reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Opieka nad maluszkami i wszystko co z nią związane

ja kapie sama bo nikt tego nie zrobi tak dobrze jak ja :-p

jak robi to moja mama to wydaje mi sie ze dziecko nieumyte:baffled:

ja tez szczepilam ''normalnie'',placzu bylo troszeczke ale przy 1 strzykawie tez by sie naplakal.I tak jak u Goshy bylo jedno w ramie i 2 w nozki.Wracajac do domu zaopatrzylam sie w caly zestaw srodkow na goraczke i opuchlizne ale nic nie bylo potrzebne.Polozna powiedziala ze do 38C temperatury nie zbijac dopiero powyzej wsadzic czopa.Dziecko nawet nie bylo marudne no a sporo kasy zostalo....Na rotawirusy tez nie robie bo to marketing firm produkujacych te szczepionki--mam ciotke pediatre wiec mi wyjasnila.Ona sama ma male dziecko i tez nie szczepila na rota.

reklama
Zapomniała wcześniej dopisać... u nas pojawiła się gigantyczna ciemieniucha, nie mam siły z nią już walczyć. Może macie jakieś skuteczne metody na zwalczenie tego cholerstwa?
Moja metoda na to draństwo to ciepła oliwka na główkę tak na ok 30-45 minut i miękka szczoteczka i traktuję moje dziecię pod włos bo wtedy się lepiej wyczesuje i nie tak super delikatnie tylko mocniej ale z wyczuciem żeby nie podrapać szkraba u mnie wystarcza jedna sesja w tygodniu ,bo później to już profilaktycznie.

zasypia sama we własnym łóżeczku i nie znosi spać z nami, zresztą jest nam to na rękę, przynajmniej nie mamy problemów z "przytulaniem się".:-D
to tak jak u nas, ja przez pierwszy miesiąc po nocnym karmieniu brałam młodego do łóżka, bo wydawało mi się, że będzie mu fajniej, ale to chyba mi było fajniej :zawstydzona/y:, a odkąd zaczęłam go odkładać do jego łóżeczka, przesypia ładne aż do 7 rano (nocne karmienie wypada mi tak 3 lub 4 i wcześniej jak go brałam do naszego wyrka to dochodziło jeszcze karmienie o 5 lub 6) a teraz w swoim widocznie śpi jak smok, i nawet nie myśli o jedzeniu;-)

u mnie kompiemy razem nie wiem czy dalabym rade sama

no właśnie, ja sama też bym rady nie dała, tata go zawsze trzyma a ja go myję, a sama bałabym się że moje 7 kg wyślizgnie mi się, no i w ogóle jak taki cieżar trzymać jedną ręką:confused::baffled:

Dziewczyny a w PL jest szczepionka PNTAVAC ?
szczerze powiem, że nie słyszałam, a na co to?

Literkę jedna zjadłam. Pentavac mi chodziło. To szczepiona skojarzona na te podstawowe choróbska. Tu taka podają. I taka ciekawa byłam czy w Polsce można ja tez dostać. Ale juz sie naszukałam w necie i chyba jednak nie. Infanrix tylko chyba jest z tych skojarzonych,

Zapomniała wcześniej dopisać... u nas pojawiła się gigantyczna ciemieniucha, nie mam siły z nią już walczyć. Może macie jakieś skuteczne metody na zwalczenie tego cholerstwa?
Ja smarowalam Wojtasa pol godziny przed kapiela parafina, na to czapeczka, pozniej kapiel, oliwka, wyczesywanie i po dwoch dniach bylo w porzo. Ale oliwka w nivei, bo bambino nie powiem, do czego sie nadaje:-p

Na ciemieniuche mam z firmy "skarb matki " olejuszke na ciemieniuszkę :happy2::happy2: ale nie wiem jak dziala bo jeszcze nie używałam.... moze któraś z Was ma i używała ??

Co do kąpieli to ja właśnie ze względu na to że mąż wyjeżdza nauczyłam się sama kąpać i jakos mi to wychodzi w miare,;-);-)
ale jak on jest to kąpiemy razem :tak::tak:

reklama
Ja smarowalam Wojtasa pol godziny przed kapiela parafina, na to czapeczka, pozniej kapiel, oliwka, wyczesywanie i po dwoch dniach bylo w porzo. Ale oliwka w nivei, bo bambino nie powiem, do czego sie nadaje:-p
No tak nie dodałam że oliwka to nivea a tej olejuszki nie stosowałam czytałam że to taka ostatnia deska ratunku więc musi być dobra

Do góry