reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Otyłość w ciąży

Moja siostra w grudniu rodziła własnymi siłami chłopa 62 cm, 4,6 kg - to jej trzecie dziecko ale pierwsze dwoje w normalnych wymiarach (55 cm, 3600) i wspomina porób bardzo dobrze - powiedziała że to był jej najszybszy i najlżejszy poród ze wszystkich. Więc myślę, że to nie ma reguły - chol..ra wie :-) ja się nie nadaje do porad bo mam tylko jedno dziecko i to 52 cm i 2500 przez cc :-)

wracając do kwestii moich cykli i testów owulacyjnych - testy owulacyjne robiłam w zeszłym miesiącu ( 5 szt. nie codziennie przez 20 dni tylko w okresie 5 najprawdopodobniejszych dni), żeby sprawdzić czy owulka występuje w ogóle. Wyszło ok więc lekarz powiedział, żeby teraz znów robić testy i jak wyjdzie pozytywny (czyli za 24-48 h będzie owulka - najlepszy moment do zapłodnienia i najbardziej pewny) to wtedy przytulanko dzień przerwy i znów przytulanko, żeby nie kochać się codziennie bo szkoda materiału genetycznego męża. Poza tym mąż miał mieć przed owulką 2 tyg. przerwy w kochaniu się, zeby wyselekcjonować najlepszy i jak najsilniejszy materiał a przerwy będzie miał 3 tyg bo tydzień leżał w szpitalu więc wiecie materiał będzie wyselekcjonowany, ze ho ho ho ... mąż faszeruje się witaminami, ja też więc musi być git. A cykle mam różne 26-29 dni a czasem się trafi i 32 dni.

Ostatnia edycja:
reklama
Hej dziewczyny:) nie było mnie tu od ... grudnia? trochę czasu minęło :) dziś wracam z nowymi siłami i mam nadzieję że niedługo okaże się że będę mogła cieszyć się ciążą:) ps być może to już?
Widzę że większość już z Was na finiszu albo już z dzieciątkami swoimi czego z całego serca gratuluję :-)
Kłaczek czy ja dobrze widzę???masz synusia i jeszcze jesteś w 6 tygodniu??? świetnie!!!! Gratulacje:)

Krakowianka, dzieki za przypomnienie! Kupilam WCZORAJ arbuza i siedzi do tej pory w bagazniku wozka... To jest to co moj Rajmund nazywa "ciazowe deficyty umyslowe".:-D
Dzewalajna, dzialalam wedlug tej tabelki:

[FONT=&quot]
[/FONT]
[FONT=&quot][/FONT]
Cycle Length
Day to begin Testing
[FONT=&quot]21-22 days[/FONT]Cycle Day 6
[FONT=&quot]23-24 days[/FONT]Cycle Day 7
[FONT=&quot]25 days[/FONT]Cycle Day 8
[FONT=&quot]26 days[/FONT]Cycle Day 9
[FONT=&quot]27 days[/FONT]Cycle Day 10
[FONT=&quot]28 days[/FONT]Cycle Day 11
[FONT=&quot]29 days[/FONT]Cycle Day 12
[FONT=&quot]30 days[/FONT] Cycle Day 13
[FONT=&quot]31 days[/FONT]Cycle Day 14
[FONT=&quot]32 days[/FONT]Cycle Day 15
[FONT=&quot]33 days[/FONT]Cycle Day 16
[FONT=&quot]34 days[/FONT]Cycle Day 17
[FONT=&quot]35 days[/FONT]Cycle Day18
[FONT=&quot]36 days[/FONT]Cycle Day 19
[FONT=&quot]37 days[/FONT]Cycle Day 20
[FONT=&quot]38 days[/FONT]Cycle Day 21
i poskutkowalo. Z tym ze mialam w instrukcji wolami, ze jak wyjdzie pozytyw, to trzeba uzyc mezczyzny w 24-36h. W meza pakuj cynk i selen - podstawa meskiego bytu, Tobie bym zapodala olej z wiesiolka (tylko od pierwszego dnia cyklu do owulki) bo genialnie zwieksza ilosc wydzieliny, czyli komandosi maja na czym jechac w glab terenu wroga.
Co do porodow... Najfajniej to mi sie rodzilo takie 3,4-3,6kg. No, 2,950 to juz w ogole jak pestka z wisni - godzinka od pierwszego pikniecia i dziecko na swiecie. 4,350 i 4,250kg wspominam gorzej - w pierwszym przypadku orobilam sie jak niewolnik a i tak cieli i to szeroko, w drugim akcja mi stanela w trakcie rozwierania i podpieli oxytocynke - przezycie metafizyczne, graniczace z ekstaza. Generalnie uwazam, ze im mniejsze dziecko tym mi bylo latwiej, wyjatek to najmniejsze wlasnie, ale ze wzgl na ulozenie poprzeczne, odwracane metoda Brachta. Przereklamowana imprezka.:eek:
Madalena, dobrze widzisz - przeciez nie zostawimy zaludniania Ziemi Chinczykom!:-D Dzieki serdeczne. Po prostu ze wzgledu na moj wiek odczekiwanie nie mialo sensu.

bazuje na podobne tabelce ale w zeszłym miesiącu gdy testowałam owulka moja miała się ni jak do tego cykl miałam 29 dni a test pozytywny wyszedł w 8 dniu cyklu więc jakbym czekała do 12 mogłoby być już za późno dlatego myślę, że testy owulacyjne są genialne bo nie wszystkie mamy owulkę jak widać książkowo :-) poza tym co miesiąc pracuje inny jajnik więc nie wiadomo jak to w tym miesiącu będzie - lekarz powiedział że może być nawet tak że przy drugim może w najgorszym przypadku nie być owulacji. Lub może być a jajeczko może nie pęknąć czy tam coś. Ja tam się nie znam na tych lekarskich sprawach - lekarz mi kazał brać folik, A+E i dał dopochwowy kwas mlekowy więc się faszeruje a mężowi Aspargin więc też się faszeruje, kazał testować i działać w ten dzień więc uważam to za świętość bo chce już tą kochaną wyczekiwaną fasoleczkę pod serduszkiem.:crazy: szaleństwo :-)

Dorzuc mezowi swemu selen i cynk bo to pierwiastki meskiej plodnosci. Chyba ze jest w Asparginie - nie znam tego wynalazku. Folik to oczywista - podstawa przy staraniach, wit. A odstaw jesli tylko zajdziesz w ciaze - koniecznie. No, faktycznie, przy takich rozjazdach, to ja bym tez co dzien testa robila. U mnie wychodzilo jak w tabelce z dokladnoscia do 1 dnia +-, wiec 2 paski na cykl wystarczaly.
Acha! Przez Was kupilam mlodemu te hustawke! Kurcze, przez salon przejsc sie nie da bo mebel wielki, ale dziecko zadowolone.:-)

Czy któraś z Was kupowała coś u sprzedawcy rodzyneczki na alegro??

W Tesco są wyprzedaże ubranek Disneya, kupiłam dzisiaj bluzeczkę różową z Myszką Minnie za 9,50:D

czesc laseczki, ale mam dziwny brzuch. zerknijcie

1 zdj co wam kidys wyslalam juz nei pamietam ktory to tydzien byl:no:

a wblusc w paski sa z dzisiaj. urosnoł coś? normalny jest ? bo tam jest jak siedze i jakis taki dziwny:crazy:

IMAG0213bbnjuuuuu.JPGIMAG0238.jpgIMAG0239.jpgIMAG0240.jpg

W Lidlu też wyprzedaż, 2 bodziaki za 13,99 (te na dole) i 2 rampersy też za 13,99, tylko metki trzebaby powycinać;D

DSCN2760.jpgNo i ta bluzka z Mychą;))

A i owszem brzuszek Ci urósł:) Na razie jeszcze masz to samo co chyba wszystkie kobiety na "początku" gatki się wrzynają;/ Mi kumpela podała fajny sposób na wrzynające się gatki - pociąć je i tak mam ciążowe majtki z przodu pocięte co 5 cm na głębokość ok. 2 cm:D

A co do siedzenia - jak stoję wyglądam jakbym miała zaraz rodzić, a jak siedzę to wygląda jakbym po prostu taka gruba już była..;D

18 tydzień to już 5 miesiąc, a tu masz ściągawkę:

https://www.babyboom.pl/forum/ciaza-porod-polog-f14/jak-liczyc-miesiace-ciazy-4402/

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry