reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad maluszkami i wszystko co z nią związane

a mi pediatra mówiła, że w przeciwnym kierunku do ruchu wskazówek zegara...
No widzisz, co pediatra, to inaczej. Mnie mowil pediatra, rehabilitant i dwie doswiadczone matki. Najwazniejsze ze pomaga.

A a propos problemow z kupka, no przeciez my tez w ciazy skarzylysmy sie na klopoty w tym temacie:-) Mnie niestety zostalo:baffled: wiec rozumiem problemy Wojtasa...

reklama
no u mnie w tym temacie jak reka odjal:-Dznow wrocila ta niesamowita rozkosz!!juz w dobe po porodzie:tak:

dziewczynki ---pytanko---jakie herbatki dajecie malym??????/Ja kupilam Hippa uspokajaca (w sumie nie wiem dlaczego) ale Alus sie strasznie krzywi jak pije.Dzis dalam po raz pierwszy i wypil 20ml

własnie zauwazyłam wrastahące paznokcie u niuni...cholera mam andzieje że ją to nie boli jutro pojade do lekarza

ale czy ktoras sie z tym spotkała? to dwa duże palce tylko...ale wrosniete porzadnie...ech martwie sie

Jak już pisałam moja córa na cycu - bez dopajania i dokarmiania, ale czytam co piszecie i się zastanawiam, dlaczego dopajacie słodkimi herbatkami? Jak by nie patrzył, mają one w sobie glukozę. Położna mi mówiła, że jak dopajać to tylko wodą mineralną (przegotowaną). Chyba to lepsze i dla zdrowia i dla przyszłych zębów.

Viola ja juz sama nie wiem co robic i czy w ogole jemu jest to potrzebne.Tez uwazam ze woda bylaby najlepsza.Uleglam namowom ''starych matek'' ktore uwazaja ze bez dopajania ani rusz.

A Gdzie się wszyscy podziali????

Chyba dosypiają,więc tylko się witam i lecę doczytać inne fora:-D,ja też niedospana bo wątki mi się krochmalą

reklama
Caro powiedz Kochana kiedy mam wiedziec ze on jest glodny a kiedy spragniony?

Jeżeli dziecko jest na mieszance sztucznej to trzeba dopajać .
U Zuzi to jest tak: jak zje np o 9 rano a o 10 30 np jest marudna i wiem że napewno sie najadła i ma taką sucha sline to daje jej herbatke i zazwyczaj wypije max 30 ml i jest spokój. Dziecko zadowolone i mama tez bo dziecko nie marudzi.
A co do herbatek ja dopajam herbatka akurat ułatwiająca trawienie ponieważ Zuzia miała problemy z baczkami i z kupa. Po tej herbatce i baczki sa i kupa. Dopajam równiez sama przegotowana woda przewaznie w nocy np jak po godzinie sie obudzi a jest ciepło w mieszkaniu i widze ze ma suche usteczka to tez przewaznie napije sie gura 20 ml nawet nie i od razu zasypia ale to rzadko sie zdaża :) przewaznie w dzień pije. I tak jak mówiłam na cały dzien robie jej 100ml herbatki i to wypija i jeszcze tak z 50 ml wody.
Dziecko na mieszance musi byc dopajane jak jest na cycu to nie . według pediatry jak dziecko jest na mieszance to powinno wypic wody czy herbatki tyle ile wynosi 1 porcja mleka dzienna czyli jak zjada np 120 ml mleka to tyle herbatki przez cały dzien powinno dziecko wypic.
U mnie to sie sprawdza.
ja karmie Zuzie tak co 3,5 -4h i w miedzy czasie daje herbatke bo tak naprawde trudno odruznic co dziecko chce . Jak bym jej dawała za kazdym razem mleko to bym ja przekarmiła bo wiadomo dziecko moze zjesc tyle ile dasz czyli duzo.
Zasady karmienia butelką - Noworodek - artykuł
Dopajanie

Do góry