jest. Wkrótce spotkanie z genetykiem, który ma wykluczyć bardzo groźną chorobę.

Dziś szczepienie 5w1 i USG głowy i brzuszka (do diagnozy plam).

Miłego dnia kochane :)

Marcia - pozwoliłąm sobie dodać Cię na FB :) dzięki za przyjęcie :)

Oby okazało się, że to nic groźnego ! Nie martw się na zapas, bo oszalejesz. A możliwe jest, że to są takie znamiona? Czy znamiona powinny być od razu po urodzeniu? Trzymam kciuki, aby wszystko było ok.

Dzień dobry dziewczynki:) Zuzia śpi po MM. Nadal wspomagamy się MM, ale już tylko wtedy jak się drze, że w mleczarni jest pusto;p Póki co noc była przespana bez MM:) Jedne co nas denerwuje po MM to brak kupki:( Nie wiem jak ją popędzić, masowałam po brzuszku trochę, jeszcze jak się obudzi bez kupki to poklepie trochę po tej słodkiej dupce:D
Nasz mały smokozord miał 4 kg przy urodzeniu, możecie mi powiedzieć jak ja ją wypchnęłam?!?! Mam wpisane w książeczkę zdrowia Hipertrofia płodu;/

A teraz nasza mała:

Zobacz załącznik 492960Zobacz załącznik 492961Zobacz załącznik 492962Zobacz załącznik 492963

SLICZNOTA :-) :-) moj pierworodny tez miał 4 kg to cie rozumie:sorry:po porodzie przez trzy tyg na d...ie nie mogłam siedziec:eek: a na usg wychodziło ci ze mała taka duza bedzie?

SLICZNOTA :-) :-) moj pierworodny tez miał 4 kg to cie rozumie:sorry:po porodzie przez trzy tyg na d...ie nie mogłam siedziec:eek: a na usg wychodziło ci ze mała taka duza bedzie?
Właśnie nie! Na ostatnim USG, 11 dni przed porodem miała ok. 3 kg;/

Kłaczku, jakie Zuza ma cechy hipertroficzne?? Prócz włosków na małżowinach usznych i po prostu większej postury nic nie zauważyłam...

Ostatnia edycja:
Ainhoa ciekawe kto bardziej lubi różowy Zuzka czy jej mama ? ;)))
Eh to może i u mnie tak będzie, że teraz waga dzidzi pokazuje 2,6 a urodzi się klocuszek ;P

Anhoa - gratulacje jeszcze raz - śliczna ta twoja rózowa landrynka :-)

december - nie martw się na zapas - zobaczysz, że wszystko będzie dobrze. oże to sa jakieś chwilowe przebarwienia, które znikną z czasem. u dzieci po porodach różne rzeczy wychodza i to nie koniecznie po kilku dobach od razu.

lolcia91 - nie martw się tą waga tak bardzo - wszystko będzie dobrze. ja urodziłam łobuza 2500 i bez problemu się chował. Po kilku tygodniach nadrobił wagę w ekspresowym tempie a po za tym chyba lepiej jesli dziecko jest szczuplejsze to nie będzie miało skłonności może do późniejszego tycia. A wagę dzieck alekarze obliczają wg dłygości kości udowej albo piszczelowej i obwodu brzucha i głowy. Może się okazać że maluszek będzie niski a grubiutki i dlatego lekarzowi wychodzi 2600 g ....

hejo :)

Ainhoa sliczna masz core :)
Lolcia teraz przez Ciebie ja sie stresuje ze skoro mialam nieregularne miesiaczki a potem juz regularne przez tabsy anty to i mi wyjdzie ze ciaza mniejsza... ale bym sie porzadnie wku***la :wściekła/y:
Kłaczku no tak przez odchudzanie cykl czasem sie rozjezdza. ale problem z donoszeniem to chyba juz jakies ekstremum. chociaz ogladalam program o anorektyczce w ciazy. ale nie wiem nie znam sie az tak.

jej moj syn to maly sadysta! jak nie kopnie w biodro to sie tak bolesnie wygina albo jak chodze to czasem strasznie napiera az lzy leca. skad w tym malym cialku tyle sily sie pytam? i prosze go zeby juz sie uspokoil to on bardziej... ech.

Anioha cud, miód i malina- normlanie tak śliczna córa której oczywiście z całego serca gratuluję :)

poza tym witam wszystkie Ciężarówki, żeby nadrobić czas jak nie mam dostępu do internetu to potrzeba ogrom czasu tak się rozpisujecie i tyle wątków się przewija :p

ja dzisiaj już sobie jedno łóżeczko w połowie przygotowałam jeszcze sprawy bardziej kosmetyczne zostały, bo na początku będę jakiś miesiąc może dwa w domu rodzinnym :) nie wiem jak to psychicznie wytrzymam bo moja mama jak jej się okres zbliża jest nie do zniesienia po prostu :p i zajmuję się dosyć dużo synkiem siostry ( ma 5,5 miesiąca :p)

Miłego dnia życzę :)

reklama
Lolcia, nie panikuj, czasem waga urodzeniowa odbiega od szacowanej nawet o kg. Spokojnie!

*martusia*, osobom wyniszczonym przewaznie cykl sie blokuje - jak pisalam, chodzi o unikniecie ciazy, ktora w zasadzie nie ma szans na donoszenie, a moglaby wykonczyc organizm matki. Natura w ten sposob chroni "samice", ktora w przyszlosci moze wydac na swiat potomstwo, tylko musi sie doprowadzic do "stanu uzywalnosci". Podobnie jesli chodzi o wczesne poronienia - czesto jest to po prostu eliminacja plodu, ktory jest zbyt uszkodzony zeby zyc poza organizmem matki. Natura eliminuje go wczesniej, zeby po pierwsze nie eksploatowac organizmu samicy ciaza skazana na niepowodzenie, po drugie zeby dac jej szanse na wczesniejsze niz po pelnej ciazy zaplodnienie i wydanie na swiat zdrowego potomstwa. Po prostu tak jest lepiej dla przetrwania gatunku. Podobnie dzieje sie w swiecie zwierzat, od ktorego tak sie zazwyczaj odzegnujemy - ta sama w sumie przyroda.

Aha! Znalazlam nowa wyrosl w pyszczu mojego syna. Pilnowalam dolnej dwojki bo sie wydawala juz, a marudzil i mial wolniejsza kupke, wiec cos na rzeczy bylo. Dolnej dwojki nie ma, jest gorna. Dolne jedynki i gorna dwojka... Szczerbol.

Do góry