reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad maluszkami i wszystko co z nią związane

ja mam problem ze skora. Maluszek ma strasznie suchą, popękaną skórkę, szczególnie na dłoniach, stopach i buzi. Rano budzi się biały :baffled: smaruję kremem nivea dla dzieci i oliwką na to, ale nie ma rezultatów.
Położna nie wiem kiedy przyjdzie, no i nie wiem kiedy powinnam iść do lekarza na jakąś kontrolę. Moze posiadacie taką niedostępną wiedzę??;-)
Najlepiej rzadsze kapiele (np. co 2-3 dzien), w letniej wodzie z dodatkiem emolientu - dobry i niedrogi jest np. emolium. No i jak najmniej kosmetykow - najlepiej parafina ciekla - nie uczula i mocno nawilza i natluszcza. U mojej Oliwki to pomoglo - miala podobny problem.
A do lekarza to jesli nic sie nie dzieje i dobrze je to mozna dopiero po 6 tyg isc na szczepienie - u mnie tak zalecaja przynajmniej....Chyba ze masz jakies watpliwosci. Ale ja wczesniej nie pojde bo nie chce zeby sie mala od innych z przychodni czyms zarazila - tak bylo z Oliwka. Z nia musialam chodzic minimum co 2-3 dni na wazenie i przez to ciagle lapala jekies chorobska....

reklama
polecam oliwke linomag-niezrownana w pielegnacji pupki i fajnie sie po niej zmywa gowienka :tak:
u nas pobila sudokrem i ziajke.Z reszta sudokrem mi zawsze nawlazil w faldki i trudno sie go wymywa przy kapieli

Hej,jejku Caro zazdroszczę planu dnia,u nas na razie jeszcze trudno przewidzieć czy pości 2 godz. czy 5 minut:sorry: okresy czuwania dopiero się pojawiają.Ok. 18 włączam farelkę,zdejmujemy pampersa i wietrzymy pupę,na brzuszku rozglądając się,a potem kąpanko.
My kąpiemy co dzień,woda z oilatum.skora była bardzo sucha i już jest ok.innych kosmetyków po za kremem do pupy nie używamy.Tak tez z synem robiłam,nigdy nie miał żadnych problemów.
Mała ma tylko krostki na buzi,ale też wg mnie nic takiego,takie noworodkowe.
Dziusia u mnie też położna dzisiaj była:baffled: podobnie mam nadzieję,że więcej się nie zjawi.Powypełniała papiery,gadka-szmatka nic konkretnego i tyle.Zreszta ja zbyt rozmowna nie byłam:-p

z planem dnia u mnie też ciężko, no jakoś nie możemy go wypracować, także wszystko zależy od młodego. dzis była kolejny raz połozna, myślałam że mu się pupa odpażyła, choć w sumie często zmieniamy pieluchy, smarujemy sudocremem albo linomagiem, a okazało się że to jakieś drożdżaki, które Karol ma po antybiotyku, który ja brałam przed porodem na tego streptococusa, no i po porodzie, jak mi podawali antybiotyk w związku z tym że wody mi wcześniej odeszły, ale mam już specyfik, także za niedługo powinno być po wszystkim.
A poza tym mam śmieszny system karmienia:zawstydzona/y:;-) nie wiem czy wy też tak macie, pewnie tak bo to kanaliki powiązane, że jak karmicie jedną piersią to z drugiej wam kapie? a ponieważ mój laktator jest do kitu, tylko flaszke podstawiam i zbieram to co skapie, młody zadwolony że hoho, bo jak z jednej poje (cieżko powiedzieć ile) to w tym czasie we flaszce ma już tak z 70-80 nakapane. więc przypuszczam, że on z piersi którą jest karmiony gdzie ssa to tak ze 100 wyciągnie. I tak to śmiesznie u mnie z tym karmieniem.
Powoli też nadrabiamy wagę :)

My po wizycie u pediatry i mamy dola...to znaczy ja mam, bo Mlody radosnie wypil dwa cyce i spi... pepowina nadal jest, wczoraj wieczorem sie podniosla, smarowana 5 razy dziennie spirytem, a tu mi kobita daje skierowanie do szpitala, bo jej to na gronkowca wyglada:-:)-:)-( kurde, nic sie nie saczy, nic nie smierdzi, tylko wyglada jak kawalek bialawego miecha.. jedziemy jeszcze na 18.30 do ordynatora z pediatrii na wizyte, albo mnie uspokoi, albo dobije... zeby bylo smieszniej, Mloody przytyl i wazy 3680... urodzeniowa nadrobil, nawet przeskoczyl o 230, a w stosunku do tej z jaka nas wypisywali to juz w ogole niezle, bo mial 3190...kurde, trzymajcie kciuki...

Trzymamy Skukanka,będzie dobrze.
Z takimi maluchami,to nawet z najdrobniejszą rzeczą od razu dają skierowanie do szpitala,nikt nie chce ryzykować.
Kciuki trzymam.
A ja melduję,że wypiłam herbatkę koperkową,bleee,czego to się dla dziecka nie robi;-)
Moja Niunia wagę urodzeniową nadrobiła po 3 dniach.:-D
a teraz nie wiem ile waży,nie będziemy łapać zarazków w przychodni bez potrzeby.Zamierzam się nie stresować wagą dzieci nigdy więcej w życiu,bo już mam w tym niezłe doświadczenie:zawstydzona/y: (mój czterolatek wazy tyle co niejeden roczniak).
A ja muszę do hematologa z obojgiem iść jeszcze.:-(

Gabi dzieki za kciuki i powodzenia u hematologa. A co do herbatki - niemalze uzaleznilam sie od tej z hippa dla mleczarni, a zeby bylo smieszniej - moja siostra robila ta koperkowa swojej corce i mnie mulilo na sam zapach... smaki sie jednak zmieniaja...

A my jutro mamy wizytę u pediatry.
W nocy jak zmieniałam Marcelkowi pieluszkę to zobaczyłam ze z pępuszka odrobina krwi wyciekła ( kikut odpadł w sobotę) tzn tak jakby ze strupka. :-(Ale cały czas jest. Przemywam mu ten pępek przy każdej zmianie pieluszki, ale te już mam stresa ze coś się nie goj i nie zasklepia. :-:)no:
skunkanka trzymam kicuki.

Ja pije herbatkę na mleko i koperek po kilka dziennie. Ale ja lubiłam zawsze wszelakie zielska zaparzać więc mi to nawet pasuje :-)

reklama
dzięki z rady i wiadomości :)
Poczytałam też książeczkę zdrowia dziecka, tam następlowali, że kontrola lekarska ma się odbyć do 7 dni po wypisie, i że stawy biodrowe do obserwacji, trochę mnie to zmartwiło :-(
jutro pojedziemy do przychodni, to dopytam o co chodzi, bo w szpitalu nikt nic mi na ten temat nie powiedział. Mam nadzieję, że nie będzie zarazków za dużo i wszystko pójdzie szybko.
Skunkanka, Gabi - powodzenia u doktorów :tak:

Do góry