rurka
Fanka BB :)
Miesiąc życia dziecka | Dzieci karmione piersią | Dzieci karmione butelką |
5 | | Warzywa: marchew, ziemniak, dynia Owoce: jabłko Tłuszcze: oliwa z oliwek, masło, olej rzepakowy |
6 | Stopniowe wprowadzanie niewielkiej ilości glutenu (kaszka lub kleik zbożowy glutenowy) - 1 x dziennie pół łyżeczki. | Stopniowe wprowadzanie niewielkiej ilości glutenu (kaszka lub kleik zbożowy glutenowy) - 1 x dziennie pół łyżeczki. Warzywa: pietruszka, brokuł, seler, kalafior, fasolka szparagowa, kabaczek, cukinia, brukselka, patison, kapusta, zielony groszek, soczewica Owoce: czarna jagoda Produkty zbożowe: kukurydza Mięso: kurczak, indyk, królik |
7 | Warzywa: marchew, ziemniak, dynia, pietruszka, brokuł, seler, kalafior, fasolka szparagowa, kabaczek, cukinia, brukselka, patison, kapusta, zielony groszek, soczewica Owoce: jabłko, czarna jagoda Tłuszcze: oliwa z oliwek, masło, olej rzepakowy Produkty zbożowe: kukurydza, mąka, kasza, ryż Mięso: kurczak, indyk, królik Ryby: ryba morska Jaja: ½ żółtka | Warzywa: kalarepa, burak, por Owoce: morela, gruszka, malina Produkty zbożowe: mąka, kasza, ryż Ryby: ryba morska Jaja: ½ żółtka |
8 | Warzywa: kalarepa, burak, por Owoce: morela, gruszka, malina | Warzywa: szparagi Owoce: śliwka, czereśnia, brzoskwinia, kiwi, winogrona, rodzynki, mango, melon, banan, daktyl Inne: majeranek, kminek, sezam, suszony koperek |
9 | Warzywa: szparagi Owoce: śliwka, czereśnia, brzoskwinia, kiwi, winogrona, rodzynki, mango, melon, banan, daktyl Inne: majeranek, kminek, sezam, suszony koperek | Warzywa: cebula, groch, szpinak, szczaw Owoce: jeżyna, wiśnia, porzeczka, arbuz Inne: tymianek, cząber, estragon, bazylia, oregano, rozmaryn |
10 | Warzywa: cebula, groch, szpinak, szczaw Owoce: jeżyna, wiśnia, porzeczka, arbuz Produkty zbożowe: pieczywo, biszkopty, sucharki Inne: tymianek, cząber, estragon, bazylia, oregano, rozmaryn | Warzywa: bakłażan, świeży ogórek, papryka, rzodkiew, soja, pomidor, fasola, bób, kiszony ogórek, kiszona kapusta, czosnek, natka pietruszki Owoce: żurawina, poziomka, truskawka, ananas, awokado, borówka Produkty zbożowe: pieczywo, biszkopty, sucharki Inne: Sól, pieprz, cynamon, kolendra, szczypiorek, koperek |
11 | Warzywa: bakłażan, świeży ogórek, papryka, rzodkiew, soja, pomidor, fasola, bób, kiszony ogórek, kiszona kapusta, czosnek, natka pietruszki Owoce: żurawina, poziomka, truskawka, ananas, awokado Jaja: całe jajko Nabiał: twarożek, kefir, jogurt Inne: pieprz, sól, cynamon, kolendra, szczypiorek, koperek | Jaja: całe jajko Nabiał: twarożek, kefir, jogurt, żółty ser |
12 | Warzywa: rzepa, cykoria Owoce: figa Nabiał: żółty ser | Warzywa: rzepa, cykoria Owoce: figa |
13 | Warzywa: rzodkiewka, sałata Owoce: cytrusy, orzech włoski, orzech laskowy Inne: miód | Warzywa: rzodkiewka, sałata Owoce: cytrusy, orzech włoski, orzech laskowy Inne: miód |
1. Jajka. Podałam pól całego jajka, po prostu wtarlam do zupki. Obserwowałam przez 2-3 dni jak sie nic nie dzieje mozna podawać.
2. Jogurty mozna po 6 m-c, takie dla dzieci np gerberki. Ja dawałam naturalny zeby sie do słodkiego smaku nie przyzwyczajala. Są bardzo łagodne w smaku i jak dla mnie lekko słodkie nawet.
Prawda jest niestety taka ze w tych gotowych słodkich jest bardzo duzo cukru i niepotrzebnej chemi dlatego lepiej kupić naturalny i dodać mus owocowy.
3. Soki najlepiej przecierowe, bez dodatku cukru. Powinny byc traktowane jako zamiennik owocu a nie napój do ugaszenia pragnienia, w ilości do 150 ml dziennie (moja nie jest w stanie tyle wypić) woli wodę.
4. Mleko jako mleko powinno wprowadzać sie po 1 r.ż. dziecka. Wcześniej po 7 m-c mozna wprowadzić produkty mleczne: sery, serki, twarogi, jogurty.
5. Po 7 m-c mozna wprowadzic kasze, ryż, makarony, pieczywo oczywiscie po uprzednim wprowadzeniu glutenu.
6. Tylko dobre gatunki mięsa.
7. Ryby 1 raz w tyg, przy dobrej tolerancji 2x.
8. Nie należy opóźniać wprowadzania alergenów.
Podając im własnoręcznie robione posiłki nie "ulepszajmy" ich przez dodatek kostek rosołowych, soli czy cukru. Nasze dzieci maja jeszcze czas na spróbowanie tych "dobroci". Niestety ale w produktach spożywczych dostępnych na rynku jest bardzo duzo niepotrzebnych dodatków które nie pozostają bez wpływu na nasze i naszych dzieci organizmy. A przeciez one dopiero wchodzą w ten świat, spróbujmy dać im to co najlepsze. To wszystko zaprocentuje w przyszłości. I pamietajmy jedno. Nawyki żywieniowe naszych dzieci kształtują sie juz teraz, zróbmy wiec wszystko by były jak najzdrowsze