reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad naszymi maluszkami

Agata, przy nietolerancji mleka kazali mi zrezygnować z mleka i wszystkich mlecznych przetworów, za to łykać calcium vitrum, żeby uzupełniać wapń. U nas objawy to była kolka, "wypłakiwanie" wszystkich kupek (a robił wtedy ok 8 dziennie :p), krostki i ciemieniucha. Sztucznym nie dokarmiam, ale w pewnym momencie była o tym mowa, to miałam dawać ENFAMIL PREMIUM LIPIL (nie wiem, czy by się sprawdziło, bo ostatecznie mu nie podałam)

reklama
Mi nie kazali Calcium Vitrum, bo zawiera wit D3 a dziecko już dostaje odpowiednią dawkę. Ja łykam Calperos 1000, zamówiłam sobie w aptece takie duże opakowanie 100 kapsułek. Kosztowało 35,50 zł, ale starczy na 50 dni - łykam po 2 kapsułki rano i wieczorem (1 kapsułka zawiera 400 mg jonów wapnia)

A ile powinno się łykać tego wapnia?Bo mi chyba coś za mało zapisali.Wychdzi na to,że biorę 900 mg. jonów wapnia dziennie

Z tym katarkiem to Makela ma tak samo :tak:

to podobno typowy obrzek noska u niemowlat po nocy.dziecko po prostu przez parenascie godzin caly czas lezy.

Kasia, ta wydzielina ktoraodciagaz jest rzadka bo wczesniej wpuszczasz wode morska :tak: i jesli w ciagu dnia to sie nie powtarza to nie ma powodu do obaw. Wczoraj nas zaszczepili mimo tego obrzeku :tak:

Ja ostatnio zauważyłam, że jak mała się budzi i już zaczyna postękiwać, to jak podejdę do niej i zacznę coś do niej mówić, to jak usłyszy mój głos, to robi rozanieloną minę i zaczyna znowu odpływać w ramiona Morfeusza. Mój głos działa na nią tak uspokajająco, że gotowa jest zasnąć :-D Czasem zaspia zresztą, a czasem jak przestaję mówic do niej, to otwiera z powrotem oczy i już nie śpi.

Dziewczyny ile minut mierzy sie dziecku temperature i jak w pupie to czy sie odejmuje 5 kresek? I od ilu jest juz podwyzszona temp.? PROSZE O SZYBKA ODP.:-) DZIEKUJE Z GORY

nuśka 23: jak mierzysz w otworkach, czyli w buzi, w pupie, w uchu to odejmuje się 5 kresek. W pupce mierzenie rtęciowym termometrem trwa krótko, krócej niz pod pachą, sama zresztą zobaczysz jak szybko rtęć pójdzie do góry i kiedy przestanie rosnąć. Myślę że nie więcej niż 2 minutki. Jeśli dzidzia ma powyżej 38 stopni (czyli 38,5 w pupce) to należy już wtedy podać paracetamol. Na mojego 6kg szkraba podawałam 80mg czopek paracetamolu. Przerabiałam to ostatnio z moją małą :dry:

ja kupilam panadol w syropie gdyby po szczepieniu byla temperatura, ale okazalo sie to niepotzebne na szczescie. A o czopkach zupelnie zapomnialam. ciekawe co lepiej dziala czopki czy syrop :confused:

Nie powinno się jeszcze tak malutkim dziecoim w syropie paractamolu podawać, ponieważ mają jeszce niedojrzały układ pokarmowy i nie nalezy go drażnić lekami, dlatego zdecydowanie czopki są lepsze. Takie jest przynajmniej zdanie lekarki do której chodzę :happy:

reklama
Nie wiem jak działają czopki, ale podawanie syropu takiemu maluchowi nie jest najszczęsliwszym rozwiazaniem. Też kupiłam panadol i nie polecam, dawki sa bardzo duże, a dzieci nasze nie bardzo jezcze umieją sobie poradzić z przełykaniem. Słyszałam, ze inne syropy przeciwbólowe i przeciwgorączkowe mają mniejsze dawki, pewnie przez większe stężenie leku (ibufen chyba i apap, ale trzeba by sprawdzić).

Do góry