reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad maluszkami i wszystko co z nią związane

dziewczyny a macie jakiś sposób na ropiejące oczko? bo nam ropieje od kiedy pamiętam raz bardziej raz prawie w ogóle, no czasem są małe przestoje, ze nic się nie dzieje. Przemywam solą fizjologiczną w piz... razy dziennie, czasem rumiankiem, ale wyczytałam ze to już nie ten rumianek co kiedyś i przestałam, do tego aplikuję rano i wieczorem maść, ale jak widać coś mało skuteczna:angry: lna ostatniej wizycie - dwa tyg. temu lekarka powiedziała, żeby dalej smarować, a ja wyczytalam o jakimś masarzu kącika oka, jak to się robi, może wiecie?

następna wizyta 30.06, jak do tego czasu maść nie pomoże poproszę o coś skuteczniejszego

reklama
mi przy utrzymującej się ciemieniusze lekarka poradziła umycie główki zwykłym szamponem dla dorosłych. Ale zanim to wypróbowałam, to cholerstwo zeszło po oliwce bambino i wyczesywaniu (na mokro) i delikatnym wydrapywaniu (na sucho).

spaczyna rumianek tez mi odradzali jak Kondzio mial problemy z oczkiem, tez ropialo i zrobila sie taka gorka w kaciku oka. Sprobowalam przylozyc zamiast rumianku herbaty i mysle ze po tym zeszlo:tak:poza tym przemywanie przegotowana ostudzona woda 3 razy dziennie i masaz tzn delikatne uciskanie w kaciku tez pomogly:tak:

U nas ciemieniuch próbowała się pokazać jakiś miesiąc temu albo i wcześniej ale załatwiłam ją w zarodku szamponem Oilatum, dosłownie po 3 myciach główki zniknęła bez śladu.

U mnie tzn u Filipka też jak narazie ciemieniuchy brak i wlasnie nie wiem czy sie pojawi i do kiedy moze sie pojawic, ale mam nadzieje , że nas ominie ;-);-);-)

Spaczyna masaz oka robi sie przy zatkanym kanaliku lzowym.Nie zabieraj sie za to kochana bez dokladnej instrukcji a poza tym to pedem do lekarza-okulisty.Nam na ropiejace oko pomogl Tobrex-po jednej apilkacji bylo ok,ale z oczami to nie zabawa lepiej sprawdz u specjalisty.

a lzy sie leja z tego oka?rumianek uczula-nie przemywaj.

wyczytałam o jakimś masarzu kącika oka, jak to się robi, może wiecie?
Marcelkowi jak był przeziębiony strasznie ropiały oczka. Bo te kanaliki łzowe co odprowadzają łzy na nosa zostają zatkane. Przemywałam sola fizjologiczną i robiłam masaże.
Przyłóż mały palce na miejsce między nosem a końcikiem oka i masuj okrągłymi ruchami.
Ja masowałam kilka razy dziennie po ok5 min. Naprawdę poskutkowało.

Spaczyna masaz oka robi sie przy zatkanym kanaliku lzowym.Nie zabieraj sie za to kochana bez dokladnej instrukcji a poza tym to pedem do lekarza-okulisty.Nam na ropiejace oko pomogl Tobrex-po jednej apilkacji bylo ok,ale z oczami to nie zabawa lepiej sprawdz u specjalisty.

a lzy sie leja z tego oka?rumianek uczula-nie przemywaj.

nie nie łzawi, tylko ropieje, i zazwyczaj ta ropka tak po środku na dole się zbiera

dziś od nowego pediatry (babeczka zresztą zrobiła na mnie super wrażenie) dowiedziałam się, że ciemieniucha i łuszczace się brewki to jeden z tych "słabszych" objawów uczulenia na nabiał. Więc może zmiana diety na kilka dni i obserwacja dziecka pomoze?

reklama
...Na rotawirusy tez nie robie bo to marketing firm produkujacych te szczepionki--mam ciotke pediatre wiec mi wyjasnila.Ona sama ma male dziecko i tez nie szczepila na rota.
A mi ciocia pediatra pracująca na oddziale noworodkowym powiedziała, że właśnie na rotawirusa koniecznie zaszczepić... natomiast nasza Pani pediatra dała do zrozumienia, że w naszym przypadku gdzie nie mamy kontaktu z innymi małymi dziećmi i Maks nie ma starszego rodzeństwa to ona by nie szczepiła ale decyzję oczywiście pozostawiła nam
to tak jak u nas, ja przez pierwszy miesiąc po nocnym karmieniu brałam młodego do łóżka, bo wydawało mi się, że będzie mu fajniej, ale to chyba mi było fajniej :zawstydzona/y:, a odkąd zaczęłam go odkładać do jego łóżeczka, przesypia ładne aż do 7 rano (nocne karmienie wypada mi tak 3 lub 4 i wcześniej jak go brałam do naszego wyrka to dochodziło jeszcze karmienie o 5 lub 6) a teraz w swoim widocznie śpi jak smok, i nawet nie myśli o jedzeniu;-)
...
u nas pomimo odkładania do łóżeczka (pierwszy tydzień do gondoli) Maks na początku jadł 11:30, 2:30 koło 5 i później albo 7 i 9 albo koło 8 (szczerze mówiąc nie pamiętam)... po jakimś czasie zaczął wyrzucać część nocnych karmień aż teraz ma 20-21 (zależy jak z kąpielą wyjdzie) 3-4 i okolice 7...
mi przy utrzymującej się ciemieniusze lekarka poradziła umycie główki zwykłym szamponem dla dorosłych. Ale zanim to wypróbowałam, to cholerstwo zeszło po oliwce bambino i wyczesywaniu (na mokro) i delikatnym wydrapywaniu (na sucho).
hmmm ciekawe, ja bym chyba nie zaryzykowała tak drastycznego rozwiązania...
a co do wydrapywania to słyszałam, że może się roznieść

Do góry