reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Opieka nad maluszkami i wszystko co z nią związane

Ja też staram się niczego nie przyspieszać.
Tylko, że Julian najchętniej by siedział i wszystko wookoło oglądał. :-p Tak więc czasem przesiaduje u nas na kolanach, jak już jest ryk ze znudzenia leżeniem to po prostu nie ma innego uspakajacza. :confused2: Całe szczęście, że nie zdarza się to często...
Jeżeli już go noszę, to też najczęściej w pozycji spionizowanej.

reklama
niunia ma wysypke na brzuszku i pleckach po tym jak zeszla jej temp...
jak bylysmy z wysoka temp u lekarza zasugerowalam ze to moze trzydniowka...lekarz powiedzial z nie mozliwe jak trzydniowka jest miedzy 6 a 24 miesiacem. a jednak po 2 dniach temp ma zsypany caly brzuszek i plecki...
"Niedoświadczonej mamie może być trudno wyczuć czy gorączka rzeczywiście jest objawem trzydniówki. Sama miałam taki kłopot, kiedy zagorączkował mój ośmiomiesięczny syn. Wśród przyczyn podwyższonej temperatury upatrywałam raczej ząbkowania. Gorączka nie była jednak wysoka – do ok. 38,5 stopnia, wiec ograniczyłam się do podawania syropu przeciwgorączkowego. Tym bardziej, że na chorobę nic nie wskazywało – chłopak miał apetyt, ochotę do zabawy itp. Kiedy trzeciego dnia obudził się z brzuszkiem pokrytym plamkami, miałam pewność, że to nic innego, jak właśnie słynna trzydniówka. Tak więc mamy ją zaliczoną. Przebycie trzydniówki uodparnia na nią na całe życie."

http://ebobas.pl/artykuly/czytaj/169/zdrowie/trzydniowka-czyli-rumien-nagly

Simi przechodzila to wszystko na koniec wysypka

Ostatnia edycja:
niunia ma wysypke na brzuszku i pleckach po tym jak zeszla jej temp...
jak bylysmy z wysoka temp u lekarza zasugerowalam ze to moze trzydniowka...lekarz powiedzial z nie mozliwe jak trzydniowka jest miedzy 6 a 24 miesiacem. a jednak po 2 dniach temp ma zsypany caly brzuszek i plecki...
"Niedoświadczonej mamie może być trudno wyczuć czy gorączka rzeczywiście jest objawem trzydniówki. Sama miałam taki kłopot, kiedy zagorączkował mój ośmiomiesięczny syn. Wśród przyczyn podwyższonej temperatury upatrywałam raczej ząbkowania. Gorączka nie była jednak wysoka – do ok. 38,5 stopnia, wiec ograniczyłam się do podawania syropu przeciwgorączkowego. Tym bardziej, że na chorobę nic nie wskazywało – chłopak miał apetyt, ochotę do zabawy itp. Kiedy trzeciego dnia obudził się z brzuszkiem pokrytym plamkami, miałam pewność, że to nic innego, jak właśnie słynna trzydniówka. Tak więc mamy ją zaliczoną. Przebycie trzydniówki uodparnia na nią na całe życie."

Trzydniówka, czyli rumień nagły - Bacznie obserwować dziecko i obniżać gorączkę / Bobopedia / Portal dla rodziców. Ciąża, poród, wychowanie i pielęgnacja dzieci - eBobas.pl.

Simi przechodzila to wszystko na koniec wysypka

Coś w tym jest... może rzadko się ale jednak.Będziesz wiedziała jak zachoruje w późniejszym wieku to znaczy że teraz fałszywy alarm;-);-);-)

moja siostrzenica miała ostatnio tę trzydniówkę, tylko że ona ma 18 m-cy. Objawy takie jak piszesz, najpierw gorączka, potem wysypka, trzy dni i śladu nie było:)):biggrin2:

hmm..ktoś mi podmienił córkę:szok:

Od dwóch tygodni budzi się w nocy często i nie zawsze na jedzenie a wystarczy czasem pokołysać i usypia. Strasznie macha rączkami i się wybudza. Przekręca się też przy tym na bok i ustami cmoka w rękaw jakby cyca chciała. Jak dotąd spała od 22 do 7-8 rano z pobudką ok. 4 na jedzenie. A teraz koszmar. Ja niewyspana i nie mam siły na zabawianie jej w dzień. Tak czytam, że to może ząbkowanie? Ma podobno troszkę rozpulchnione dziąsła (siostra tak mówi, bo ja nic nie widzę). Była marudna strasznie tak ze 3 dni wieczorami ale jej minęło. Ale te noce....horror.

i co tu z nią począć .....

Ostatnia edycja:
Madzia może faktycznie to trzydniówka... skoro pojawiła się wysypka, to na to by wyglądało... Wiesz, ospa wietrzna też jest chorobą sześciolatków a mój mąż miał lat 29 kiedy ją przechodził i był wykropkowany od szyi po czubki palców u stóp, a jakie było zdziwienie pani doktor kiedy go przebadała i stwierdziła ospę:sorry:...

reklama
Do góry