reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Otyłość w ciąży

Moja siostra w grudniu rodziła własnymi siłami chłopa 62 cm, 4,6 kg - to jej trzecie dziecko ale pierwsze dwoje w normalnych wymiarach (55 cm, 3600) i wspomina porób bardzo dobrze - powiedziała że to był jej najszybszy i najlżejszy poród ze wszystkich. Więc myślę, że to nie ma reguły - chol..ra wie :-) ja się nie nadaje do porad bo mam tylko jedno dziecko i to 52 cm i 2500 przez cc :-)

wracając do kwestii moich cykli i testów owulacyjnych - testy owulacyjne robiłam w zeszłym miesiącu ( 5 szt. nie codziennie przez 20 dni tylko w okresie 5 najprawdopodobniejszych dni), żeby sprawdzić czy owulka występuje w ogóle. Wyszło ok więc lekarz powiedział, żeby teraz znów robić testy i jak wyjdzie pozytywny (czyli za 24-48 h będzie owulka - najlepszy moment do zapłodnienia i najbardziej pewny) to wtedy przytulanko dzień przerwy i znów przytulanko, żeby nie kochać się codziennie bo szkoda materiału genetycznego męża. Poza tym mąż miał mieć przed owulką 2 tyg. przerwy w kochaniu się, zeby wyselekcjonować najlepszy i jak najsilniejszy materiał a przerwy będzie miał 3 tyg bo tydzień leżał w szpitalu więc wiecie materiał będzie wyselekcjonowany, ze ho ho ho ... mąż faszeruje się witaminami, ja też więc musi być git. A cykle mam różne 26-29 dni a czasem się trafi i 32 dni.

Ostatnia edycja:
reklama
Hej dziewczyny:) nie było mnie tu od ... grudnia? trochę czasu minęło :) dziś wracam z nowymi siłami i mam nadzieję że niedługo okaże się że będę mogła cieszyć się ciążą:) ps być może to już?
Widzę że większość już z Was na finiszu albo już z dzieciątkami swoimi czego z całego serca gratuluję :-)
Kłaczek czy ja dobrze widzę???masz synusia i jeszcze jesteś w 6 tygodniu??? świetnie!!!! Gratulacje:)

Krakowianka, dzieki za przypomnienie! Kupilam WCZORAJ arbuza i siedzi do tej pory w bagazniku wozka... To jest to co moj Rajmund nazywa "ciazowe deficyty umyslowe".:-D
Dzewalajna, dzialalam wedlug tej tabelki:

[FONT=&quot]
[/FONT]
[FONT=&quot][/FONT]
Cycle Length
Day to begin Testing
[FONT=&quot]21-22 days[/FONT]Cycle Day 6
[FONT=&quot]23-24 days[/FONT]Cycle Day 7
[FONT=&quot]25 days[/FONT]Cycle Day 8
[FONT=&quot]26 days[/FONT]Cycle Day 9
[FONT=&quot]27 days[/FONT]Cycle Day 10
[FONT=&quot]28 days[/FONT]Cycle Day 11
[FONT=&quot]29 days[/FONT]Cycle Day 12
[FONT=&quot]30 days[/FONT] Cycle Day 13
[FONT=&quot]31 days[/FONT]Cycle Day 14
[FONT=&quot]32 days[/FONT]Cycle Day 15
[FONT=&quot]33 days[/FONT]Cycle Day 16
[FONT=&quot]34 days[/FONT]Cycle Day 17
[FONT=&quot]35 days[/FONT]Cycle Day18
[FONT=&quot]36 days[/FONT]Cycle Day 19
[FONT=&quot]37 days[/FONT]Cycle Day 20
[FONT=&quot]38 days[/FONT]Cycle Day 21
i poskutkowalo. Z tym ze mialam w instrukcji wolami, ze jak wyjdzie pozytyw, to trzeba uzyc mezczyzny w 24-36h. W meza pakuj cynk i selen - podstawa meskiego bytu, Tobie bym zapodala olej z wiesiolka (tylko od pierwszego dnia cyklu do owulki) bo genialnie zwieksza ilosc wydzieliny, czyli komandosi maja na czym jechac w glab terenu wroga.
Co do porodow... Najfajniej to mi sie rodzilo takie 3,4-3,6kg. No, 2,950 to juz w ogole jak pestka z wisni - godzinka od pierwszego pikniecia i dziecko na swiecie. 4,350 i 4,250kg wspominam gorzej - w pierwszym przypadku orobilam sie jak niewolnik a i tak cieli i to szeroko, w drugim akcja mi stanela w trakcie rozwierania i podpieli oxytocynke - przezycie metafizyczne, graniczace z ekstaza. Generalnie uwazam, ze im mniejsze dziecko tym mi bylo latwiej, wyjatek to najmniejsze wlasnie, ale ze wzgl na ulozenie poprzeczne, odwracane metoda Brachta. Przereklamowana imprezka.:eek:
Madalena, dobrze widzisz - przeciez nie zostawimy zaludniania Ziemi Chinczykom!:-D Dzieki serdeczne. Po prostu ze wzgledu na moj wiek odczekiwanie nie mialo sensu.

bazuje na podobne tabelce ale w zeszłym miesiącu gdy testowałam owulka moja miała się ni jak do tego cykl miałam 29 dni a test pozytywny wyszedł w 8 dniu cyklu więc jakbym czekała do 12 mogłoby być już za późno dlatego myślę, że testy owulacyjne są genialne bo nie wszystkie mamy owulkę jak widać książkowo :-) poza tym co miesiąc pracuje inny jajnik więc nie wiadomo jak to w tym miesiącu będzie - lekarz powiedział że może być nawet tak że przy drugim może w najgorszym przypadku nie być owulacji. Lub może być a jajeczko może nie pęknąć czy tam coś. Ja tam się nie znam na tych lekarskich sprawach - lekarz mi kazał brać folik, A+E i dał dopochwowy kwas mlekowy więc się faszeruje a mężowi Aspargin więc też się faszeruje, kazał testować i działać w ten dzień więc uważam to za świętość bo chce już tą kochaną wyczekiwaną fasoleczkę pod serduszkiem.:crazy: szaleństwo :-)

Dorzuc mezowi swemu selen i cynk bo to pierwiastki meskiej plodnosci. Chyba ze jest w Asparginie - nie znam tego wynalazku. Folik to oczywista - podstawa przy staraniach, wit. A odstaw jesli tylko zajdziesz w ciaze - koniecznie. No, faktycznie, przy takich rozjazdach, to ja bym tez co dzien testa robila. U mnie wychodzilo jak w tabelce z dokladnoscia do 1 dnia +-, wiec 2 paski na cykl wystarczaly.
Acha! Przez Was kupilam mlodemu te hustawke! Kurcze, przez salon przejsc sie nie da bo mebel wielki, ale dziecko zadowolone.:-)

Czy któraś z Was kupowała coś u sprzedawcy rodzyneczki na alegro??

W Tesco są wyprzedaże ubranek Disneya, kupiłam dzisiaj bluzeczkę różową z Myszką Minnie za 9,50:D

czesc laseczki, ale mam dziwny brzuch. zerknijcie

1 zdj co wam kidys wyslalam juz nei pamietam ktory to tydzien byl:no:

a wblusc w paski sa z dzisiaj. urosnoł coś? normalny jest ? bo tam jest jak siedze i jakis taki dziwny:crazy:

IMAG0213bbnjuuuuu.JPGIMAG0238.jpgIMAG0239.jpgIMAG0240.jpg

W Lidlu też wyprzedaż, 2 bodziaki za 13,99 (te na dole) i 2 rampersy też za 13,99, tylko metki trzebaby powycinać;D

DSCN2760.jpgNo i ta bluzka z Mychą;))

A i owszem brzuszek Ci urósł:) Na razie jeszcze masz to samo co chyba wszystkie kobiety na "początku" gatki się wrzynają;/ Mi kumpela podała fajny sposób na wrzynające się gatki - pociąć je i tak mam ciążowe majtki z przodu pocięte co 5 cm na głębokość ok. 2 cm:D

A co do siedzenia - jak stoję wyglądam jakbym miała zaraz rodzić, a jak siedzę to wygląda jakbym po prostu taka gruba już była..;D

18 tydzień to już 5 miesiąc, a tu masz ściągawkę:

https://www.babyboom.pl/forum/ciaza-porod-polog-f14/jak-liczyc-miesiace-ciazy-4402/

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry