reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad maluszkami i wszystko co z nią związane

Byliśmy wczoraj na pierwszej wizycie u pediatry. :-) Pytałam o kosmetyki i usłyszałam, że najlepiej nic nie używać jeżeli nie ma problemów skórnych, czyli:
- kąpiel w samej wodzie,
- żadnych balsamów czy kremów nawet na buzię
- do masażu używać naturalnych olejków, np. migdałowego
- na dworze (wiosna i lato) zasłaniać dziecko przed słońcem, nie
stosować żadnych blokerów, na spacery wychodzić rano albo
póznym popołudniem.
Chyba zastosujemy się do tej rady, bo Julian ma normalną skórę, nie łuszczy się, a jeśli nawet to sporadycznie i słabiutko, i zazwyczaj po kąpieli wszystko wraca do normy. :tak:

U nas Frida nie wchodi do noska, a może coś robię nie tak... :dry:
My też natłuszczamy tylko wtedy kiedy widzę, że się przesusza skórka (w ciągu 3 tyg. może 3 razy) wyjątkiem były rączki i nóżki bo bardzo się łuszczyła skórka...
nio w naszej apteczce tez sa wit KiD, a procz tego espumisan, a dzisiaj jedziemy do apteki po kolejne specyfiki na kolki.. jeszcze niewiem jak sie nazywaja, bo niepotrafie rozszyfrowac lekarza:-D hi hi
a i do pupy mamy masc robiona na recepte z apteki:tak:moj braciszek tej masci uzywa praktycznie od urodzenia, bo niebardzo mu pomagaly te znane specyfiki i niemaja zadnych problemow z odparzona pupa;-)
no to zapomniałam, a u mnie tormentiol był używany... przez chwilkę na odparzoną kropkę na pupie - jak ręką odjął
...W ogole buzi nie natluszczam tylko przemywam wacikiem nasaczonym woda.
buzie położna kazała przemywać gotowaną wodą z oilatum ale z praktyki czysta woda jest dla małego lepsza

mam za to inny problem bo Maks mi się drapie po twarzy. nie chcę na noc mu niedrapek zakładać bo wkłada rączki do buzi a nie chciałabym żeby się poddusił jak je zje...

reklama
My tez sesje manicure dosc czesto robimy:-) a co do owlosienia - te ciemne klaczki na uszkach normalnie wymiataja :-) a i jak lapie objawy kolki, dostaje plantex, lekarz zalecil. Plus dodatkowo odkurzacz w ruch i obowiazkowo po masazu lezenie u mamy na brzuchu, z buzka miedzy mleczarniami:-)

Jeszcze pytanie do doswiadczonych mamus - pepek juz nie podkrwawia, nadal trzeba uwazac przy kapieli?...

na szczęście moje Słonko daje sobie obcinać pazurki nawet jak nie śpi, ale i tak zawsze się gdzieś udrapie nie wiem czym... za to wyczytałam, że drapanie może być od nieskoordynowanych ruchów jak maluch ma gazy albo jest przemęczony. No i podejrzewam niestety to pierwsze bo drapie się zwykle w nocy

Jeszcze pytanie do doswiadczonych mamus - pepek juz nie podkrwawia, nadal trzeba uwazac przy kapieli?...

jak jest juz "zaszuszony" to nietrzeba sie cackac:tak::-)

na szczęście moje Słonko daje sobie obcinać pazurki nawet jak nie śpi, ale i tak zawsze się gdzieś udrapie nie wiem czym... za to wyczytałam, że drapanie może być od nieskoordynowanych ruchów jak maluch ma gazy albo jest przemęczony. No i podejrzewam niestety to pierwsze bo drapie się zwykle w nocy

to jest prawda jak dziecko jest przemeczone mialo dzien pelen wrazen to ma niekontrolowane odruchy rekami, nogami....bo to ze przy gazach to nieslyszalam

Moje maleństwo w przeciągu tygodnia przytyło 420 gramów, waży już 4960.
A sesję z pazurkami mamy dwa razy w tygodniu, na szczęście siebie nie drapie, ale mnie między cyckami podczas jedzenia to i owszem.

Ostatnia edycja:
reklama
Marcel się nie drapie, ale zdarza mu się gdzieś zahaczyć pazurkiem jak np. podczas przebudzania pociera oczka. Obcinamy pazurki mniej więcej 2 razy w tygodniu

Ja jak się pępuszek zagoił to już się nie cackałam. Zresztą nawet jak był to normalnie kąpałam tylko potem staranie osuszałam.

Do góry