reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Opieka nad maluszkami i wszystko co z nią związane

klucha ja raz wsadzałam czopka po szczepieniu
najlepiej taki czopek zmoczyc w ciepłej wodzie wtedy łatwiej sie wsadza...ale te czopki takie duże...a dupeczka taka malusia

reklama
Hej,ciut poczytałam.Czopka polecam po prostu mocno rozgrzać w dłoni,albo trochę jakiegokolwiek kremu na koniec.Ja malej jeszcze nie dawałam.
Mój straszak się w "C" układał i na jedną stronę główkę przekręcał,ale ćwiczonka szybko pomogły,nie można tego bagatelizować.

brrrrr ja jeszcze czopka nie dawałam ani starszakowi, ani Julkowi i nie zamierzam, temp. też żadnemu w pupie nie mierzyłam i nie będę i mamie mojej też zabroniłam, jak się z termometrem na starszaka zamierzała:eek: wydaje mi się to okropne i uprzedmiotawiające:baffled:

widze, ze zawiazal sie temat przykurczow.. my co nieco na ten temat mozemy powiedziec, bo na rehabilitacje zaczelismy chodzic jak Maks mial 6 tyg.. nasza lekarka nas wyslala i teraz sie ciesze, choc na poczatku bardzo mnie to zestresowalo.. ale faktycznie sami bysmy sobie chyba z tym nie poradzili.. a podobno im wszesniej wprowadzona rehabilitacja tym lepiej.. bo jak dziecie malutkie to jeszcze nie jest w pelni swiadome co sie z nim robi, a takie 4-5 miesieczne dzieci juz sie buntuja i strasznie placza na tych cwiczeniach.. my na te cwiczenia chodzimy bodajze od polowy maja i moge powiedziec, ze Mlody ma je zakodowane w swoim rytmie dnia i nawet je lubi;-)
skunkanka na ktoryms watku mi mignelo, ze pytalas o cwiczenia na ten przykurcz, ale jakos mi wylecialo z glowy, zeby odpisac:zawstydzona/y: u nas te "cwiczenia" wygladaja tak, ze babka najpierw rozmasowywuje mu kark, a pozniej bierze sie za cwiczonka.. Mlody w tym czasie lezy na takim stole i glowke ma tak jakby za stolem w powietrzu (tzn u kobiety w rekach).. najpierw kobieta rusza mu glowka w przod i w tyl, pozniej wykonuje serie skretow (wtedy czasem mozna uslyszec jak mu strzela w kregoslupku), a na koniec robi skrety glowka w jedna, a pozniej druga strone.. ale powiem szczerze ja bym sama czegos takiego w domu mu nie zrobila.. a wam jakie zalecili cwiczenia??

Malutka masz rację - im wcześniej tym lepiej, Młody reaguje różnie, najczęściej jednak piskiem:eek: trudno mi opisać to ćwiczenie, żeby było wiadomo o co chodzi...leży na brzuszku na komodzie, tak jakby lekko po skosie, żeby bioderko było poza krawędzią, rączka wyciągnięta do przodu i patrzy na rączkę, ale główka musi być stabilizowana pod odpowiednim kątem. Stabilizowany musi też być kręgosłup. Nie jest to łatwe, bo ma coraz więcej siły, a M powiedział, że on tego robić nie będzie....

wow, kolejny wątek doczytany ;-)
u mnie młody też chętnie chce siadać, jak położę go sobie to chwyta mnie za rączki i chce się podciągać, więc pozwalam, bo uważam że ćwiczy przy tym rączki i w ogóle, także wszystko ale z umiarem, fotelik i bujak tez z umiarem, a czopka do pupy musiałam wsadzić pierwszy raz w pt przed tym jak tu trafiliśmy, bo miał 38.

skunkanka chyba wiem o jakim cwiczeniu ty mowisz, bo kiedys w osrodku widzialam jak dziewczynka tak cwiczyla z babka, tylko, ze na pilce, wiec latwiej chyba.. nio, ale z tego co slyszalam to ona miala przykurcz gdzies na nizszych partiach pleckow, a my mamy, a w zasadzie moge juz powiedziec, ze mielismy na karku:tak: nio i to cwiczenie o ktorym ty mowisz jest tez dobre na tzw "ulozenie asymetryczne" czy jakos tak.. tzn ze dziecko w jedna strone chetniej sie uklada np pupa.. u nas Mlody mial cos takiego, ale zaczelismy go pieluchowac i moge powiedziec, ze od tego czasu zaczal sie ukladac w linii prostej.. chodzi mi o kregoslup oczywiscie, bo przedtem to sie w takiego "banana" zwijal:eek:

reklama
ja termometr mam do ucha w kilka sekund podaje temperature do pupy nie włoże za chiny-też uważam że to jakies odpychajace jest

Do góry