reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Otyłość w ciąży

Pięknie wyglądacie dziewczyny:* Ja również niewidze tych kg!!! :o
Dominik ma infekcję wirusową :/ i jakby tego bylo mało zapalenie spojówek :( Spytałam o Groprinosin i lekarka powiedziala że Dominik jest za mały :o i odradziła stosowanie Dentinoxu bo ma w skladzie lidokainę która działa przez chwilę a trafia do krwioobiegu i może zaszkodzić :o Poleciła Anaftin baby.

Napisane na SM-A310F w aplikacji Forum BabyBoom
O masz....
A u mnie starszy dostawał groprinosin jak miał 5 miesięcy. A ja filipowi podaję. Dobrze ze jutro mamy wizytę.
Zuza dużo zdrówka dla Dominika. Oby szybko przeszło

f2wl2n0a5jm4l1ng.png

reklama
A czemu tak nie chciałaś 2?

f2wl2n0a5jm4l1ng.png
Najpierw nie chciałam, bo syn był mały i oszalalabym z 2 maluchami. Wtedy jeszcze brałam pod uwagę "kiedyś". Potem jak miał 3 lata, poszedł do przedszkola, a ja do pracy to szybko zrobiłam się wygodna. Podobało mi się, że jest coraz starszy odchowany, samodzielny i za nic w świecie nie chciało mi się być w ciąży, rodzić, karmić, wstawać w nocy. Niemowlaki mnie nie rozczulaly, raczej wzbudzaly we mnie lęk. Mąż podzielał moje zdanie i tak sobie żyliśmy szczęśliwie :) Rok temu syn zakochał się w dzidziusiach i zaczął marudzić, że chciałby dzidzię. Jakoś tak powolutku rozbudził we mnie instynkt na nowo. Przegadaliśmy sprawę z mężem, zdecydowaliśmy się, że będzie drugie, ale daliśmy sobie jeszcze kilka miesiecy czasu. Potem pierwszy strzał i od razu ciąża :D

p19uqqmzxqi22hcj.png

Jo, z gazem się jeszcze nie wypowiem bo na razie ogrzewamy dom węglem i drzewem. Przyszłą zimę pewnie będziemy już na swoim i tam mamy piecyk gazowy i się okaże ile nam wyjdzie. Tanio na pewno nie będzie, dlatego będziemy dogrzewac kominkiem. No ale dużo zależy od tego czy masz ocieplony dom i strych. No i sam piecyk gazowy jest bardzo ważny. Znajomi robili próbę ogrzewania domu tylko gazem i wychodziło im 50 zl dziennie. Nowy dom, wszędzie ocieplony, powierzchnia trochę ponad 100 m2. A nie było wtedy takich mrozów jak teraz.

Zuza mi też pediatra polecala anaftin baby. Ale jedziemy cały czas na dentinoxie. Nic nie mówiła o jego skutkach ubocznych.
Na katar dajemy sól morską czy wodę fizjologiczna, plasterki i maść aromactiv no i inhalacje. Dawalam też kropelki do nosa, ale po nich było tylko gorzej.

Apropo zimy, ile płacicie za gaz w okresie grzewczym jeśli ogrzewacie gazem oczywiście?
Myślimy żeby już w przyszłym roku przejść całkiem na gaz bo teraz piec plus kominek i nie mam pojęcia jak to wyjdzie. To nasza 4 zima po powrocie i chyba najzimniejsza brrrr.
Do kominka mamy drzewo plus trociny w kostkach.
Mamy solary do grzania wody ale to dopiero po połowie marca do końca października nagrzewa wodę jak jest słońce. Komfort w lecie ogromny.

Się wypowiem, bo ostatnio ten temat był u nas w domu poruszany.
Zależy od metrażu i samego budynku. Mój mąż jest monterem tego typu instalacji i jak chciałam wynająć mieszkanie z ogrzewaniem gazowym, to kategorycznie powiedział NIE. Metraż był ok 120mkw i jak sam policzył, przy niezbyt mroźniej zimie to koszt ok 1000zł miesięcznie.

Zuza, duuuużo zdrówka dla maluszka, a dla Ciebie siły! Nie ma jakiegoś innego odpowiednika na wirusy dla mniejszych dzieci?

Ka, w ciąży każdy brzusio jest ładny [emoji1] trzeba by chyba z 200 kg ważyć, albo i więcej, żeby tego widać nie było ;)

Edysiek, nasi znajomi to poszli na całość, różnica wieku między ich dziećmi to jakieś 12-14 mcy (nie pamiętam dokładnie :(), przez pierwsze trzy lata mieli armagedon istny i zero życia, tym bardziej, że te ich dzieci to takie chorowitki (i to nie grypy, przeziębienia, tylko niestety trudniejsze sprawy) i dopiero teraz zaczynają żyć i mimo wszystko ponoć nie żałują takiego rozwoju sytuacji ;)

U nas nie mam pojęcia jak będzie. Chciałabym, aby Pyrka nie była jedynakiem, sami z mężem jesteśmy i to żadna frajda. Ale najmłodsza nie jestem już w 1 ciąży, zanim dojdę do siebie, zanim znowu naszprycuję się hormonami jak kurczak i zanim się uda, to w cale nie mam tak dużo czasu [emoji33] a czuję, że już z 1 dzieciątkiem będę wypruta na maksa [emoji23]

A póki nie jestem wypruta to w środę idę do fryzjera [emoji1] Od września nie byłam i już chyba trochę jak sprany mop wyglądam [emoji23]

8une3e3kck8m6mea.png

Zuza, zdrówka dla Dominisia i cierpliwości dla Ciebie [emoji8]

Colorado, zobaczymy jak z tym moim brzuchem. Dziś mam fazę "nigdy się nie uda" :( a zaraz 33 urodziny...

Napisane na WAS-LX1 w aplikacji Forum BabyBoom

Jo, z gazem się jeszcze nie wypowiem bo na razie ogrzewamy dom węglem i drzewem. Przyszłą zimę pewnie będziemy już na swoim i tam mamy piecyk gazowy i się okaże ile nam wyjdzie. Tanio na pewno nie będzie, dlatego będziemy dogrzewac kominkiem. No ale dużo zależy od tego czy masz ocieplony dom i strych. No i sam piecyk gazowy jest bardzo ważny. Znajomi robili próbę ogrzewania domu tylko gazem i wychodziło im 50 zl dziennie. Nowy dom, wszędzie ocieplony, powierzchnia trochę ponad 100 m2. A nie było wtedy takich mrozów jak teraz.
50zl dziennie? ??? [emoji32]

f2wl2n0a5jm4l1ng.png

reklama
50zl dziennie? ??? [emoji32]

f2wl2n0a5jm4l1ng.png
Tak, tzn. na dobe i to nie było wtedy takich temperatur jak teraz. Także my na razie będziemy palić trochę gazem trochę drzewem, a koncowowo pewnie i tak postawimy kotłownię i może ekogroszek. No zobaczymy. Ale gaz jest pierońsko drogi, a ja lubię ciepełko. Poza tym wydaje mi się że inne jest ciepło z gazu a inne z paliwa stałego. Z tego drugiego jakby było lepsze.

Do góry