Ma_Dunia
Fanka BB :)
Byliśmy wczoraj na pierwszej wizycie u pediatry. :-) Pytałam o kosmetyki i usłyszałam, że najlepiej nic nie używać jeżeli nie ma problemów skórnych, czyli:U nas też kąpiele w oilatum a sparowałam tą pierwszą skórkę która schodziła parafiną - nie miałam nic innego a parafinę można stosować i nie uczula. Jak skórka zeszła to już nie trzeba niczym... co jakiś czas używam trochę oliwki hippa - dostałam próbkę, ma boski zapach i świetnie natłuszcza
- kąpiel w samej wodzie,
- żadnych balsamów czy kremów nawet na buzię
- do masażu używać naturalnych olejków, np. migdałowego
- na dworze (wiosna i lato) zasłaniać dziecko przed słońcem, nie
stosować żadnych blokerów, na spacery wychodzić rano albo
póznym popołudniem.
Chyba zastosujemy się do tej rady, bo Julian ma normalną skórę, nie łuszczy się, a jeśli nawet to sporadycznie i słabiutko, i zazwyczaj po kąpieli wszystko wraca do normy.
Julian ma za to trądzik niemowlęcy i na tą przypadłość też nic nie zaleca, bo wszelkie mazidła zatykają pory i robią się pryszcze. I tu ma rację jak w pochmurny dzień nie posmarowałam buzi kremem to było OK, a wczoraj posmarowałam i wieczorem były dwa porządne pryszcze.
My będziemy szczepić w 9-tym tygodniu życia. Tutaj nie ma obowiązku szczepienia ale nasz pediatra zaleca szczepienia i my też tak myślimy. Wczoraj dostaliśmy książeczkę o szczepieniach i wykaz dostępnych szczepionek i mamy się z tym zapoznać. Jak poczytam to dam znać co ciekawego wyczytałam. ;-)A jak szczepicie? mnie zaproponowali szczepienie takie, zeby małego ukuc raz a nie 3, tylko trzeba to kupic w aptece. czy to jest dobre i ile kosztuje? cos mi sie obilo, ze lepsze sa podzielone szczepionki a takie cos to nagonka dla korporacji, no ale pewnosci nie mam
W nocy karmię raz, czasem dwa razy. W dzień co 2,5-3 godziny. Juliam śpi w ciągu dnia raz lub dwa razy (około 1 godziny) i oczywiście cały spacer przesypia. ;-) Resztę dnia jest aktywny, rano grucha do karuzeli i obrazków, ale potem już trzeba mu towarzyszyć. Robi się wymagający i czasem marudzi jak jest znudzony.za to mam inne pytanie - ile w dzień śpią Wasze dzieci? Jasiek ma półtora tygodnia, w nocy wstaje co 2-2,5 godz. na jedzenie, a jeśli chodzi o dzień, to od 7-8 jest "na nogach", potem usypia dopiero na spacerze koło 12-13, pośpi ze 3 godz. i jak wstanie, to do 18-19 jest bal. czyli najczęściej w ciągu dnia śpi tylko raz, rzadko 2. No i totalnie nie chce leżeć sam - tj. musi być ciągle noszony, bujany, ewentualnie docieplam go do suszarką. z tym że wszystko szybko mu się nudzi. Co Wy robicie ze swoimi dziećmi, jak nie śpią?
U nas Frida nie wchodi do noska, a może coś robię nie tak...Dokładnie asia100 ma rację, gruszki są do bani, ja zawsze nosek zakrapiam solą fizjologiczną, a po chwili odciągam aspiratorem - frida jest niezastąpiona.
Mój M robi wszystko przy Julianie, kąpie, przewija i zabawia i nawet kupa mu niestraszna. Jak wraca z pracy zajmuje się synkiem, a ja mam chwilę odpoczynku. Na spacery zawsze zabiera małego w chuście (kangurzy tata ;-)) no i wieczorne czytanie należy do jego obowiązków.a jak juz pisze o tatusiach to tak mi wpadlo do glowy, jak wasi m. radza sobie z opieka nad maluszkami??:-) moj tylko ucieka z pokoju jak slyszly porzadne baki i wiadomo, ze kupa bedzie po pachy hi hi a tak to robi kolo niego wszystko(male kupy tez zmienia);-)
Ja mam tylko Lefax na wzdęcia, maść do masażu brzuszka na kolki i witaminę D (to chyba nie zalicza się do apteczki ;-)). Jakby był jakiś kryzys to od razu idę do lekarza, a w nocy o rzut beretem mam szpital uniwersytecki z dyżurem pediatrycznym.dziewczyny napiszcie jakie macie leki dla malenstwa w domowej apteczce i na co one sa,ja na razie mam tylko czopki glicerynwe ale czuje ze musze dokupic cos na wszelki w
napiszcie kochane co macie i na co