reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad naszymi maluszkami

źle adres się wkleił, wpiszcie sobie adres: laktacja.pl (oczywiście wcześniej www.) i na tej stronie karmienie piersią-główne zasady-kiedy i czym uzupełniac dietę dziecka.

reklama
Kasiad: z pewnością do ukończenia 6. miesiąca dziecko może być żywione tylko i wyłącznie samą piersią, ale jeśli mama chce, to może już wcześniej urozmaicić dietę dziecka, opierając się na przykład na tych wytycznych IMiD :tak: Ten schemat żywienia do którego podałam linka był dołączony do jednego z ostatnich numerów "Twoje dziecko"

Hm...no to właściwie za miesiąc mogłabym już wprowadzac zupkę. Zastanowię sięjeszcze nad tym.

Jest jedna rzecz, która mnie zastanawia, wszędzie piszą, żeby podac dziecku najpierw pierś a po piersi zupkę jarzynową. Więc mam wpychac dziecku najedzonemu mlekiem jeszcze zupkę? Myślałam, że zupka to będzie oddzielny posiłek :confused:

Corcie karmilam tylko piersia przez 6 miesiecy i ladnie rosla.Jak miala 3 miesiace wazyla 6600,a 4 miesiace 7400:tak:.Potem zaczelam wprowadzac nowosci.Jeśli Kondziorek bedzie ładnie przybieral na moim mleczku,to tez poczekam az 6 miesiecy:tak:.

Tycia, ja tak sobie myślę, że też tak zrobię jak Ty. Chyba, że Oliwka przestanie ładnie przybierać, albo przestanie się najadać moim mlekiem. Albo lekarze mi każą uzupełniać szybciej dietę z powodu braku mlecznych produktów w mojej diecie. Ale jak nie bedzie takiej potrzeby, to jednak poczekam, zwłaszcza, że mała ma skłonność do alergii, więc potencjalnie może alergicznie tez zareagować na nowo wprowadzone produkty.

A ciekawe co z dziećmi karmionymi i piersia i butelką:confused: :-)
Niedługo wybieram się na kolejne szczepienie więc wtedy sie dowiem co i jak...

Nie jestem pewna, trzeba by zapytać pediatrę, ale wydaje mi się, że na początku podaje się dziecku bardzo małą ilość tej zupki - 1-2 łyżeczki po piersi i tak się robi przez kilka dni, a jeśli nie wystąpi żadna reakcja alergiczna, to wtedy jeden posiłek cycusiowy zastępuje się zupkowym.

Naszemu maluszkowi strasznie smakuje herbatka uspokajająca HIPP,czasem mu daję,jak gdzieś jedziemy,a mały marudzi,bo chce mu się pić.Dałam mu z butelki,ale nie umiał z niej pić.Okazało się,że problemem był smoczek(za duża dziurka i anatomiczny),wymieniłam na okrągły i silikonowy z Aventu i jest super.

reklama
Ja też małej już 2 razy dałam tą uspokajającą z Hippa, ale nie zauważyłam żeby Milenka się po niej uspokajała, tak samo jak wcześniej wierzga nóżkami i darła się dziś znowu niemiłosiernie przy kąpieli :eek: Nie wiem co jej się stało, jak tylko znajdzie się we wanience to od razu zaczyna się cyrk. Ona już nawet nie płacze, tylko od razu dziko charczy i momentami aż traci oddech :szok: Mamy jej nie kąpać :confused: :-( :confused: A wcześniej lubiła kąpiele... i tak nagle, ni z gruchy, ni z pietruchy jej się odwidziało :baffled:
Na szczęście zaraz jak się ją wyjmie to się uspokaja i szybko zasypia przy jedzonku.

Do góry