reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad naszymi maluszkami

Ja też zauważyłam,że moj skarb to raczej jakiś nietypowy :-) po kapieli spać w ogóle nie chce, tylko by słuchał bajek i opowieści dziwnej treści (wymyślanych przez mamusie:-D:laugh2:)... a dziś na spacerku spał, ale w domku tylko poczuł ciepło, oczki otworzył i placz..jakby rozumiał,ze wróciliśmy i koniec dobrego:-D:tak: spać to już tak mało spi,ze nawet mnie to by nie wystarczyło:laugh2::-D eah:eek::eek:

reklama
kasiad ten lekarz chyba jakis walniety jest jakbym miala jechac do szpitala to w drodze by mi dziecko sie udusilo :baffled:
Och ci lekarze:no:

Powiedzcie mi dziewczyny, jak podajecie swoim dzieciom wit D3 i A? bezpośrednio do buźki te kropelki czy rozpuszczone w wodzie??
Bo ja zgodnie z ulotką wkrapiam na łyżeczkę wody i podaję to potem strzykawką, ale nie podoba mi sie ten system bo wiecej jej sie z tej buzi wylewa. i oczywiście płacz przy tym straszny...

I jeszcze mam pytanie odnośnie kolek- jak one się objawiają- czy musi temu towarzyszyć ciągły płacz. Moja Tosia np dzisiaj bardzo marudziła- robiła się czerwona na buźce, postekiwała i taki krzyczący płacz co jakis czas był, ale na krótko.Nie wiem co to jest. A kupki normalnie robi.
I co na kolki jest najlepsze?

martula25: nasza Milenka kolkę miała chyba dzisiaj przed wieczorną kąpielą.. ja ta kolke rozpoznaję po tym, że dziecko ma bardzo twardy brzuszek, dosłownie jak kamień. Włożyliśmy ją do bardzo ciepłej wody, darła się w niebogłosy (do tej pory nigdy nam nie płakała w czasie kąpieli) i ten wrzask pojawiał się nagle, nie zaczynało się od marudzenia tylko od razu bardzo głośny krzyk. Polewaliśmy jej brzuszek ciepłą wodą. A po wyjęciu, ponieważ wciąż bardzo głośno krzyczała, owinęłam ją najpierw w kocyk po wytarciu, i zaraz po tym puściła z wielkim bulgotem i bączkami duuużą kupę (zasrywając przy okazji najlepszy swój kocyk :-D) i po tej akcji krzyk się skończył jak ręką odjął a brzuszek w jednej chwili znowu stał się miękki :laugh2:
Moja położna twierdzi że nie ma najlepszego środka na kolki, każdy musi wyprobować na swoim dziecku co mu odpowiada... na jedno zadziała Plantex a innemu pomoże właśnie coś ciepłego na brzuszek czy ciepła kąpiel. Mówią że Gripe Water jest najlepsza, a na naszą małą nie działa zupełnie :no:

Martula, na kolkach się nie znam, a co do wit D3 to podaję Vigantol, bo lepiej jest przyswajalny, 1 kroplę bezpośrednio do ust (tak kazała położna). Sposób z łyżeczką wydaje mi się nietrafiony, bo częśc może zostac na łyżeczce i dziecko nie dostanie tyle witamin co trzeba.
A czemu podajesz wit A? Nam nie kazali podawac niczego innego poza Vigantolem :confused:

Ja kolke u mojej rozpoznalam po twardym brzuszku ale tez nie plakala tylko stekala a ze karmie mlekiem modyfikowanym to kupilam specjalna butelke antykolkowa firmy chicco dziala od tamtej pory mala nie ma kolek:tak:

U mojej małej sprawdza się infacol na kolki. Odkąd podaje jej przed każdym karmieniem kolki minęły. No ale myślę, że to kwestia indywidualna każdego dziecka. Herbatki nie bierze do ust, więc plantex nie miał zastosowania.

A MOJ Skarbek bierze wit D na lyzeczce- rozpuszczam w mamusiowym mleku i podaje- duzo przy tym smiechu jak Mala je z tej lyzeczki...

reklama
A czy któres dzieciątko dostało syropek WAMAG? Jak go podajecie z mlekiem czy od razu do buźki?
Ja Zosi podaje Vigantol bezposrednio do buźki

Do góry